標題: 今午長膠超標,被取消資格 [打印本頁]

作者: TWKJOE    時間: 2011-7-17 21:17     標題: 今午長膠超標,被取消資格

今午參加乒總丁組賽。
驗板時發現所用的 Friendship 837 單長膠高度為2.03mm。
結果被取消使用該板資格。廢了武功。
十分無奈
作者: kanlok    時間: 2011-7-17 21:21

引用:
原帖由 TWKJOE 於 2011-7-17 21:17 發表
今午參加乒總丁組賽。
驗板時發現所用的 Friendship 837 單長膠高度為2.03mm。
結果被取消使用該板資格。廢了武功。
十分無奈
基本上而家每塊都要+海綿先打得
作者: bond    時間: 2011-7-17 21:28

下...連837 都超...
作者: ninthuncle    時間: 2011-7-17 21:30

希望乒總高抬貴手...  
作者: TWKJOE    時間: 2011-7-17 21:31

多謝提醒。但用開無海绵,怎么办?
作者: skyer    時間: 2011-7-17 21:34

新tibhar 好似OK~
作者: kanlok    時間: 2011-7-17 21:34

引用:
原帖由 TWKJOE 於 2011-7-17 21:31 發表
多謝提醒。但用開無海绵,怎么办?
+海綿
不過有綿同沒綿手感同效果都係兩回事
我都係打緊沒海綿
作者: wlwlwl    時間: 2011-7-17 21:40

乒總咁搞整到長膠foul得好慘
作者: bongdotcom    時間: 2011-7-17 21:46

引用:
原帖由 skyer 於 2011-7-17 21:34 發表
check 左 FAILED .... 1.92 厚 驗出 2.13.....
作者: kanlok    時間: 2011-7-17 21:54

我塊388d都唔得打得
乒總真係一條生路都唔留俾長膠
作者: kanlok    時間: 2011-7-17 21:55

引用:
原帖由 嘉靜 於 2011-7-17 21:37 發表
咁大獲@@,,,唔知我塊388q打唔打得呢@@
388q係邊一隻長膠黎?;
作者: kanlok    時間: 2011-7-17 21:56

引用:
原帖由 skyer 於 2011-7-17 21:34 發表
新tibhar ox都唔係一定得
作者: bongdotcom    時間: 2011-7-17 22:00

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-17 21:56 發表

新tibhar ox都唔係一定得

講得無錯~~~~ 2.13 連膠水
作者: 卓朗    時間: 2011-7-17 22:04

so sad
作者: 乒乓在線    時間: 2011-7-17 22:05

THX Q FOR SHARING
作者: 青見人    時間: 2011-7-17 22:08

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-17 21:54 發表
我塊388d都唔得打得
乒總真係一條生路都唔留俾長膠
其實公平啲好!乒總也是跟國際乒聯!要怪就怪生產商吧!他們在倒自己米!
如果知你超標都俾你打,就對對手不公平了!
其實會是膠水太厚嗎?
作者: kanlok    時間: 2011-7-17 22:22

引用:
原帖由 青見人 於 2011-7-17 22:08 發表

其實公平啲好!乒總也是跟國際乒聯!要怪就怪生產商吧!他們在倒自己米!
如果知你超標都俾你打,就對對手不公平了!
其實會是膠水太厚嗎?
有d長膠 本身就過左 唔關膠水事
作者: 柏熹仔    時間: 2011-7-17 22:52

作者: bongdotcom    時間: 2011-7-17 22:54

我賣左竹厚度儀,  check 以下嘅膠。希望幫到手啦~~~

755 - 1.8
TSP CURL-P-1 - 2.09 連膠紙
LONG A - 1.84
388D1 - 2.1 有小小膠水
TIBHAR GRASS D-tecs (new 1.92 & 貼膠水後 2.13)
TIBHAR GRASS D-tecs (old 2.1X 無膠紙),
作者: atvb    時間: 2011-7-17 22:58

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-17 21:21 發表

基本上而家每塊都要+海綿先打得
2.03mm...............我記得上次世界賽取消果d系有加到上包容公差+/-0.05...好似但唔肯定.,0.03系公差范圍內喎.
0.3C喎,即系1MM分一佰格中的三格......你用電腦度我就無話可說,用人手控制儀器如何確保唔會人為出錯.
0.3C根本系細到塵都可能有影響,雞蛋挑骨頭,老實講句如果執到咁準就一定要有公差,

作者: TWKJOE    時間: 2011-7-17 23:14

引用:
原帖由 atvb 於 2011-7-17 22:58 發表

2.03mm...............我記得上次世界賽取消果d系有加到上包容公差+/-0.05...好似但唔定.,0.03系公差范圍內喎.
老實講句如果執到咁準就一定要有公差,3絲......人為因數做成一d都唔出奇.
多謝提點。但唔知乒總有無參照此項指引。如果是疏忽而不執行此包容公差,我就很無辜了。
Anyway, at that point of time, I respect the Rule of Game, sportsmanship and players' ethics.
作者: wlwlwl    時間: 2011-7-17 23:15

E架係香港用長膠打比賽最好都係加塊薄海綿
最近比賽我塊TIBHAR被驗
但好在已加海綿所以無事

作者: cgwc    時間: 2011-7-17 23:18

唔知有冇球枱標準?
場地標準?
球証標準?
每張枱得一個球証?世界賽有多少個呢?
作者: bongdotcom    時間: 2011-7-17 23:20

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2011-7-17 23:15 發表
E架係香港用長膠打比賽最好都係如塊薄海綿
最近比賽我塊TIBHAR被驗
但好在已加海綿所以無事
加左好FEEL MA? 我下星期會試 DRAGON TALON 睇下O 唔 OK
作者: 長膠進攻    時間: 2011-7-17 23:22

可不可選一塊薄板      
作者: wlwlwl    時間: 2011-7-17 23:30

引用:
原帖由 bongdotcom 於 2011-7-17 23:20 發表

加左好FEEL MA? 我下星期會試 DRAGON TALON 睇下O 唔 OK
用我果隻海綿個FEEL係同OX無分別
作者: atvb    時間: 2011-7-17 23:41

引用:
原帖由 TWKJOE 於 2011-7-17 23:14 發表

多謝提點。但唔知乒總有無參照此項指引。如果是疏忽而不執行此包容公差,我就很無辜了。
Anyway, at that point of time, I respect the Rule of Game, sportsmanship and players' ethics.
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=38316&page=1#pid550228
誤差系0.03mm,你真系好無辜

作者: kanlok    時間: 2011-7-17 23:41

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2011-7-17 23:30 發表

邊一隻??
作者: (=^x^=)    時間: 2011-7-17 23:53

我用1.8 T巴都超....2.03   無奈.
作者: bongdotcom    時間: 2011-7-17 23:58

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2011-7-17 23:30 發表

我會買泥玩下∼∼
作者: bongdotcom    時間: 2011-7-18 00:00

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2011-7-17 23:53 發表
我用1.8 T巴都超....2.03   無奈.
係灰~~~~ 我左試右試, 又加海棉,又買膠,有新T巴又立即去攪~ 到E家。我諗真係要用激薄海棉
作者: oldchiu2008    時間: 2011-7-18 00:28

本人認為乒總驗板驗得仲嚴過世界賽,裁判有唔見佢用國際裁判成日記錯分,比賽場地有無世界級標準.
作者: youtube    時間: 2011-7-18 00:33

這樣又超, 那樣又超....點打
作者: bongdotcom    時間: 2011-7-18 01:04

引用:
原帖由 嘉靜 於 2011-7-18 01:02 發表

你用邊隻膠水??
C左出泥,唔記得用乜膠水啦~~~  如果你有新嘅,我可以幫你度下~~
作者: bongdotcom    時間: 2011-7-18 01:21

哎~塊塊都有小小出入,  咁真係要試過先知啦~
作者: bongdotcom    時間: 2011-7-18 01:41

引用:
原帖由 嘉靜 於 2011-7-18 01:38 發表

e家都驚驚地 ,,星期6都要去歌街check下,安心d
去CHECK下啦∼  去到先比人CHECK就冇板打架啦~~
我好有信心我塊T巴一定PASS架∼
點知,都係FAIL
作者: borkee    時間: 2011-7-18 07:35

唔係咁大獲呀?新T爸係1.9幾,用薄膠水應該冇問題,照現時情況,唔通又要約乒總嘅裁判組出嚟講數?
連衰貓都度到超標,咁我嗰塊都應該香多吉少喇!
作者: bongdotcom    時間: 2011-7-18 22:24

引用:
原帖由 borkee 於 2011-7-18 07:35 發表
唔係咁大獲呀?新T爸係1.9幾,用薄膠水應該冇問題,照現時情況,唔通又要約乒總嘅裁判組出嚟講數?
連衰貓都度到超標,咁我嗰塊都應該香多吉少喇!
就係~~~ 我同ERIC度過 1.92mm 之後搽埋膠水 2.13mm

所以放心啦∼∼∼ 衰硬~~
作者: papa    時間: 2011-7-19 01:28

作者: thynk    時間: 2011-7-19 02:03

咁借問声,長膠+海綿,厚度又有咩標準?
作者: 青見人    時間: 2011-7-19 02:05

引用:
原帖由 thynk 於 2011-7-19 02:03 發表
咁借問声,長膠+海綿,厚度又有咩標準?
4mm.................................
作者: thynk    時間: 2011-7-19 02:11     標題: 回復 45# 的帖子

Thanks.
換句話,如果有海绵,粒仔面膠就唔受2mm限制?
作者: borkee    時間: 2011-7-19 07:40

引用:
原帖由 bongdotcom 於 2011-7-18 22:24 發表 就係~~~ 我同ERIC度過 1.92mm 之後搽埋膠水 2.13mm 所以放心啦∼∼∼ 衰硬~~
應該唔會噃?今日試一試剩膠度一次,塗上膠水再度一次,得出嚟嘅誤差X2,應該唔差得幾!
不過我會用塊有海綿嘅T爸去比賽,免得麻煩,另外我噚日上咗某乒乓球用品店,度過塊天弓(反貼),未塗膠水已超過4mm,你話死未?
作者: bongdotcom    時間: 2011-7-19 12:04

引用:
原帖由 borkee 於 2011-7-19 07:40 發表

應該唔會噃?今日試一試剩膠度一次,塗上膠水再度一次,得出嚟嘅誤差X2,應該唔差得幾!
不過我會用塊有海綿嘅T爸去比賽,免得麻煩,另外我噚日上咗某乒乓球用品店,度過塊天弓(反 ...
我上次係萬達度完厚度, 先至黐。 點知都超啫~~
作者: skyer    時間: 2011-7-19 22:57

好危險~~~~區賽會check嗎????
我今年同乒總冇緣~
又浪費一年會費~可以退一半嗎??????
哈哈~話曬都半年冇比賽打~~~~~~(講笑勿插~)
作者: 球痴    時間: 2011-7-20 00:11

可以試吓用双面膠紙,我試過ok
作者: raymondsir    時間: 2011-7-20 00:19

引用:
原帖由 球痴 於 2011-7-20 00:11 發表
可以試吓用双面膠紙,我試過ok
用双面膠紙??會不會好難起番塊膠呀??
作者: 反膠王子    時間: 2011-7-20 00:21

作者: kanlok    時間: 2011-7-20 00:24

引用:
原帖由 raymondsir 於 2011-7-20 00:19 發表

用双面膠紙??會不會好難起番塊膠呀??
唔會 不過會起木絲姐
作者: bongdotcom    時間: 2011-7-20 04:07

睇怕真係要用膠紙先得
作者: 魚腩    時間: 2011-7-20 09:26

引用:
原帖由 bongdotcom 於 2011-7-20 04:07 發表
睇怕真係要用膠紙先得
用雙面膠紙當海綿???
作者: atvb    時間: 2011-7-20 12:26

引用:
原帖由 防弧王子 於 2011-7-20 00:21 發表

區賽會check
唔會掛,呢排區賽連板都唔睇咁喎
作者: wlwlwl    時間: 2011-7-20 12:41

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-7-20 00:24 發表

唔會 不過會起木絲姐
如果怕"起木絲", 你可以先塗一層水溶性膠水上板,
等膠水乾了, 再用雙面膠紙(貼海綿或長膠)
咁樣起雙面膠紙果時就唔怕"起木絲"
作者: bongdotcom    時間: 2011-7-21 00:37

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2011-7-20 12:41 發表

如果怕"起木絲", 你可以先塗一層水溶性膠水上板,
等膠水乾了, 再用雙面膠紙(貼海綿或長膠)
咁樣起雙面膠紙果時就唔怕"起木絲"
咁樣又可能會過厚~~~
作者: bongdotcom    時間: 2011-7-21 00:46

有一新發現~

我FAILED 0個塊NEW T巴﹐兵種踱左係2.13mm.  我剛剛成塊膠起左出黎再踱﹗新T巴得1.92mm  +/- 0.03連膠水。塊板無殘留物。

所以吾明乒種個厚度儀點解有0.2mm誤差~~ 好想搵次冇膠時去踱下係咪無膠時都有厚度
作者: thynk    時間: 2011-7-21 00:57

引用:
原帖由 雪清風 於 2011-7-19 11:23 發表

I think so since it is not easy to check 面膠 thickness only when together with 海绵.
咁希望d高手教教路....
作者: thynk    時間: 2011-7-21 01:07

引用:
原帖由 bongdotcom 於 2011-7-21 00:46 發表
有一新發現~

我FAILED 0個塊NEW T巴﹐兵種踱左係2.13mm.  我剛剛成塊膠起左出黎再踱﹗新T巴得1.92mm  +/- 0.03連膠水。塊板無殘留物。

所以吾明乒種個厚度儀點解有0.2mm誤差~~ 好想搵次冇膠時去踱下係咪無膠時 ...
會唔會有机會係人為錯誤?
作者: bongdotcom    時間: 2011-7-21 13:43

我覺得又唔關人為定係機器既問題。 只係CHECK板既標準係用底板板柄附近既空間做支點﹐再量膠既高度。

所以個人認為﹐只要有一丁丁丁點既產留物(舊膠水)或塊板因茶過膠水﹐D木膨脹左小小。都有可能超過2.0mm。
作者: thynk    時間: 2011-7-22 00:06

咁用max厚套膠真係好敏水.
1.6~1.7膠皮+2.3海绵,最多得0.1空間走棧.......唔通要用2.1诲绵.
作者: 葉師傅    時間: 2011-7-22 00:22

小弟有樣發現,好似TSP及T巴等單長膠皮,本身已好接近厚度界限,如加上黏無機膠水,更易超標 . 但這兩隻長膠本身已有膠紙,只要膠皮及底板,都不上任何膠水就應該不超,而且其實有膠紙黏住都不易脫落,只係手感有些不同,只要習慣下或選板方面花些心思便可 . 以上是小弟的小小見解,請好好參詳一下吧 !

作者: bongdotcom    時間: 2011-7-22 01:21

引用:
原帖由 文仔 於 2011-7-22 00:22 發表
小弟有樣發現,好似TSP及T巴等單長膠皮,本身已好接近厚度界限,如加上黏無機膠水,更易超標 . 但這兩隻長膠本身已有膠紙,只要膠皮及底板,都不上任何膠水就應該不超,而且其實有膠紙黏住都不易脫落,只係手感有些不同,只要 ...
我用新T巴係無膠紙的。但係塊板當無膠時係唔係 0mm 就唔清楚。

因為塊板有可能有小小產留物, 茶過的膠水另塊木膨漲左小小,或本身塊板係柄位薄左小小,導至與貼膠的位置有厚度差距。

這是我的推測~~~ 點解1.92mm 可以超  0.2mm
作者: 長膠進攻    時間: 2011-7-24 10:02

何不把粒仔表鑼短  3mm   
作者: TWKJOE    時間: 2011-7-24 21:18

引用:
原帖由 嘉靜 於 2011-7-24 10:56 發表
琴日去check,合格   1.88
咁就安心啦!你用麼膠和膠水?
作者: TWKJOE    時間: 2011-7-26 00:10

引用:
原帖由 嘉靜 於 2011-7-25 00:47 發表

388d1-q donic
是 DAWEI 的 388D 還是 388D-1 ?

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0