標題: [球板討論] [直板] 玫瑰七 + T05 [打印本頁]

作者: chankerokero    時間: 2012-2-29 10:40     標題: [直板] 玫瑰七 + T05

打法:近中台,多快攻,多抽擊,(相對)少磨擦
依家用緊Taksim + T64打單面,最近心思思想買塊玫瑰七直板玩下,想請教以下幾點:

- 玫瑰七配T05效果如何?配T25或T64會唔會好d?
- 玫瑰七板身都算厚,係咪適合打單面?如果打雙面,請問反手膠$300左右有咩好介紹?我橫打技術唔穩定,通常都係一板半板。
- 在淘寶買玫瑰七,係咪好易買到假貨?

謝謝各位師兄。
作者: 黑暗武士    時間: 2012-2-29 11:58

如到淘寶買玫瑰七,你要有心理準備呀!
作者: chankerokero    時間: 2012-2-29 12:05

引用:
原帖由 黑暗武士 於 2012-2-29 11:58 發表
如到淘寶買玫瑰七,你要有心理準備呀!
我對淘寶都有hesitation,所以都傾向在香港買。
作者: neku    時間: 2012-2-29 12:56

rosewood 7 上網訂都係$8-9xx, 無謂係淘寶博...
Rose7 比Taksim, Taksim 較硬wor, 而且打單面少橫打, 推擋怕你覺得唔夠爆
作者: (=^x^=)    時間: 2012-2-29 13:59

貴野
作者: rxzzzvga    時間: 2012-4-21 18:53

stiga既板最好都係親自去揀好D
因為佢既做功質數好參支如果係上網買既係平小小不過可能無咁完
至於板厚問題虎口磨D就得
作者: old-cake    時間: 2012-4-21 22:19

你旣打法,我覺得Taksim好D,
我同你的打法一樣,不過係粒仔,用係DHS -08 木板
作者: old-cake    時間: 2012-4-21 22:38

我估計rose7控制會好的,但係力量吾够,速度同殺傷力,Taksim應該會好的,
作者: pearpang    時間: 2012-4-21 22:46

唔可信,如果你唔係要求士的架可以買HRT個隻,有人話個隻好打過原版士的架
作者: 是神    時間: 2012-4-21 22:48

兩塊我都有, taksim 硬快好多  但rosewood 千層手感柔和些  反手 rosewood 7 手感比taksim 弱。  兩塊都是有底勁之選    rosewood 我無配過t05  但我怕天能基大硬 影響手感
作者: old-cake    時間: 2012-4-21 22:51

HRT,我用左兩星期,打中直左推右攻都ok,吾錯..
作者: 是神    時間: 2012-4-21 22:51

Taksim 點計都係加料拍
作者: chankerokero    時間: 2012-4-24 23:32

謝謝各位師兄回覆,我早排已經心急買咗喇!
可惜買咗之後未有機會試打…

正手配Omega4 Pro,反手配了Joola Ultra正膠。

[attach]14809[/attach]
作者: jcclee    時間: 2012-4-24 23:38

引用:
原帖由 neku 於 2012-2-29 12:56 發表
rosewood 7 上網訂都係$8-9xx, 無謂係淘寶博...
Rose7 比Taksim, Taksim 較硬wor, 而且打單面少橫打, 推擋怕你覺得唔夠爆
Rosewood 7 網購有咁平咩 ?
作者: rxzzzvga    時間: 2012-4-25 01:20     標題: 回復 14# 的帖子

係咁上下價啦,我訂rosewood 5$ 880
作者: jcclee    時間: 2012-4-25 07:34

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2012-4-25 01:20 發表
係咁上下價啦,我訂rosewood 5$ 880
咁即係差不多$900
年初時訂仲真係$7xx (不過而家已經加到好勁)
唔知係咪5月出新板後d 人擔心 Rosewood 唔再出 ?!
作者: fundexpo    時間: 2012-4-25 07:56

I would suggest to use T05 FX.
作者: chankerokero    時間: 2012-4-25 09:46

乜網購咁平架?
作者: wayne_ka_lun    時間: 2012-4-25 10:06

師兄!呢塊就是淘寶Rosewood 7?
看似堅堅地喎~
請問要多少錢呢?

作者: neku    時間: 2012-4-25 12:36

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-4-24 23:38 發表

Rosewood 7 網購有咁平咩 ?
之前有個師兄話網購rose5 直, 太約HKD600, Rose7 貴少少, 但差唔多
作者: chankerokero    時間: 2012-4-25 21:18

引用:
原帖由 wayne_ka_lun 於 2012-4-25 10:06 發表
師兄!呢塊就是淘寶Rosewood 7?
看似堅堅地喎~
請問要多少錢呢?
唔係呀!最後去咗陳sir度買,怕淘寶買到假野,得不償失…

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0