標題: 恭喜建制派大獲全勝 [打印本頁]

作者: 防守王    時間: 2011-11-7 09:43     標題: 恭喜建制派大獲全勝

區議會選舉曲終人散。

所有所謂抹黑、追擊、流氓力量、社民亂、得把口只講不做的民主擋、泛賤的泛民等等,已為自己的所作所為付出代價了。沒有借口,投票率高,那就是民意,民意叫他們不要再四出搞事。

流氓力量幾乎全軍敗北,社民亂更得個亂字全敗,也請你們這班人再不要在街上發癲,選票已代表你們不受歡迎。律師擋,你們一向愛拿法律來搞亂香港,噢!陳小姐,妳哭也沒用。今早一起床就看到真正的民主力量,市民忍夠了,好極!
(同一段感想我已放在我的......, 因為實在大快人心.)

小插曲: 一位伯伯在投票站門外跟另一位叔叔傾談, 講及自己實多年未投過票, 但實在對近年那些亂搞香港社會, 歪曲紀律的亂黨行為忍無可忍. 所以他就動員所有家人, 親友, 子孫, 一齊出來投票. 而最令我佩服的, 就是伯伯大聲講了一句: "我叫家人出來投票, 但沒叫他們投那一個, 我這個就是民主啦."

呀伯, 你好野.
作者: 日本仔    時間: 2011-11-7 09:47

呀伯, 你好野.
作者: chrisho2010    時間: 2011-11-7 10:05

作者: 快弧    時間: 2011-11-7 10:30

防守王說得好
雖然我唔支持保皇
但那班所謂民主陣形,實在太過份啦,
流氓力量,社民亂只係用佢地既政治理念去倒亂
欺騙市民,大多數對市民全無供獻,全無地區服務.只係爤仔一班
律師黨又係為政治反對而去倒亂,不將香港人的好處放在眼內
浪費香港人金錢,時間.
真正的民主力量,
係市民用眼去睇,用手去投票咖
唔係果班倒亂派講就係咖
民主勝利

作者: feideepking    時間: 2011-11-7 10:34

恭喜
作者: Manley    時間: 2011-11-7 11:25

防守王........我想轉貼你段野~ @@
作者: 防守王    時間: 2011-11-7 11:28

引用:
原帖由 Manley 於 2011-11-7 11:25 發表
防守王........我想轉貼你段野~ @@
多謝比面, 轉吧!
作者: 葉師傅    時間: 2011-11-7 11:32

恭喜 ! 恭喜 !
作者: (=^x^=)    時間: 2011-11-7 11:48

我個人都唔支持擲香蕉
作者: 防守王    時間: 2011-11-7 11:58     標題: 回復 4# 的帖子

其實可以說,今次真真正正的人民力量大勝, 香港人用選票表達了不滿, 葉國謙今早說"選票是會說出話來", 為一向只被貶低為保皇黨的民建聯出了一口氣了. 我不特別支持民健聯, 但他們確切在社區做了很多工作. 這一點無需多講.

反而那班日日夜夜都以"民主"掛帥阻礙香港發展的人應該好好反省. 請不要再得把口, 不要在抹黑他人. 不做好自己工作而去任意踐踏別人的功勞, 也不要以為香港人是無腦及白痴, 所謂民主派的人, 上街搞事的時候, 不就說過當人民憤怒達致臨界點時, 便會出來反嗎???!!

好了! 現在我們就出來以選票反你那班亂港癲狗了(請原諒我者句較粗俗,但全是發自內心的)
作者: 防守王    時間: 2011-11-7 11:58     標題: 回復 9# 的帖子

班友成日搏上鏡, 下次擲人出去可能好d
作者: wlwlwl    時間: 2011-11-7 12:35

引用:
原帖由 快弧 於 2011-11-7 10:30 發表
防守王說得好
雖然我唔支持保皇
但那班所謂民主陣形,實在太過份啦,
流氓力量,社民亂只係用佢地既政治理念去倒亂
欺騙市民,大多數對市民全無供獻,全無地區服務.只係爤仔一班
律師黨又係為政治反對而 ...
有同感
作者: chifaifung    時間: 2011-11-7 13:04

樓主此言不敢苟同
支持長毛
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2011-11-7 13:05

我覺得建制同泛民都唔掂, 不過講計謀一定係建制大勝, 我不嬲唔鍾意民建聯, 尤其親中人果d咀臉, 文匯報果d社論我諗佢自己都唔知自己想講乜, 但講地區服務, 以我區為例, 人地真係做到野, 民建聯識用外傭居港權, 環評, 泛民一樣可以用遞補機制, 大家打成平手, 即係話, 人地地區服務真係做得好過你, 你下下空降有咩用, 比你威一次, 下次就踼你走, 睇下今次泛民d大牌輸得幾肉酸就知
作者: 防守王    時間: 2011-11-7 14:47     標題: 回復 14# 的帖子

講開又講, 空降呢招, 我一定唔會投. 因為呢個係地區選舉. 條友玩下手連區內有幾多屋苑, 邊度有七仔, 間酒樓幾多點有下午茶都唔知. 咁我要呢種區議員黎做乜??

好似砌低李卓仁果位妹妹仔咁, 人地街坊要個全職, 全心嚮本區服務既議員, 唔係要一個名牌囉.

至於支持建制或民主派, 每個人都有唔同睇法. 我就只係唔鍾意D人癲狗飛蕉, 亂up一通既人
作者: HK-KC    時間: 2011-11-7 15:07

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2011-11-7 13:05 發表
我覺得建制同泛民都唔掂, 不過講計謀一定係建制大勝, 我不嬲唔鍾意民建聯, 尤其親中人果d咀臉, 文匯報果d社論我諗佢自己都唔知自己想講乜, 但講地區服務, 以我區為例, 人地真係做到野, 民建聯識用外傭居港權, 環評,  ...
小弟都支持轉哥,保皇黨在50萬人出來之前做了什麼,大家不是那麼快忘記了吧?
至於如果只為了小恩小惠,而去支持一個之前傷害了港人福祉那麼多的政黨.Sorry,小弟是真的辦不了!!

但泛民今日得到的結果也是自找和活該,誰也怨不了!所以小弟什麼也不支持,不投罷了!!

如果要小弟投,我只會投毓民一票,他和大班由龍門陣到現在,講政治,政府政策一路都好到POINT,一針見血!!
可惜的是,大班入了立會後,一路也是循規蹈矩的發表意見,但最後差點就被打到殘廢了,自此以後就收工了......這就是香港的政治...真是悲哀!!

所以香港的政治跟外國完全不同,本人亦一向十分冷感.......

作者: calvinlam911    時間: 2011-11-7 16:16

泛民今次落敗, 好大原因都係之前太多負面新聞. 希望佢地真係會痛定思痛; 討論時改下d 態度, 少d 鬧人; 多做一些真正對市民有幫益的東西啦.
作者: Ricky~Moon    時間: 2011-11-7 21:30

所有政黨內冇個好人, 全部都是為自己或黨利益而做事, 只為眼前小利大多沒有為大眾利益為福祉. 所以今次投了一位沒政黨背景的獨立人士, 須然他落選了, 但都希望他能收到支持他的人的信念, 繼續為所在地區而努力~加油 !
作者: 太陽之子    時間: 2011-11-7 21:36

引用:
原帖由 防守王 於 2011-11-7 14:47 發表

好似砌低李卓仁果位妹妹仔咁, 人地街坊要個全職, 全心 ...
I like this 小妹妹
年紀輕輕就砌低個"巨無霸"
若果之前做既工作無一定的成績的話,係無可能的
而且只得27歲,very good
作者: ycfu    時間: 2011-11-7 21:53

公民黨除了爭取民主外,其餘做的都不是以香港人利益着想的。

外庸居港權完全無考慮對香港的沖激以及承受能力。

當然受影響的是基層市民的飯碗,他們怎會體會呢?!

所以今日的结果是他們應得的,市民以選票作出了選擇,是民主的體現。
作者: 太陽之子    時間: 2011-11-7 21:55

引用:
原帖由 太陽之子 於 2011-11-7 21:36 發表

I like this 小妹妹
年紀輕輕就砌低個"巨無霸"
若果之前做既工作無一定的成績的話,係無可能的
而且只得27歲,very good
仲要係工聯會的小花,真係唔簡單
作者: KKFan    時間: 2011-11-7 21:56

作者: 太陽之子    時間: 2011-11-7 21:57

引用:
原帖由 ycfu 於 2011-11-7 21:53 發表
公民黨除了爭取民主外,其餘做的都不是以香港人利益着想的。

外庸居港權完全無考慮對香港的沖激以及承受能力。

當然受影響的是基層市民的飯碗,他們怎會體會呢?!

所以今日的结果是他們應得的 ...
公民擋點都好過社聞連同流民力量
作者: ycfu    時間: 2011-11-7 22:03

咁又係!
作者: F1Hunter    時間: 2011-11-7 22:08

引用:
原帖由 太陽之子 於 7/11/2011 21:57 發表

公民擋點都好過社聞連同流民力量
佢地博上位, 為狙擊而到處空降, 為市民服務係其次, 出風頭先係地參選ge目的, 處處惡言針對同為難其他參選人.... 根本係政治之恥, 搞壞晒香港ge政治風氣la...
作者: 太陽之子    時間: 2011-11-7 22:13

引用:
原帖由 F1Hunter 於 2011-11-7 22:08 發表

佢地博上位, 為狙擊而到處空降, 為市民服務係其次, 出風頭先係地參選ge目的, 處處惡言針對同為難其他參選人.... 根本係政治之恥, 搞壞晒香港ge政治風氣la...
每次見到佢地掟野,我就好想搵張摺椅車埋去
同埋搵幾百個乒乓波打爆佢
作者: HCLAI    時間: 2011-11-7 22:22

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2011-11-7 12:35 發表

有同感
有同感X2
作者: smile    時間: 2011-11-7 22:36

民主擋、飯民、社民亂......等等大敗,真是大快人心
作者: smile    時間: 2011-11-7 22:37

引用:
原帖由 chifaifung 於 2011-11-7 13:04 發表
樓主此言不敢苟同
支持長毛

作者: thynk    時間: 2011-11-7 22:46

引用:
原帖由 防守王 於 2011-11-7 09:43 發表
區議會選舉曲終人散。

所有所謂抹黑、追擊、流氓力量、社民亂、得把口只講不做的民主擋、泛賤的泛民等等,已為自己的所作所為付出代價了。沒有借口,投票率高,那就是民意,民意叫他們不要再四出搞事。

流氓 ...

十個like
作者: ninthuncle    時間: 2011-11-7 23:24

公民黨大敗,我好開心。   天地有正氣,天祐香港!!!
作者: Ricky~Moon    時間: 2011-11-7 23:32

引用:
原帖由 太陽之子 於 2011-11-7 22:13 發表

每次見到佢地掟野,我就好想搵張摺椅車埋去
同埋搵幾百個乒乓波打爆佢
最好搵次機會挑佢地打波, 咁就可以名正言順咁搵個波打佢, 甚至飛佢板都仲得.
作者: ninthuncle    時間: 2011-11-7 23:41

但要準備啲平野掟,千祈吾好掟塊viscaria,太晒。
作者: KKFan    時間: 2011-11-7 23:41

呢道真係好多志同道合
作者: atvb    時間: 2011-11-8 00:19

引用:
原帖由 快弧 於 2011-11-7 10:30 發表
防守王說得好
律師黨又係為政治反對而去倒亂,不將香港人的好處放在眼內
香港人的好處................
由於基本法的出錯,使法治和港人利益同時出現對立.
當港人利益凌駕法律之上,香港人就會選擇利益而放棄法律.
其他人可放棄法律,但連律師都放棄法律,法律還可信嗎?
作者: iamalan2008    時間: 2011-11-8 00:20

恭喜 !
作者: 輝Sir    時間: 2011-11-8 00:44

又一個證明:

香港人要的是饅頭多過觸不到的目標

損害自身利益及有違道德的行為..........(唔明勿插)

饅頭=工聯會、民建聯、民協
目標=民主派
利益=公民黨
道德=人民力量、社民連

作者: ninthuncle    時間: 2011-11-8 00:55

中環某高級律師樓幽暗嘅會議室一角,一班法律界嘅精英在討論區選落敗同作賽後檢討 (壹號皇庭主題音樂在背後奏起)

熟妝淚流滿面說: 我今次山頂區選輸左俾個死o靚仔,乜面都無晒啦。慈禧E,最衰都係你啦,係都要幫班賓賓攪居港權,我俾你累死啦。王學,你都吾好得幾多,好心你睇X住個老太婆啦,俾啲老妓貢埋老太婆身,差啲chok晒我地啲野出黎呀!!!

慈禧: 熟妝,我地做大事嘅人能屈能伸,睇野要睇遠啲,一兩次失敗吾算得上咩野。你地醒醒定定,我場官司一旦勝訴,班鉈地同班賓妹日日開片永無寧日,我地又有油水撈,又多十幾萬鋼票,最緊要係拖跨佢地經濟同社福系統,製造矛盾,積聚民怨,到民怨爆發社會動盪不安之時,主子必定重重有賞。

藥味、熟妝、涼瓜、劏假話與王學: 慈禧姐,我地呢獲靠晒你架啦!

(以上純屬攪笑,請各位不要大認真。 )
作者: 快弧    時間: 2011-11-8 01:38

引用:
原帖由 atvb 於 2011-11-8 00:19 發表

香港人的好處................
由於基本法的出錯,使法治和港人利益同時出現對立.
當港人利益凌駕法律之上,香港人就會選擇利益而放棄法律.
其他人可放棄法律,但連律師都放棄法律,法律還可信嗎?
法律係用黎維護大眾既利益咖
唔係用法律黎玩政治玩倒亂
法律同政治係應該分開咖
你識唔識咖
無人叫律師都放棄公平公正既法律
只係叫律師黨唔應該用
佢地既法律知識黎玩政治手段,
不視港人既利益,而達到佢地既政治目的
作者: 防守王    時間: 2011-11-8 10:24     標題: 回復 39# 的帖子

咁又無需要太激. 記得周星星有套戲扮陳夢吉(算死草), 當中法官有句好好既台詞:
"法律就係法律, 一個句都唔能夠改動!"
身為大狀, 佢地要堅持法律的完整性係好正常. 呢個亦係佢地賣點.
但係佢地因為呢個堅持實屬影響左好多人, 而市民既利益大D定係法治精神重要D,
呢一點真係無一個確實既答案. 不過, 單單講區議會選舉而言,
就係講緊社區基本的工作, 民生, 市民的利益.
咁市民選擇利益行頭, 又係好正常wor.
作者: chrisho2010    時間: 2011-11-8 15:36

引用:
原帖由 ninthuncle 於 2011-11-7 23:24 發表
公民黨大敗,我好開心。   天地有正氣,天祐香港!!!
me too~`
作者: belcher168    時間: 2011-11-8 22:48

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2011-11-7 13:05 發表
我覺得建制同泛民都唔掂, 不過講計謀一定係建制大勝, 我不嬲唔鍾意民建聯, 尤其親中人果d咀臉, 文匯報果d社論我諗佢自己都唔知自己想講乜, 但講地區服務, 以我區為例, 人地真係做到野, 民建聯識用外傭居港權, 環評,  ...
Full support. The more effort taken, the more return gotten.
作者: 葉師傅    時間: 2011-11-8 23:29

正所謂唔講你唔知 - 原來民x聯,都好支持體育運動 . 他們一向睇好足球 . 最近連乒乓球項目,都好有興趣tim !
作者: chrisho2010    時間: 2011-11-9 10:39

十卜
作者: 防守王    時間: 2011-11-9 12:23

引用:
原帖由 文仔 於 2011-11-8 23:29 發表
正所謂唔講你唔知 - 原來民x聯,都好支持體育運動 . 他們一向睇好足球 . 最近連乒乓球項目,都好有興趣tim !
唔理佢係乜政黨,有人支持乒乓球運動,都係一件好事.
不過,政制派支持任何野都話有北京撐.....咁.....我地會唔會有北京撐我地乒乓波嫁!! 哈哈.
作者: 太陽之子    時間: 2011-11-9 12:30

引用:
原帖由 防守王 於 2011-11-9 12:23 發表

唔理佢係乜政黨,有人支持乒乓球運動,都係一件好事.
不過,政制派支持任何野都話有北京撐.....咁.....我地會唔會有北京撐我地乒乓波嫁!! 哈哈.
派個張怡寧落黎好喎
作者: 快弧    時間: 2011-11-9 18:27

張怡寧黎左香港穩居啦
作者: 太陽之子    時間: 2011-11-9 18:33

引用:
原帖由 快弧 於 2011-11-9 18:27 發表
張怡寧黎左香港穩居啦
捉佢出黎
作者: 快弧    時間: 2011-11-9 18:52

你想見佢好易咖揸
周未佢會去富豪沙灘間coffee shop買coffee飲
我個女己問佢攞簽名同映相
作者: ninthuncle    時間: 2011-11-9 20:48

引用:
原帖由 快弧 於 2011-11-9 18:52 發表
你想見佢好易咖揸
周未佢會去富豪沙灘間coffee shop買coffee飲
我個女己問佢攞簽名同映相

作者: jcclee    時間: 2011-11-11 11:41

政壇如論壇, 幾時都係應該要識得尊重別人 !

(事實證明了) 面係人地俾, 架係自己丟 !
作者: 防守王    時間: 2011-11-11 13:56     標題: 回復 51# 的帖子

10個讚.

往常佢地輸左會日up夜up. 但今次真係輸得好撤底. 只係仲有個得把口既 "良加杰" 嚮到亂up一通, 死雞撐飯蓋, 仲要盡最後一口氣去老屈中央政府.

咁樣做只會令我更憎大狀派囉!!
作者: jcclee    時間: 2011-11-11 14:04

引用:
原帖由 防守王 於 2011-11-11 13:56 發表
10個讚.

往常佢地輸左會日up夜up. 但今次真係輸得好撤底. 只係仲有個得把口既 "良加杰" 嚮到亂up一通, 死雞撐飯蓋, 仲要盡最後一口氣去老屈中央政府.

咁樣做只會令我更憎大狀派囉!!
冇辦法, 話明佢係大狀派 - 死剩把口都要橕 !
作者: 防守王    時間: 2011-11-11 18:55     標題: 回復 53# 的帖子

最搞笑係佢地條氣唔順, 就話班市民要利益唔要法治. 大佬. 選區議員, 就係選一個對區內民生貢獻既人, 而呢個人最能幫區內市民爭取最大利益丫嘛. 唔講利益, 唔通講心咩?!

所謂議員爭取到既利益, 會唔會係以下呢幾個:
一. xxx議員成功為居民爭取這行人過路燈停多一秒
二. xxx議員成功爭取xxx號巴士每朝由上午七時半至八時四十五分班次中, 增加一班
三. xxx議員提議把斜坡範圍收窄三吋
四. xxx議員成功建議xxx號巴士在十一時十五分停入這路段, 比之前十一時二十分提早五分鐘.

以上純屬個人虛構, 如有類同, 實屬不知所為!!
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2011-11-12 11:13

今朝聽電台, 仲有飯民既當選區議員繼續死撐, 話某一兩個選區選民登記人數大增, 咁就係中央控制選舉, 仲要話有人擬似儈選, 我當你一兩個區係, 咁你都係輸果一兩個區唶, 但係而家你輸咁多, 你仲要咁講野, 你只會比人覺得你唔識痛定思痛, 話人抹黑其實你自己就係度抹黑緊d睇唔起你既選民, 下屆你想再當選, 我諗無乜可能啦, 你飯民咁有本事既, 你咪叫晒果58%登記左但係無出來選既人出來投你一票囉, 果度閒閒地百幾萬人.  有d野唔係齋up就得既, 你做d野出來比人睇下啦, 我都係果句, 我不嬲都唔鍾意民建亂, 但係你班飯民自己爭氣先得架, 你唔爭氣就賴人, 點會有進步架? 正如我唔鍾意曼魚, 但係阿記, 車仔同離乜譜都要自己爭氣先得架, 唔通人地囉聯賽冠軍就話人收買球証咩?  (防兄勿見怪 )
作者: bing    時間: 2011-11-12 12:00

我都好同情吔Din Dog 派, 如果唔Din, 一票都冇! Din, din 地都有10%左近選票, 雖然做白鼻哥大花面唔好看, 但起碼有人看. 上得個政治舞台, 每個月收十幾萬都幾過引. 有冇留意, Din 人在台上台下是二個人, 二個臉孔, Din 人都係當造SHOW 這, "藝人"一個. 不要見怪!
作者: 防守王    時間: 2011-11-12 14:40     標題: 回復 55# 的帖子

十萬,你而家打緊波,我慢慢唱你。
我都唔喜歡曼城,但如果佢哋今季攞英超,我哋都冇說話講,人哋係唔係堅揪一件事,big four自己唔爭氣啫
作者: 貓仔    時間: 2011-11-12 18:03

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0