標題: [砌版討論] 中直選Rosewood 5 還是 innerfoce zlc好 [打印本頁]

作者: AyuLucky    時間: 2011-5-31 13:36     標題: 中直選Rosewood 5 還是 innerfoce zlc好

作者: eddieho    時間: 2011-5-31 14:54

一定是Rosewood 5,中直國手許昕都打Rosewood 5架!我自己橫板都係打e塊野!
如2k筆直,一定正手t05,反手t64 la!
作者: jcclee    時間: 2011-5-31 15:51

引用:
原帖由 AyuLucky 於 2011-5-31 13:36 發表
各位好 本人畢業後有10年無打波
最近才拾回球拍 打法是左推右攻 主要正手拉得分
現在有練習橫打 想砌一塊好板
請高手給意見 價錢2k樓下
謝謝
左推右攻 + 正手拉波....咁應該升呢打 Rosewood 7
正手 - Nittaku Neo 狂飆3 / Butterfly Spinart
反手 - (初級橫打) Donic X1 Gold / Hexer Duro

以上組合 $1500 有找
作者: AyuLucky    時間: 2011-5-31 23:40

作者: kanlok    時間: 2011-6-1 00:01

正手用返中國膠會好d
如海夫藍鯨2 省狂等

作者: 是神    時間: 2011-6-1 00:37

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-5-31 14:54 發表
一定是Rosewood 5,中直國手許昕都打Rosewood 5架!我自己橫板都係打e塊野!
如2k筆直,一定正手t05,反手t64 la!
會唔會重左少少,45g+45g+83g=173g, 如果反手貼到柄, 加多5g 178g
作者: 是神    時間: 2011-6-1 00:39

推擋rosewood 7一定勁揪好多.
但有 92g重, 你兩面膠的選擇會少許多.
作者: eddieho    時間: 2011-6-1 13:04

引用:
原帖由 AyuLucky 於 2011-5-31 23:40 發表
謝謝Eddieho和Jcclee的意見
我初步選定了rosewood7
但想知道Jcclee兄介紹的膠皮
是不是比t05/t64更適合我的打法
還是性價比優勝
因為bty這個組合是我的原選
而且我一塊板會用很久又懶轉膠
所以不介意貴小小
...
我打橫板的,是rosewood 5,正手05,反是64.我平均半年至8個月先換一次膠.(試膠除外!)
作者: jcclee    時間: 2011-6-2 13:02

引用:
原帖由 AyuLucky 於 2011-5-31 23:40 發表
謝謝Eddieho和Jcclee的意見
我初步選定了rosewood7
但想知道Jcclee兄介紹的膠皮
是不是比t05/t64更適合我的打法
還是性價比優勝
因為bty這個組合是我的原選
而且我一塊板會用很久又懶轉膠
所以不介意貴小小
...
我自己覺得 T05 配碳板會更加好,
Rose 7 + Spinart 拉波真係好強架 (特別你又有直板推擋)
不過唔建議你只打單面 (反手點都要貼塊膠, 咁正手先夠力, 初級試橫打, 不如平平地貼塊"最輕"且平的 LKT Pro XP)
作者: eddieho    時間: 2011-6-2 19:49

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-6-2 13:02 發表

我自己覺得 T05 配碳板會更加好,
Rose 7 + Spinart 拉波真係好強架 (特別你又有直板推擋)
不過唔建議你只打單面 (反手點都要貼塊膠, 咁正手先夠力, 初級試橫打, 不如平平地貼塊"最輕"且平的 LKT Pro XP)
對!如果後面冇膠頂住,正面是不夠力的.平平地jo白金都ok.
作者: AyuLucky    時間: 2011-6-3 00:19

作者: jcclee    時間: 2011-6-3 00:23

引用:
原帖由 AyuLucky 於 2011-6-3 00:19 發表
大家好
聽了網友的意見和上網看資料
最後砌了rosewood 7 + spinart/hexer duro
還在晚上試了板 感覺橫打成功率高了
推球的球速亦有提高 但是正手拉球失誤高了
經常出枱 可能是未能適應新板
朋友說我之前 ...
是要適應...打多一/二次, 佢地唔會再咁講
就如踏單車一樣, 你慢慢就會自動調節返 !
主要是要壓板多d (壓低多d 板的角度), 因為 Spinart 本身弧線都算高,
只要集中多d 向前打 / 或推擋, 適應了弧線後就應該冇問題.

作者: eddieho    時間: 2011-6-3 18:59

引用:
原帖由 AyuLucky 於 2011-6-3 00:19 發表
大家好
聽了網友的意見和上網看資料
最後砌了rosewood 7 + spinart/hexer duro
還在晚上試了板 感覺橫打成功率高了
推球的球速亦有提高 但是正手拉球失誤高了
經常出枱 可能是未能適應新板
朋友說我之前 ...
我初初由ZLF轉rosewood5,拉波同發球都不轉,但經過兩星期已有改善,新扳是要慢慢適應的,我E家出枱同人出枱同人對冲都不知幾沖幾轉.因為rosewood入到板低後出球會有好大力量.
作者: AyuLucky    時間: 2011-6-7 23:33

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0