標題: [膠皮討論] 【原創評測】套膠推薦 [打印本頁]

作者: jcclee    時間: 2012-1-5 10:34     標題: 【原創評測】套膠推薦

Xiom Vega Asia (紅V)

如果大家有打過 Omega4 Pro / Vega Pro 都應該滿意它們的性能 !
(但如果沒有用澎漲劑, 可能會嫌佢地會硬左少少) ?

現在解決的方案就在此 - Vega Asia

整體硬度排序 : Vega Pro > Omega4 Pro > Vega Asia

旋轉更加強, 咬球比 Omega4 Pro 稍深少少, Perfect 的吞吐感, 容錯性/弧線是3塊之中最高,
一速和二跳都有, 用在反手絕對唔會令人失望 ! 能滿足到現今乒乓球所有的技術要求 !
(相信也可以當作正手膠用在較硬的純木底板上) 適用於在大部份的底板. (削球板則未經過測試)

真係要一讚萬達肯"順應民意", 引入了這塊膠, 可以令到大家普及地得益 !
(這不是賣廣告, 所以價錢唔會講, 亦唔好在此問我, 請自己打電話去查詢)
作者: wilson2020    時間: 2012-1-5 10:46     標題: 回復 1# 的帖子

請問此膠灌左膨脹劑會否更好打
作者: jcclee    時間: 2012-1-5 10:51

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-1-5 10:46 發表
請問此膠灌左膨脹劑會否更好打
我冇用到澎漲劑已經超好打...
(等一個月後有機會試)
作者: neku    時間: 2012-1-5 11:17

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-5 10:34 發表

如果大家有打過 Omega4 Pro / Vega Pro 都應該滿意它們的性能 !

整體硬度排序 : Vega Pro > Ome ...
之前都打過Vega Asia(正手)/ Euro(反手) / Pro, 原來Pro 真係硬過 Asia, 我仲以為自己feel 錯...
佢既韌性的確係唔錯, 我個人覺得配係較硬既碳板上更適合~
作者: alanchan    時間: 2012-1-5 11:21

我買左一快Vega Euro, 好軟, 好好玩~~~~ ~~~~只不過唔知點解, 可能我水平太差, 好似點拉都唔係好轉...
作者: jcclee    時間: 2012-1-5 11:22

引用:
原帖由 neku 於 2012-1-5 11:17 發表

之前都打過Vega Asia(正手)/ Euro(反手) / Pro, 原來Pro 真係硬過 Asia, 我仲以為自己feel 錯...
佢既韌性的確係唔錯, 我個人覺得配係較硬既碳板上更適合~
我都同意 Vega Asia 在碳板上的發揮會好 !
(但我用在硬5夾也覺得此膠是"超班")

有好多人都堅稱 Vega asia 是硬過 Vega Pro, 好明顯, 佢地冇試過2塊膠....睇左官方數據後就走出來認叻

作者: jcclee    時間: 2012-1-5 11:26

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-1-5 11:21 發表
我買左一快Vega Euro, 好軟, 好好玩~~~~ ~~~~只不過唔知點解, 可能我水平太差, 好似點拉都唔係好轉...
Vega Euro 真是不太轉的, 適合打"撞擊"及中遠台的人用 (歐洲式的打法)
作者: wilson2020    時間: 2012-1-5 11:52

o甘MAX版同紅2.0分別在
作者: 太陽之子    時間: 2012-1-5 11:57

我昨晚試過,真係唔錯....
作者: jcclee    時間: 2012-1-5 12:16

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-1-5 11:52 發表
o甘MAX版同紅2.0分別在
Xiom 在香港好少買到 2.0mm
我全是用 Max (So far so good)
作者: jcclee    時間: 2012-1-5 12:17

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-1-5 11:57 發表
我昨晚試過,真係唔錯....
係囉, 咁你快d 轉膠啦
作者: 太陽之子    時間: 2012-1-5 12:18

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-5 12:17 發表

係囉, 咁你快d 轉膠啦
唔轉啦
窮呀
作者: jcclee    時間: 2012-1-5 12:21

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-1-5 12:18 發表

唔轉啦
窮呀
而家特價咁平....入定d 貨先好喎 !
作者: 太陽之子    時間: 2012-1-5 12:25

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-5 12:21 發表

而家特價咁平....入定d 貨先好喎 !
又俾人放毒了
作者: jcclee    時間: 2012-1-5 14:18

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-1-5 12:25 發表

又俾人放毒了
我係幫你, 唔係毒你...

你試太多其他膠, 會浪費金錢 !
作者: bandit400rr    時間: 2012-1-5 15:30

引用:
原帖由 jcclee 於 5-1-2012 10:34 發表

整體硬度排序 : Vega Pro > Ome ...
請問你的套膠配什麼底板上
作者: jcclee    時間: 2012-1-5 16:06

引用:
原帖由 bandit400rr 於 2012-1-5 15:30 發表

請問你的套膠配什麼底板上
我目前貼在 Timo Boll Spirit 的反手

之前試過在狂飆王的反手
琴晚試左在 Butterfly Amultart (正/反手)
作者: dickyho230    時間: 2012-1-5 19:21

請問重量如何?直板横打用.....
作者: jcclee    時間: 2012-1-5 23:37

引用:
原帖由 dickyho230 於 2012-1-5 19:21 發表
請問重量如何?直板横打用.....
都是碳素海綿,跟其他的 Xiom 反貼差不多, 都是偏重,
橫板Cut 大約 46g - 48g 左右,
但現今的新套膠, 邊塊會唔重又好打呢 ?
作者: kangaroo626    時間: 2012-1-5 23:42

碳素海綿姐係咩
作者: jcclee    時間: 2012-1-5 23:44

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2012-1-5 23:42 發表
碳素海綿姐係咩
海綿顏色 - 黑色
外觀像似蛋糕海綿, 混合了碳素粉末
作者: 太陽之子    時間: 2012-1-5 23:48

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-5 14:18 發表

我係幫你, 唔係毒你...

你試太多其他膠, 會浪費金錢 !
你聽日會唔會去買呢?
作者: jcclee    時間: 2012-1-5 23:51

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-1-5 23:48 發表

你聽日會唔會去買呢?
我訂留了2塊, 不過可能下星期先得閒去取貨.
作者: kennylaw321    時間: 2012-1-6 20:41

見到你地咁講我都心郁郁tim
作者: kangaroo626    時間: 2012-1-6 20:47

成日都俾左jcc lee吸引左去試下野
如果我痴係狂皓3橫打會否適合 ?
作者: jcclee    時間: 2012-1-7 11:16

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2012-1-6 20:47 發表
成日都俾左jcc lee吸引左去試下野
如果我痴係狂皓3橫打會否適合 ?
相信絕對唔會令你失望 !
我覺得是一塊好的反手/橫打膠 ! (當然, 做正手也是可以)

之前 Vega Asia 在香港店舖不是太普及, 而家萬達有得賣 - 是好消息 !
我給這套膠的評價比 Rakza7 還要高 ! (因為價錢平好多)
Vega Asia 和底板整體的協調性/協調效應是非常之高, 起碼在我的反手套膠 List 內, 現在是排"頭幾位" !

作者: kennylaw321    時間: 2012-1-7 11:27

請問呢塊膠岩唔岩反手彈波
[配係硬5夾]
作者: jcclee    時間: 2012-1-7 11:32

引用:
原帖由 kennylaw321 於 2012-1-7 11:27 發表
請問呢塊膠岩唔岩反手彈波
[配係硬5夾]
你用的是甚麼板 ?

應該冇問題, (反手)我都是多數近台快攻
(我用過在硬5夾, 狂飆王, 非常好)
作者: kennylaw321    時間: 2012-1-7 11:56

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-7 11:32 發表

你用的是甚麼板 ?

應該冇問題, (反手)我都是多數近台快攻
(我用過在硬5夾, 狂飆王, 非常好)
我用的是nano oc
不知是否適合
作者: jcclee    時間: 2012-1-7 12:36

引用:
原帖由 kennylaw321 於 2012-1-7 11:56 發表

我用的是nano oc
不知是否適合
應該可以是很好的配搭
作者: MCMING    時間: 2012-1-10 16:14

咁yeo呢??
作者: asd123111    時間: 2012-1-10 20:25

咁omega IV,vega pro同vega asia既彈力排序如何??
而家正手打緊omega IV,對彈力同旋轉都好滿意
作者: kangaroo626    時間: 2012-1-10 20:58

jcclee介紹得既我都覺得好正
作者: vickyw288    時間: 2012-1-10 21:21

7夾既板適合?
作者: jcclee    時間: 2012-1-11 00:48     標題: 回復 31#32#34# 的帖子

YEO 是適合用 Vega Asia 的

(1)Vega Pro / (2)Vega Asia / (3)Omega4 Pro 3塊的彈性都唔會相差太遠,
反而是在弧線/吞吐感/旋轉上會有區別,
(1) & (3) 弧線都較低長, 所以感覺上球速會更快
(2) dwell time 長d, 弧線稍高, 易於上手, 旋轉足夠, 就更有利攻守平均

5夾木板適合, 7夾當然都ok啦(個人覺得可能會比5夾更好)
作者: MCMING    時間: 2012-1-11 01:00

大約幾錢左右????
作者: jcclee    時間: 2012-1-11 01:04

引用:
原帖由 MCMING 於 2012-1-11 01:00 發表
大約幾錢左右????
只能夠話是價錢都算合理, 請自己上萬達膠皮專區查看.

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=44394&extra=page%3D1
作者: (=^x^=)    時間: 2012-1-20 13:59

thank you for your sharing
作者: on520    時間: 2012-2-2 20:01

李博士介紹好野,令到我都心郁郁 ,配馬林max碳橫打ok嗎?
作者: jcclee    時間: 2012-2-2 23:43

引用:
原帖由 on520 於 2012-2-2 20:01 發表
李博士介紹好野,令到我都心郁郁 ,配馬林max碳橫打ok嗎?
未試過, 而且橫打唔同橫板 (唔敢肯定地話得)
不過馬/max carbon 3D (直板) 正手用呢塊膠就有波友反映話正 !
作者: on520    時間: 2012-2-3 00:14

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-2-2 23:43 發表

未試過, 而且橫打唔同橫板 (唔敢肯定地話得)
不過馬/max carbon 3D (直 正手用呢塊膠就有波友反映話正 !
你有貨嗎?如有可以出讓一塊比我嗎?感激!!!
作者: jcclee    時間: 2012-2-3 00:51

引用:
原帖由 on520 於 2012-2-3 00:14 發表

你有貨嗎?如有可以出讓一塊比我嗎?感激!!!
之前我係買多左幾塊, 但已經讓了給朋友打比賽用
作者: on520    時間: 2012-2-3 07:11     標題: 回復 42# 的帖子

oh..慢一步,thanks!!!
作者: jcclee    時間: 2012-2-5 11:16

我自己琴日上過萬達, 想買返2 塊紅V....點知都已經冇晒貨
作者: fonglongyin    時間: 2012-2-5 11:19

Omega IV Asia 同 Vega Asia  有咩分別
作者: jcclee    時間: 2012-2-5 11:59

引用:
原帖由 fonglongyin 於 2012-2-5 11:19 發表
Omega IV Asia 同 Vega Asia  有咩分別
整體硬度排序 : Vega Pro > Omega4 Pro > Vega Asia

而 Omega IV Asia 比 Omega IV Pro 還要硬一點
作者: ~felix    時間: 2012-4-9 00:29

請問Omega IV Asia 同 Pro 大約等於狂飆幾多度?
作者: jcclee    時間: 2012-4-9 00:38

引用:
原帖由 ~felix 於 2012-4-9 00:29 發表
請問Omega IV Asia 同 Pro 大約等於狂飆幾多度?
(我記得之前也回答過)
無留意有冇實際的官方標示,
不過憑感覺, 大約是....
Omega4 Pro - 45至47.5度
Omega4 Asia - 47.5至50度
作者: ~felix    時間: 2012-4-9 01:10

I see thz!
作者: kmlam2003    時間: 2012-4-30 22:45

請問 vega asia用在viscaria正手會oK嗎?
作者: jcclee    時間: 2012-4-30 22:52

引用:
原帖由 kmlam2003 於 2012-4-30 22:45 發表
請問 vega asia用在viscaria正手會oK嗎?
都有試過, 但總是覺得用硬一點的 Omega4 Pro (或 Omega4 Asia) 會扎實一點,

Vega Asia 軟一點, 用在 Viscaria 反手較為適合.

(但如果是用在一般的純木板上, Vega Asia 做正手是非常適合的)
作者: kmlam2003    時間: 2012-4-30 23:05

Omega4 Pro 都有試過在vis正手,近枱相當唔錯, 但離枱对拉就相对困難, 感覺诲棉較硬,控制較難, 應該是自己水平所限吧。
作者: jcclee    時間: 2012-4-30 23:57

引用:
原帖由 kmlam2003 於 2012-4-30 23:05 發表
Omega4 Pro 都有試過在vis正手,近枱相當唔錯, 但離枱对拉就相对困難, 感覺诲棉較硬,控制較難, 應該是自己水平所限吧。
我覺得遠檯都無問題, 不過我有加用澎漲劑.
作者: monkey330    時間: 2012-5-1 00:15

試在削球板上了
削球不錯
弧線很低
夠轉
但拉波弧線好像差左小小
拉波弧線很高
我同幾個球友都試過...
作者: jcclee    時間: 2012-5-1 00:21

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-1 00:15 發表
試在削球板上了
削球不錯
弧線很低
夠轉
但拉波弧線好像差左小小
拉波弧線很高
我同幾個球友都試過...
Omega4 Pro 打削球板 ? 佩服 !

Omega4 Pro 的弧線應該唔會高.
(Vega Asia 的弧線會高一點)

作者: monkey330    時間: 2012-5-1 00:25     標題: 回復 56# 的帖子

紅V
主題都係紅V啦
作者: jcclee    時間: 2012-5-5 11:33     標題: 回復 57# 的帖子

哈哈, 紅V 用來打削球 ? (我更加佩服) !

可以用到任何德國膠打削球, 唔使講了 - 一定是高手之中的高手 !
作者: belcher168    時間: 2012-5-5 14:27

What is the difference between Vega Asia and Omega 4 (79-003) in spin and speed?
作者: jcclee    時間: 2012-5-5 14:30

引用:
原帖由 belcher168 於 2012-5-5 14:27 發表
What is the difference between Vega Asia and Omega 4 (79-003) in spin and speed?
Vega Asia is still softer than Omega4 (79-003)
Spin & Speed would not be too much in difference. (But Omega4 is still on top)
作者: belcher168    時間: 2012-5-5 15:56

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-5 14:30 發表

Vega Asia is still softer than Omega4 (79-003)
Spin & Speed would not be too much in difference. (But Omega4 is still on top)
If it is the case, then Vega Asia would be a rubber very suitable to use in Backhand, particular for Shakehold.
However, it may be too heavy to use in the Backhand side of Penhold.
Also, use Vega Asia may not be powerful as Vega Pro, Omega IV & Omega IV Pro in Forehand.
作者: jcclee    時間: 2012-5-5 16:20

引用:
原帖由 belcher168 於 2012-5-5 15:56 發表

If it is the case, then Vega Asia would be a rubber very suitable to use in Backhand, particular for Shakehold.
However, it may be too heavy to use in the Backhand side of Penhold.
Also, use Veg ...
Yes & No....
I agreed with that Vega Asia would be a suitable backhand rubber (The rubber's weight is acceptable)
Since it's a relatively soft overall rubber with good spin, speed & bounce allowing longer dwell time for better control.
But I won't under estimate it's power as a forehand rubber, have to be look as a whole package,
if the set up is not harmonize, then no rubber would be a good rubber at all.
作者: JJJJJ    時間: 2012-5-5 16:30

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-5 16:20 發表

Yes & No....
I agreed with that Vega Asia would be a suitable backhand rubber (The rubber's weight is acceptable)
Since it's a relatively soft overall rubber with good spin, speed & bounce allowin ...
冇錯~最緊要岩打
另外,我想問JCCLEE 紅V放係勁極7反手適合嗎?
紅V比銀V輕??
作者: jcclee    時間: 2012-5-5 16:45

引用:
原帖由 JJJJJ 於 2012-5-5 16:30 發表

冇錯~最緊要岩打
另外,我想問JCCLEE 紅V放係勁極7反手適合嗎?
紅V比銀V輕??
紅v 是比銀v 輕一點的.

用在勁極7 反手, 手感可能唔夠清晰 (你打過勁極7 都知塊板架啦, 有d 藤的感覺)
用硬淨一點的套膠會好d (Rakza 7 會適合)
作者: JJJJJ    時間: 2012-5-5 17:03

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-5 16:45 發表

紅v 是比銀v 輕一點的.

用在勁極7 反手, 手感可能唔夠清晰 (你打過勁極7 都知塊板架啦, 有d 藤的感覺)
用硬淨一點的套膠會好d (Rakza 7 會適合)
但r7好重
作者: jcclee    時間: 2012-5-5 17:04

引用:
原帖由 JJJJJ 於 2012-5-5 17:03 發表

但r7好重
同銀V 一樣咁重
如果想輕, 又啱打....買塊 Xiom Zeta
作者: JJJJJ    時間: 2012-5-5 17:05

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-5 17:04 發表

同銀V 一樣咁重
如果想輕, 又啱打....買塊 Xiom Zeta
同銀v一樣咁重又可以接受啵
等我遲d去買先
作者: jcclee    時間: 2012-5-5 17:11

引用:
原帖由 JJJJJ 於 2012-5-5 17:05 發表

同銀v一樣咁重又可以接受啵
等我遲d去買先
BTY 板形 (cut) 就大約是46g-48g
勁極7 板形應該是 48g 左右
作者: JJJJJ    時間: 2012-5-5 17:13

勁極7 91g+neo省(當佢50g)+r7(48g)=189g左右
算唔算重???
作者: jcclee    時間: 2012-5-5 17:16

引用:
原帖由 JJJJJ 於 2012-5-5 17:13 發表
勁極7 91g+neo省(當佢50g)+r7(48g)=189g左右
算唔算重???
Neo省冇咁重, 都係48g 左右
Total under 190g

對我來講就輕囉
作者: JJJJJ    時間: 2012-5-5 17:16

咁對我黎講應該岩岩好
冇得頂啊
作者: bandit400rr    時間: 2012-5-5 17:40     標題: 回復 1# 的帖子

請問師兄你用在什麼底板上,用在純木5夾硬面材底板以麼.
作者: JJJJJ    時間: 2012-5-5 17:47

話時話勁極7果種藤feel真係好特別
有d韌既感覺 但又唔會冇力
係一塊有五夾手感 七夾速度既七夾板
作者: jcclee    時間: 2012-5-5 17:56

引用:
原帖由 bandit400rr 於 2012-5-5 17:40 發表
請問師兄你用在什麼底板上,用在純木5夾硬面材底板以麼.
紅V 正手配硬純木也是好的 (不論5夾 or 7夾)
反手就配中硬至硬板適合

之前用在正手試過 (Maplewood 7 / 黑水晶 / Donic Persson Power Carbon / Rosewood 7)

之前用在反手試過 (TBS / CC7 / Carbo7.6 / 黑檀 5 / 黑水晶 / Nittaku Latika / YES / YEO)
作者: 是神    時間: 2013-4-20 10:20

狂三一定最轉 但反手比力頂球時  球會跌
05 都會比狂差少少轉 但有力  力量要比少少力打入膠時才發出來,
Vega asia 轉會比 05 差少少  力量也差少少 但一定比狂三好得多   最特別是包覆感和05差不多。  手感上肉一點

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0