標題: [砌版討論] 新手砌板一問 [打印本頁]

作者: 豆腐~    時間: 2011-5-30 20:37     標題: 新手砌板一問

作者: brian1115    時間: 2011-5-30 20:39

donic 板我覺得性價比高(我未用過,聽返黎)

stiga v1 +2面acuda s2...
我諗ok..
作者: 豆腐~    時間: 2011-5-30 20:45

作者: eddieho    時間: 2011-5-30 20:49

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-5-30 20:37 發表
小弟直板快攻+弧圈
想問下有咩好介紹?
budget600~700
thanks!

額外一問
donic板好唔好用...BLACKPOWER or EPOX OFFENSIVE
我有朋友都係打BLACKPOWER,都是一塊平得來都幾好打的板.
作者: 豆腐~    時間: 2011-5-30 21:03

作者: kanlok    時間: 2011-5-30 21:12

銀河t-8(彷蝴蝶王) 正手海夫 反手 Baracuda
作者: eddieho    時間: 2011-5-30 21:25

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-5-30 21:03 發表
哦~~~THANKS!!如果用BLACKPOWER...砌咩膠好呢..
我朋友正手打過海夫2,E家打緊Andro (Hexer),反手Andro (Hexer+)
作者: jcclee    時間: 2011-5-30 21:30

Blackpower 只算是入門板, 5夾, 但力量稍為差點,
不如考慮奧查洛夫之類 ($300)
免得日後好快又想轉板, 餘下$400內買2塊膠....
正手 - Baracuda or S1 or Roxon 500 都適合快攻 ($210-$230)
反手 - Bty Flextra ($150) or 慳慳地 LKT Pro XP ($50) or LKT 激流 ($67)
作者: 豆腐~    時間: 2011-5-30 21:36

作者: 豆腐~    時間: 2011-5-30 21:39

作者: jcclee    時間: 2011-5-30 21:41

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-5-30 21:36 發表
仲有野想問下...
sunnywise呢間野信唔信得過...thanks
我冇幫佢買過野, 但店舖買野始終有事時有得追究,
論壇指定店舖只有2間 (華星及萬達)
價錢就要自己格格...
作者: jcclee    時間: 2011-5-30 21:43

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-5-30 21:39 發表
ACUDA S1??
想問下..DHS得唔得..反手狂飆3
反手好少人用狂飆3 (不過當然個人喜好, 也是可以的)
作者: 豆腐~    時間: 2011-5-30 21:53

作者: 豆腐~    時間: 2011-5-30 22:27

作者: eddieho    時間: 2011-5-30 22:45

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-5-30 21:39 發表
ACUDA S1??
想問下..DHS得唔得..反手狂飆3
請不要用狂飆3打反手,打正手就ok!
作者: eddieho    時間: 2011-5-30 22:49

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-5-30 21:53 發表
其實小弟初中用緊
palio cj8000同埋ritc 729-2

板係yasaka extra 3D
甘不如你打yeo或yesla!
或馬碳好D LA!!正手neo狂3,反手打s2 甘就正晒la!
>>>> 買左呢d, 佢唔使買膠 (see 筆直 ?)

作者: jcclee    時間: 2011-5-30 22:51

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-5-30 22:27 發表
如果直板橫打
正反用邊2隻好呢. Donic Acuda S1/Donic Coppa X1 Turbo Platin/Stiga Boost TS

板..奧查洛夫之類 ($300)=Powerplay Senso V1??
小弟想性價比好少少的板
奧查是一定好過 Black Power 的, (當然是因應你有限之 budget 去作相對的選擇)
X1 Turbo Platin 會是較適合作橫打膠 (不過咁會可能超出預算)
作者: eddieho    時間: 2011-5-30 23:00

奧查是一定好過 Black Power 的 .
對呀!
作者: eddieho    時間: 2011-5-30 23:05

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-5-30 22:49 發表

甘不如你打yeo或yesla!
或馬碳好D LA!!正手neo狂3,反手打s2 甘就正晒la!
>>>> 買左呢d, 佢唔使買膠 (see 筆直 ?)
加小小碼,塊板又好打D,唔洗甘快換板,
作者: jcclee    時間: 2011-5-30 23:20

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-5-30 23:05 發表

加小小碼,塊板又好打D,唔洗甘快換板,
如果是可以, 咁我一定叫佢買 Rosewood 喇, 雖然砌晒要千幾, 但可以打一世...
作者: eddieho    時間: 2011-5-31 09:48

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-5-30 23:20 發表

如果是可以, 咁我一定叫佢買 Rosewood 喇, 雖然砌晒要千幾, 但可以打一世...
Rosewood真係超正呀!
作者: 豆腐~    時間: 2011-5-31 21:58

作者: arsing169    時間: 2011-5-31 22:01

作者: 豆腐~    時間: 2011-5-31 22:05

作者: jcclee    時間: 2011-5-31 22:06

引用:
原帖由 arsing169 於 2011-5-31 22:01 發表
點解Rosewood會咁耐用既?
唔係 Rosewood 特別耐用, 而是指佢既性能應該可滿足大部份波友的要求
作者: kangaroo626    時間: 2011-5-31 22:10

yasaka d板既性能都適合多數人士用
同幾好手感

rosewood咩性能-v-搞到我有點興趣整番塊

有無碳板咁好力先
作者: arsing169    時間: 2011-5-31 22:10

作者: jcclee    時間: 2011-5-31 22:18

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-5-31 22:05 發表
奧查全名係唔係Powerplay Senso V1 ??
反手X1 Turbo Platin or Donic Acuda S2??
正手neo狂3 ?
yasaka好過donic 板??

因為小弟唔識睇d膠夾唔夾塊板~
奧查全名係唔係Powerplay Senso V1 ??>>>> DONIC "Ovtcharov Senso V1"
反手X1 Turbo Platin or Donic Acuda S2??>>>> S1 or S2 都ok
正手neo狂3 ?>>>> 正手ok
yasaka好過donic 板??>>>> 咁又唔可以咁講, 冇話好唔好過, 最緊要適合
作者: 豆腐~    時間: 2011-5-31 22:21

作者: 豆腐~    時間: 2011-5-31 22:22

作者: jcclee    時間: 2011-5-31 22:23

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-5-31 22:10 發表
同幾好手感

有無碳板咁好力先
各有喜好, Rosewood 又勁唔得過碳板, 但都夠用, 而且控制出色見稱
(王勵勤都轉用左)
作者: 豆腐~    時間: 2011-5-31 22:25

作者: arsing169    時間: 2011-5-31 22:25

作者: 豆腐~    時間: 2011-5-31 22:25

作者: kangaroo626    時間: 2011-5-31 22:26

國產膠搭donic 當然好啦

好多人都係咁搭架

你拉多d既話就當然天極2啦
e兩塊膠都好多人用
neo狂3~幾有力量~
作者: KSLiu    時間: 2011-5-31 22:29

前幾天在湾仔某乒乓球專門店看了一塊Rosewood V 中直, 大約5.8mm 厚, 祗有80gm 重, 手柄不會比YEO粗, 應該適合横打, 不過nett over $1,200, 太貴了!
作者: kangaroo626    時間: 2011-5-31 22:32

引用:
原帖由 KSLiu 於 2011-5-31 22:29 發表
前幾天在湾仔某乒乓球專門店看了一塊Rosewood V 中直, 大約5.8mm 厚, 祗有80gm 重, 手柄不會比YEO粗, 應該適合横打, 不過nett over $1,200, 太貴了!
1200= ="
華星都無咁貴
作者: jcclee    時間: 2011-5-31 22:34

引用:
原帖由 KSLiu 於 2011-5-31 22:29 發表
所以要識得周圍格價, 搵到門路分分鐘買平好多.
作者: 豆腐~    時間: 2011-5-31 22:40

作者: eddieho    時間: 2011-5-31 22:42

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-5-31 22:10 發表
同幾好手感

有無碳板咁好力先
我都有ALC,ZLF同rosewood.三塊比較過,都是正手05反手64測試過.最好打都是rosewood呀!
又夠力,尤其是出左枱,冲波同拉波都好易到枱.
作者: eddieho    時間: 2011-5-31 22:44

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-5-31 22:25 發表
rosewood有咩推介??
rosewood 5夾,許昕打緊E塊板.
作者: kangaroo626    時間: 2011-5-31 22:46

rosewood  5夾定7夾好
儲錢整番塊試下先
作者: eddieho    時間: 2011-5-31 22:50

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-5-31 22:46 發表
rosewood  5夾定7夾好
儲錢整番塊試下先
我就打5夾,易控制d!如技術好的人喜歡7夾的.
作者: jcclee    時間: 2011-5-31 22:59

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-5-31 22:40 發表
pips膠有咩用...= =小弟唔識咩黎...教下小弟...係唔係用黎"頂住檔",,遲d先補塊正野咁樣用架?
長膠 - 是另外 / 另類 的乒乓球技術, 想知多d, 可以在本論壇扒文.
作者: eddieho    時間: 2011-5-31 23:04

引用:
我之前在乒器買了5夾橫板,$1088.
作者: kangaroo626    時間: 2011-5-31 23:15

好有錢丫
作者: eddieho    時間: 2011-5-31 23:17

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-5-31 23:15 發表
好有錢丫
傻la!貴買平用,我一星期打兩三次.平均10蚊日到姐!
作者: 豆腐~    時間: 2011-5-31 23:43

作者: 豆腐~    時間: 2011-6-1 00:33

作者: 豆腐~    時間: 2011-6-1 00:35

作者: kanlok    時間: 2011-6-1 00:40

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-6-1 00:33 發表
順便幫fd問埋...個fd打橫板削球應該用咩板...係唔係同Stiffness&Hardness有關既板...
用d較軟既板>? 729既837定755好d...另一邊都係國產膠~dhs 天極2 or 狂3
搭咩板好~

順手幫fd問埋咋~~
緊係用松下浩二純木or朱世赫底板 正手t05 長膠用TIBHAR GRASS D.TECS 想平d 長膠就用 755or837 正手 neo狂飆3

作者: KSLiu    時間: 2011-6-1 11:02     標題: 回復 43# 的帖子

Yes, 5 夹純木較好控, 特别適合新手, 所以我至今也是用5夹(now OC CR).  但技術好的喜歡用7夹又不一定.  王皓, 馬琳, 許昕不是用5夹嗎?  依書直説, 5夹較合弧快打法, 7夹就快弧.
作者: eddieho    時間: 2011-6-1 11:23

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-6-1 00:40 發表

緊係用松下浩二純木or朱世赫底板 正手t05 長膠用TIBHAR GRASS D.TECS 想平d 長膠就用 755or837 正手 neo狂飆3
是好好題意呀!
作者: eddieho    時間: 2011-6-1 11:51

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-6-1 00:35 發表
如果小弟諗住..用donic blackpower..(板平d)華星好似2百6到...
budget可以大d.,

正手用咩較好呢..
反手Coppa X1 Turbo Platin

直板橫打
弧圈結合快攻
正手用Donic (Baracuda) LA!
作者: eddieho    時間: 2011-6-1 11:52

引用:
原帖由 KSLiu 於 2011-6-1 11:02 發表
Yes, 5 夹純木較好控, 特别適合新手, 所以我至今也是用5夹(now OC CR).  但技術好的喜歡用7夹又不一定.  王皓, 馬琳, 許昕不是用5夹嗎?  依書直説, 5夹較合弧快打法, 7&# ...
多謝指教
作者: 豆腐~    時間: 2011-6-2 00:10

作者: kanlok    時間: 2011-6-2 00:15

松下浩二純木得一隻 朱世赫市面流通ge好似都係得一隻
松下浩二有非純本系列 不過我覺得麻麻
作者: 豆腐~    時間: 2011-6-2 00:22

作者: 豆腐~    時間: 2011-6-3 00:08

作者: virtuososiu    時間: 2011-10-28 19:08     標題: 回復 38# 的帖子

請問RoseWood 平可以幾平, 貴又可以幾貴呢??
仲有,如果同Optimum sync & Yeo 比較會係點??
控制差多少
速度又差多少呢??

作者: virtuososiu    時間: 2011-11-3 14:04

引用:
原帖由 virtuososiu 於 2011-10-28 19:08 發表
仲有,如果同Optimum sync & Yeo 比較會係點??
控制差多少
速度又差多少呢??
推一推, 希望有人答到我 ;P
作者: jcclee    時間: 2011-11-3 14:16

引用:
原帖由 virtuososiu 於 2011-10-28 19:08 發表
控制差多少
速度又差多少呢??
(假設你應該是問 Rosewood5)
控制上, 3塊都是良好的,
速度排序 : Rosewood5 >>> Optimum sync >>> YEO
(根據木材/面材硬度和實質試打後評估)

$900-$1200 (團購和 Retail Price 的分別)

如果你決定後或有興趣, 回港前找我, 可以安排.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0