標題: [球板討論] 水谷準,Timo Boll [打印本頁]

作者: lkh_1024    時間: 2011-9-3 12:29     標題: 水谷準,Timo Boll

小弟想切塊板,想買水谷準,Timo Boll
Timo Boll 有邊塊好打.因為有好塊,而水谷準得1塊
我的打法係發球搶功,膠就想打tengery05/64
作者: kangaroo626    時間: 2011-9-3 12:36

alc;-)
作者: 柏熹仔    時間: 2011-9-3 12:43

alc
作者: Yin=]    時間: 2011-9-3 12:58

alc..........
作者: 卓朗    時間: 2011-9-3 12:58

alc la
作者: lkh_1024    時間: 2011-9-3 14:07

alc係打咩,大约幾錢?有冇人有,可以PM我
作者: ken    時間: 2011-9-3 21:32

viscaria~~
作者: JJJJJ    時間: 2011-9-3 21:33

timo boll spirito會較易上手
作者: ken    時間: 2011-9-3 21:39     標題: 回復 6# 的帖子

系波爾alc,不過我覺得viscaria都5錯;
想爆d沖d可以用納米碳王系首選,
想平d又有差5多可以用紅黑碳王,
瑰玫5都5錯,比碳板更去,拉打佳宜;
想要pm我;
作者: eddieho    時間: 2011-9-3 22:20

玫瑰5打t05,t64最正!
次選波爾ZLF.
第三選波爾ALC.

作者: andy148    時間: 2011-9-4 01:15

alc or zlc is a goood choice
作者: tahanking    時間: 2011-11-22 10:24

ZLC...好好打..
作者: neku    時間: 2011-11-22 12:14

ZLC / Spirit 都好正
作者: 是神    時間: 2011-11-22 23:43

WA,,, 你都好有米,,
好入正題,, 你直定橫..?????
作者: 是神    時間: 2011-11-22 23:50

以你所講似橫.....主動快攻TB ALC 是不錯的,, 其實ZLC也是快攻型,而 在手感, 咬球感是好些少(但也是不太轉). 不怕貴一點ZLC 會好, 配皮反手可試DONIC JO PLAT.   正手可試S1, 不用TO5咁貴
作者: 暐仔    時間: 2011-11-22 23:54

ALC...........................
作者: jcclee    時間: 2011-11-23 07:02

如果是習慣了用 T05 / T64 的話, 咁一定係 ZLC 最好 !

ZLC 呢塊板配其他膠都只是會反應一般, 但一用 T05 / T64 就奇蹟地"脫胎換骨" !

(回#15) ZLC + T05 / T64 是狠轉的乒器.
作者: kingming    時間: 2011-11-23 08:42

Boll本人配搭 : ALC ST +T05 + T05
水谷本人配搭 : Mizutani Jun ST + T64 + T64
安德里馬爾(法國戴眼鏡) : Innerforce ZLC _ T05 + T05
丹羽孝希: 劉詩文 FL + T25 + T05
松平健太: TB ALC FL +T05 + T05
翟一鳴: ZLC FL + 狂3 + T64

其實好少人打ZL碳,水谷果塊係ZL碳中,硬得黎又夠林,打64真係一絕,我打過試
但我打ALC係打T05 + T64,正手都幾強
ZL碳打出黎既擊球感不夠明確,如果唔係打波好有感覺都唔好試
首先,中國隊唔用係因為佢地打狂飆,外國都唔用我懷疑係佢地著重控制、到台,反而innerforce ZLC
同TB ZLC有好大分別,如果打,打innerforce ZLC好d

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0