標題: 我亦希望我好朋友尊重我本人意願. [打印本頁]

作者: 閃人    時間: 2011-8-22 16:42     標題: 我亦希望我好朋友尊重我本人意願.

我本人打乒乓球只是為了興趣,強健身體
已我性格平易近人,沒有開罪每一位波友,朋友
上至同年紀,大,中學生波友,互相練習
亦不是渴望什麼成績,亦不奢望要追求更深層次
打乒乓球最終目的是開心,和大家打波後共聚飯局
談天說地,交流球技,心裡一樂也
我喜歡打什麼膠,什麼板,這是我決擇
我亦希望我好朋友尊重我本人意願.
人到中年,還想攀上高峰.談何容易
都是這句;快樂人生,快樂乒乓;

作者: 卓朗    時間: 2011-8-22 16:43

Support
作者: 日本仔    時間: 2011-8-22 16:49

我亦希望我的波友朋友尊重我本人成日輸波意願.
作者: 乒乓在線    時間: 2011-8-22 16:51

快樂人生 = 快樂乒乓
----------->人生=乒乓
作者: 乒乓在線    時間: 2011-8-22 16:52

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2011-8-22 16:51 發表
快樂人生 = 快樂乒乓
-------->人生 = 乒乓

作者: wlwlwl    時間: 2011-8-22 16:52

引用:
我喜歡打什麼膠,什麼板,這是我決擇
我亦希望我好朋友尊重我本人意願.
為何你打既板同膠又關其他人事?

作者: 閃人    時間: 2011-8-22 16:54

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2011-8-22 04:51 PM 發表
快樂人生 = 快樂乒乓
----------->人生=乒乓
都是我朋友

沒有永遠敵人,只有永遠朋友
作者: 閃人    時間: 2011-8-22 16:58

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2011-8-22 04:52 PM 發表

為何你打既板同膠又關其他人事?

所以我講尊重我本人意願,打法
每個人追究不同,再說下去,不想又有第二次不愉快事情重現眼前,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
作者: wlwlwl    時間: 2011-8-22 17:05

引用:
原帖由 閃人 於 2011-8-22 16:58 發表

所以我講尊重我本人意願,打法
每個人追究不同,再說下去,不想又有第二次不愉快事情重現眼前,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
我都係咁話
乒乓球最特別,最吸引,最唔同其他運動既地方就係
佢可以學到老,打到老
又有唔同既器材, 打法
真係一世都搞佢唔完, 永遠都不會打爆機
作者: 閃人    時間: 2011-8-22 17:12

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2011-8-22 05:05 PM 發表

我都係咁話
乒乓球最特別,最吸引,最唔同其他運動既地方就係
佢可以學到老,打到老
又有唔同既器材, 打法
真係一世都搞佢唔完, 永遠都不會打爆機
我覺得現在既我,打乒乓球感覺,輕鬆,自然,沒有區緊
享受乒乓球樂趣中,為什麼?放下了緊迫心情,回歸自我
作者: alanchan    時間: 2011-8-22 17:54

引用:
原帖由 閃人 於 2011-8-22 17:12 發表

我覺得現在既我,打乒乓球感覺,輕鬆,自然,沒有區緊
享受乒乓球樂趣中,為什麼?放下了緊迫心情,回歸自我
真係觀點與角度.

上次有個睇相佬, 見我幾老實, "自動" 同我睇左個相, 說我在勝負場中, 要必勝, 就不要三心兩意, 之後下加三萬字風水要如何如何.
跟手我就想"丙"個睇相佬, 我幾時有說過我要必勝, 你覺得我要必勝姐, 我只係想打下衛生麻雀姐. 唔通野野誅死你, 下家上都上唔到一隻, 你做萬子, 我就一早貢洒d萬子, 斷你將. D雀友同你打幾十圈都過唔到莊, 一個東打成日. 真係打一次就GAME OVER LA~~~~~~

個風水佬真係捉錯門神, 如果我真係黑仔到爆, "主動" 走去同個風水佬講, 求求你, 幫下我, 我輸到無飯開, 指點下小弟呢隻迷途小羔羊的迷津, 之後個風水佬用神仙上身的詞氣同我講, 要必勝就要買我呢本風水大全!! 我一定速速磅水!!! 之後符水啊, 聖經啊, 道士啊, 我都信到十足!!!!!
作者: alanchan    時間: 2011-8-22 18:04

不過, 個風水佬都幾十年老街坊, 都知你係口水佬, 口痕吹下水姐. 食個飯就算LA~~~
作者: 閃人    時間: 2011-8-22 18:16     標題: 回復 alanchan 的帖子

要必勝, 就不要三心兩意,天下,誰人沒輸,
我不是職業,喜歡玩下其他板,莫非有罪
相反,有波友對您說三道四,嚴重超出了自己底線
您感覺如何?我性格火爆,
但是絕對沒有在波友,朋友面前
說出一句對方難以入耳說話
如果要批評別人,您一定要戰勝過對手
一是教練,一是出出名球員
朋友是大家互相學習,不是批判,交流經驗
我不希望第三個是您,亦都不想知道

我沒有錯,其實人都沒有
作者: 閃人    時間: 2011-8-22 18:25

我沒有錯,其他人都沒有錯

(沒有編輯功能)
作者: alanchan    時間: 2011-8-22 18:30

引用:
原帖由 閃人 於 2011-8-22 18:16 發表
要必勝, 就不要三心兩意,天下,誰人沒輸,
我不是職業,喜歡玩下其他板,莫非有罪
相反,有波友對您說三道四,嚴重超出了自己底線
您感覺如何?我性格火爆,
但是絕對沒有在波友,朋友面前
說出一句對方難以入耳說話
如 ...
緊係"丙"佢la, 金d !!!
不過之後的事, 就緊係 "和頭酒" la!!!!

講笑講笑

我單純一點, 想當個和事佬姐~~~唔係想改變d乜野~~~
作者: 閃人    時間: 2011-8-22 18:35

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-8-22 06:30 PM 發表

緊係"丙"佢la, 金d !!!
不過之後的事, 就緊係 "和頭酒" la!!!!

講笑講笑

我單純一點, 想當個和事佬姐~~~唔係想改變d乜野~~~
前頭有一個人版,您應該知道是誰
冰封三尺,非一日之寒
我和前者通過電話
是我們兩人有極大問題,不是他有問題.
作者: alanchan    時間: 2011-8-22 18:52

我呢d小蛋散, 球技一野就比人彈到散洒~~~最多都係搞下飯局姐~~~~
作者: 閃人    時間: 2011-8-22 19:01

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-8-22 06:52 PM 發表
我呢d小蛋散, 球技一野就比人彈到散洒~~~最多都係搞下飯局姐~~~~
您這個飯局都幾難搞成.面對面是沒有事,正所謂,同台食飯,各自修行,那有意思
但是內心,畫公仔唔使畫出腸,
作者: 長膠進攻    時間: 2011-8-22 22:11

真是打波不是求分數哦  
作者: wilson2020    時間: 2011-8-22 22:18

我,閃人,前者都有問題,只是他人沒有問題
作者: 閃人    時間: 2011-8-22 22:39

引用:
原帖由 wilson2020 於 2011-8-22 10:18 PM 發表
我,閃人,前者都有問題,只是他人沒有問題
我和前者知道今後行什麼乒乓球路
您年輕,堅定自己路向,切勿三心兩意
我和前者是您有眼看壞榜樣,切勿模仿
否則只有乒乓球路上愈走愈遠
對,我們兩人真是出了問題
也設法努力改正所有不良壞習慣
可惜為遲已晚,根深柢固地步,無法自拔
不過,我覺得現在真正享受無緊縛的自由空間
也感受到真正乒乓球樂趣在身體燃燒起.

作者: wilson2020    時間: 2011-8-22 22:51

引用:
原帖由 閃人 於 2011-8-22 22:39 發表

我和前者知道今後行什麼乒乓球路
您年輕,堅定自己路向,切勿三心兩意
我和前者是您有眼看壞榜樣,切勿模仿
否則只有乒乓球路上愈走愈遠
對,我們兩人真是出了問題
也設法努力改正所有不良壞習慣
可惜為遲已晚,根 ...
我都出了問題現在我都有很多錯誤之勢,都唔知幾時先執得掂
作者: 閃人    時間: 2011-8-22 23:02

引用:
原帖由 wilson2020 於 2011-8-22 10:51 PM 發表

我都出了問題現在我都有很多錯誤之勢,都唔知幾時先執得掂
有恆心努力一定可以改正好,一定要聽取有經驗教練教導
有時間當然上深圳好,我日後都上深圳取經.
不想再有人家說橫板不似橫板.橫板開波似直板
正所謂做戲做全套,不要失禮熱愛打橫板波.
作者: pycmak    時間: 2011-8-22 23:58     標題: 高手

閃人兄,

你有否說錯? 打橫板不似橫板, 是假動作嗎 ? 對方很難應付啊!
若橫板開波或接發球似直板, 就很利害了 (因聽聞直板開球/接發球強過橫板),加上橫板的進攻能力, 真是威力迫人

你的朋友是讚你或是妒忌呢?

閃人兄, 不遭人妒是傭才呀, 你應高興才對!

macdonald
作者: 閃人    時間: 2011-8-23 00:18     標題: 回復 24# 的帖子

您當晚都在場,我打橫板發揮沒有比直板差
我這個直直無名小卒,何來妒忌呢?
沒有跟教練正式學習,只是跟我恩師學皮毛功夫仔
比起時常跟教練練習:高人一等"人仕,真是九牛一毛
怎會高興,失去一個朋友,比輸數十場波還痛苦
您都是身同感受,您回憶等等我回憶一樣.
作者: 閃人    時間: 2011-8-23 00:38

引用:
原帖由 pycmak 於 2011-8-22 11:58 PM 發表
閃人兄,

你有否說錯? 打橫板不似橫板, 是假動作嗎 ? 對方很難應付啊!
若橫板開波或接發球似直板, 就很利害了 (因聽聞直板開球/接發球強過橫板),加上橫板的進攻能力, 真是威力迫人

你的朋友是讚你或是妒忌呢?
...
當奴兄;您,我同是天涯輛落人
星期四晚一起重新努力練習
每個人追求道路必有差別
人望高處,我剛好相反,走回頭路
總知忘記過往,化記憶變力量,
找尋乒乓球個中快樂奧秘.
作者: thynk    時間: 2011-8-23 02:10

乒乓球最吸引的地方就係打法同變化. 無論係直板或橫板, 反膠, 防弧, 生膠,長膠或乜膠都好, 配咩打法都有其獨特之處. 所謂凡到枱都係好球.
每個人都想進步, 想打得好d, 練波係必然ge. 但在練波ge過程中, 你體會到d咩嘢? 除咗枝術之外, 又有無果種趣味?
打波都係閒時一種消遺, 同班friend打完波吹吓水, 不知幾過癮. 勝負並不重要, 比賽都係gam話. 但求從中尋求過程中的興奮, 同埋樂趣.
各人尋求ge目標都唔同, 從中學吓代入別人ge角度睇嘢都係一種學問.
作者: 閃人    時間: 2011-8-23 02:36

引用:
原帖由 thynk 於 2011-8-23 02:10 AM 發表
乒乓球最吸引的地方就係打法同變化. 無論係直板或橫板, 反膠, 防弧, 生膠,長膠或乜膠都好, 配咩打法都有其獨特之處. 所謂凡到枱都係好球.
每個人都想進步, 想打得好d, 練波係必然ge. 但在練波ge過程中, 你體會 ...
同班朋友打完波吹吓水,真是好開心,坐得起一齊就是朋友
但是說話一定要分輕重,不要超越底線,忍讓是有限度
我說過  冰封三尺,非一日之寒
事情發生不是在自己身上不知痛
好,今回輛到自己,先知針灸到我肉先知痛
我想了兩天,我生前爸爸都沒有這樣鬧我
我朋友,師父都說.他是我什麼人
可以這樣批判朋友,尊重意識都沒有
世界上,天上有天,人上有人,不要擺自己放得太高.
作者: 閃人    時間: 2011-8-23 02:50

就算是當今中國出名乒乓球球星,教練
都沒有批判別人執什麼球板和打法
每個人有自己意願,所選道路
打乒乓球是樂趣,放鬆點吧

作者: thynk    時間: 2011-8-23 02:53

可能佢出發点係好,但過份ge批評的確會令人難受.你也無需太上心.啱聽就聽,唔啱聽可當佢吹水.
希望佢明白"各人尋求ge目標都唔同, 從中學吓代入別人ge角度睇嘢都係一種學問."
作者: 閃人    時間: 2011-8-23 03:00

引用:
原帖由 thynk 於 2011-8-23 02:53 AM 發表
可能佢出發点係好,但過份ge批評的確會令人難受.你也無需太上心.啱聽就聽,唔啱聽可當佢吹水.
希望佢明白"各人尋求ge目標都唔同, 從中學吓代入別人ge角度睇嘢都係一種學問."
我朋友是第一個,以上回過貼子
第二個是我
第三個是大學生都回過貼子

我一個人有問題,可能是自己出既錯誤
現在三個人都是有親身感受
不是追求是對是錯,寫出來心裡好過些
屈在心裡極難受,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
作者: jackw19970920    時間: 2011-8-23 03:31

supportsupport
好耐冇同閃人打波lu...搵日出黎挽下
作者: pycmak    時間: 2011-8-23 09:01     標題: 無必要太上心

閃人兄,

thynk 兄說得很對!

我們星期四在練習中尋樂趣!  
加油!

macdonald
作者: kensze    時間: 2011-8-23 12:03

閃人兄你的朋友事否太關心你的球記不想你打橫扳浪費打直板快功
作者: 日本仔    時間: 2011-8-23 12:23

引用:
原帖由 閃人 於 2011-8-22 16:42 發表
我本人打乒乓球只是為了興趣,強健身體
已我性格平易近人,沒有開罪每一位波友,朋友
上至同年紀,大,中學生波友,互相練習
亦不是渴望什麼成績,亦不奢望要追求更深層次
打乒乓球最終目的是開心,和大家打波後共聚飯局 ...

作者: 柏熹仔    時間: 2011-8-23 13:36

support
作者: 閃人    時間: 2011-8-23 13:36

引用:
原帖由 kensze 於 2011-8-23 12:03 PM 發表
閃人兄你的朋友事否太關心你的球記不想你打橫扳浪費打直板快功
我打了粒仔七個月,大腿肋可能用力過度,大腿軟骨有磨損,
一個關心自己朋友,世間難求,相反,弄巧反拙
我打了兩次橫扳,走動沒有粒仔直板這麼多,大腿肋痛減少了
年齡大了,太多運動量,適可而止.
作者: 柏熹仔    時間: 2011-8-23 13:38

oh to bad
作者: 閃人    時間: 2011-8-23 13:40

引用:
原帖由 jackw19970920 於 2011-8-23 03:31 AM 發表
supportsupport
好耐冇同閃人打波lu...搵日出黎挽下
好,相識朋友,是我首要,大家交流心得,互相學習,
作者: alanchan    時間: 2011-8-23 13:44

引用:
原帖由 閃人 於 2011-8-23 13:36 發表

我打了粒仔七個月,大腿肋可能用力過度,大腿軟骨有磨損,
一個關心自己朋友,世間難求,相反,弄巧反拙
我打了兩次橫扳,走動沒有粒仔直板這麼多,大腿肋痛減少了
年齡大了,太多運動量,適可而止.
適可而止

我自己都係, 一個星期狂打1日, 我就腳板痛, 由其係近腳肘, 都最少要休息5天才好番, 打完之後果一日, 在公司直頭去廁所都唔想行出去.............
作者: feideepking    時間: 2011-8-23 13:49

覺得打波係消暑, 舒展筋骨,  好好發洩的異度空間 <生活要安全感或工作偏靜, 保住無錯誤o既人打波狂拉狂攻, 否則反之>

作者: 閃人    時間: 2011-8-23 13:49

引用:
原帖由 pycmak 於 2011-8-23 09:01 AM 發表
閃人兄,

thynk 兄說得很對!

我們星期四在練習中尋樂趣!  
加油!

macdonald
對,打乒乓球是尋求樂趣,開開心心,全無緊繃心情,享受自然自在感覺
您,我加上過百歲,還追求什麼,所謂人各有志
每個人觀念,理想,要求各有差異,我須其自然,樂在其中.
作者: 閃人    時間: 2011-8-23 13:54

引用:
原帖由 feideepking 於 2011-8-23 01:49 PM 發表
覺得打波係消暑, 舒展筋骨,  好好發洩的異度空間  
我需然退了休,都知道工作充滿沉重壓力
放工後,三五知己,打乒乓球舒緩壓力
不是再背上包袱,這樣生活何來意義.
作者: feideepking    時間: 2011-8-23 14:01

引用:
原帖由 閃人 於 2011-8-23 10:24 發表

我需然退了休,都知道工作充滿沉重壓力
放工後,三五知己,打乒乓球舒緩壓力
不是再背上包袱,這樣生活何來意義.
華, 錦好寫意! <不過太沉重壓力時又唔想打波>
作者: 閃人    時間: 2011-8-23 14:48

最後,我在這裡,多謝我好朋友,在這七個月內
教導我有關打粒仔智識,才有今天的乒乓球經驗和好手感
他所學粒仔智識,不經勞苦,無私奉獻,使我感觸萬分
世上得一知己,死而無怨.直到老死一生永記.

作者: pycmak    時間: 2011-8-23 15:19     標題: 高手

閃人兄,

王浩教你直板橫打,  你可教張計科橫板直打了!  
(講笑唶)

macdonald
作者: 閃人    時間: 2011-8-23 15:26

引用:
原帖由 pycmak 於 2011-8-23 03:19 PM 發表
閃人兄,

王浩教你直板橫打,  你可教張計科橫板直打了!  
(講笑唶)

macdonald
十一月有興趣,一起到瀋陽鞍山市取經,無懼路程遙遠,雄心壯志永不熄滅.
作者: pycmak    時間: 2011-8-23 15:37     標題: 高手

閃人兄,

若可安排到時間,  我們不是去取經, 是去教人橫板直打, 希望打出個名堂, 劉國梁可能會請你做教練呀!

(無聊,  講下笑)

macdonald
作者: 閃人    時間: 2011-8-23 15:52

引用:
原帖由 pycmak 於 2011-8-23 03:37 PM 發表
閃人兄,

若可安排到時間,  我們不是去取經, 是去教人橫板直打, 希望打出個名堂, 劉國梁可能會請你做教練呀!

(無聊,  講下笑)

macdonald
您有沒有睇片,劉國梁都同王皓打橫板 歲月不能留

我都係跟時代轉變, 識者生存
作者: pycmak    時間: 2011-8-23 15:55     標題: 高手

閃人兄,

所以我不停練習橫打啦!

macdonald
作者: 閃人    時間: 2011-8-23 16:02

我師父出哂名橫板反手絕學傳受比我,您都領教過
佢係黃大仙,一定有球必應
作者: pycmak    時間: 2011-8-23 16:30     標題: Thanks

閃人兄,

十分多謝你的師父, 不但教橫打, 還有很多其他技術! 只是領悟不多!

THS/macdonald
作者: wilson2020    時間: 2011-8-23 19:30

引用:
原帖由 閃人 於 2011-8-23 15:26 發表

十一月有興趣,一起到瀋陽鞍山市取經,無懼路程遙遠,雄心壯志永不熄滅.
預埋我 ,我都想上去學下波
作者: wilson2020    時間: 2011-8-23 21:03

[quote]原帖由 wilson2020 於 2011-8-23 19:30 發表

預埋我 ,我都想上去學下波+去下旅行
作者: wilson2020    時間: 2011-8-23 21:04

sry,重覆發貼左
作者: thynk    時間: 2011-8-23 21:23

引用:
原帖由 feideepking 於 2011-8-23 13:49 發表
覺得打波係消暑, 舒展筋骨,  好好發洩的異度空間  
三豐話齋, 跟飛碟哥放吓飛碟都係人生樂事.
夏天最正
作者: skyline@@    時間: 2011-8-23 21:35

Support Support
作者: Yin=]    時間: 2011-8-23 22:18

十卜
作者: vr1717    時間: 2011-8-23 23:10

support ~ 乒乓潮文
thanks a lot ! 閃人兄 !
作者: john88    時間: 2011-8-23 23:11

我,想打都冇得打
作者: wilson2020    時間: 2011-8-23 23:15

引用:
原帖由 john88 於 2011-8-23 23:11 發表
我,想打都冇得打
我找左你好多次打波,係你唔打的
作者: Baukaw    時間: 2011-8-24 09:07

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-8-23 13:44 發表

適可而止

我自己都係, 一個星期狂打1日, 我就腳板痛, 由其係近腳肘, 都最少要休息5天才好番, 打完之後果一日, 在公司直頭去廁所都唔想行出去.............
狂打就腳板痛, 由其係近腳肘,I have the same problem,  so I prefer to wear sport shoes with  thicker sole instead of tt shoes when playing tt for longer time (suppose over 3 hours,and I feel better.
作者: Baukaw    時間: 2011-8-24 09:09

快樂人生 and  快樂乒乓
its good to face different kinds of players and tt equipments.
作者: john88    時間: 2011-8-27 17:27

引用:
原帖由 wilson2020 於 2011-8-23 23:15 發表

我找左你好多次打波,係你唔打的
no $$
作者: 日本仔    時間: 2011-8-29 09:59

本週熱門
作者: 反膠王子    時間: 2012-8-20 18:26     標題: 2012/8/20

作者: pycmak    時間: 2012-8-21 22:20     標題: 抽什麼水?

唔好喺論壇點名抽水

作者: bensonwl1688    時間: 2012-10-27 12:23

作者: 反膠王子    時間: 2014-3-16 23:47     標題: 3年LA

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0