標題: [球例] ITTF 新例- 更改發球權 [打印本頁]

作者: biside    時間: 2011-5-15 15:52     標題: ITTF 新例- 更改發球權

ITTF 新例- 研討更改發球權
http://www.ittf.com/world_events ... Results_updated.pdf

To discuss the service rule in terms of Law 2.13.3:
The change of the serving player or pair in accordance which player
or pair has scored the previous point. The next server of the rally is
the player or pair, who has lost the point in the previous rally  
(2.13.3)

2.13.3 After each 2 points have been scored the receiving player or pair shall become the serving player or pair and so on until the end of the game, unles<b>xxx</b>oth players or pairs score 10 points or the expedite system is in operation, when the sequences of serving and receiving shall be the same but each player shall serve for only 1 point in turn.

每球由剛失分的一方發球?
實施的話
天翻地覆
作者: 天樂    時間: 2011-5-15 15:59

成日都改黎改去,真係唔想再打,仲要改埋D咁無聊既野...當年21分改為11分已經難適應...
作者: samchtam    時間: 2011-5-15 16:09

双打怎麼辦?
作者: 絕對    時間: 2011-5-15 16:11

其實..系咪(一定)會實行呢D咁既例
作者: wlwlwl    時間: 2011-5-15 16:14

This is by far the most ridiculous ruleI have ever heard
作者: 風之子    時間: 2011-5-15 16:21

唔係呀-.-咁乒總d比賽都會?
作者: ngaiyin    時間: 2011-5-15 17:41

遲早會改例馬龍要來回10板或以上才可啦波............

馬琳要握橫板才可打比賽.............

張繼科要笑著打比賽.............

作者: Polyman    時間: 2011-5-15 17:57

變幻才是永恆,有關改變使比賽的競爭性再加強,可觀性更高。不帶有色眼鏡看事情,可能會開心一點。
作者: songyip    時間: 2011-5-15 18:19

無聊至極!!!
作者: JJJJJ    時間: 2011-5-15 18:23

真係好唔掂啊
作者: 魚腩    時間: 2011-5-15 18:45

簡直係將乒乓球推向滅亡!
作者: 葉師傅    時間: 2011-5-15 18:55

吓 ! 又變 ! 又想玩嘢嗎 ?! 咁轉法是否真的有此需要嗎 ? 其實最近十年多的轉變,已比之前的數十年變得很多了 ! 相比之下已根本不是原先的乒乓球運動了 !
作者: LYL0089    時間: 2011-5-15 19:02

佢既目的係針對中國
作者: jcclee    時間: 2011-5-15 19:03

哎 ~ 不如新例改為 - 不准用套膠, 只用底板,
咁就肯定一局可以打足半個鍾 (大大提高可觀性啦)
作者: atvb    時間: 2011-5-15 19:08

引用:
原帖由 Polyman 於 2011-5-15 17:57 發表
變幻才是永恆,有關改變使比賽的競爭性再加強,可觀性更高。不帶有色眼鏡看事情,可能會開心一點。
一陣11:0贏果個發球系點都無人知...............可觀性
作者: biside    時間: 2011-5-15 19:11

發球不佳被打死
輸了再發
直到結局
作者: biside    時間: 2011-5-15 19:12

發球唔好
一直出醜
作者: Ricky~Moon    時間: 2011-5-15 19:22

引用:
原帖由 LYL0089 於 2011-5-15 19:02 發表
佢既目的係針對中國
其實相信不一定是針對中國的,因一項球例是每一個球手都要遵守, 而且中國乒乓球球員的適應力都比別國強, 相信點改都唔會改變現時中國乒乓球的優勢.
作者: 乒乓時代    時間: 2011-5-15 20:29

呢排睇post ittf 係咁出新例
作者: ngaiyin    時間: 2011-5-15 20:50

引用:
原帖由 Augustmoon 於 2011-5-15 19:22 發表

其實相信不一定是針對中國的,因一項球例是每一個球手都要遵守, 而且中國乒乓球球員的適應力都比別國強, 相信點改都唔會改變現時中國乒乓球的優勢.
不一定是針對中國的????沒可能!!!!!!!!
作者: wlwlwl    時間: 2011-5-15 22:31

我睇咁對單打影晌不大
但對混雙影晌大例如個女子球員發球唔好既話
咁有可能個女子發一球輪一球
一直發到輸了一盤波為止
作者: (=^x^=)    時間: 2011-5-15 22:39

是針對我地HKTTF
作者: jcclee    時間: 2011-5-15 22:49

真的是"本末倒置" !
作者: Crocotai    時間: 2011-5-15 22:53

咁講法...如果果個人唔識開波,或者成日開失波,咁咪加速死亡?
作者: okt05018    時間: 2011-5-15 22:55

係咪肯定先,如果唔係,我覺得唔洗太緊張
作者: tommy    時間: 2011-5-15 22:55

人人都鑽研發球技術,要令對手食發球,一分一板,變發球大賽 !!!!

作者: sze    時間: 2011-5-15 22:55

不支持!!!!!!!!!!
作者: 某某人姓張    時間: 2011-5-15 23:13     標題: 明宏機中國

作者: HCLAI    時間: 2011-5-16 01:08

are you sure!
作者: lawpiasum    時間: 2011-5-16 01:26

咁以後淨係媡發球,唔駛練正反手
作者: PingPongLeung    時間: 2011-5-16 11:06

好有偏向性喎,同覺得unfair
作者: artin    時間: 2011-5-19 00:41

不如索性唔好比中國參賽
作者: feideepking    時間: 2011-5-19 20:37

紅色歌曲話:沒有共產黨就沒有新中國
[youtube]1CKc4P5SMF4[/youtube]

http://www.youtube.com/watch?v=ZEJbNPeYNz8
傳統版

http://www.youtube.com/watch?v=Am-eF7p8hRA
紅老外版

沒有中國隊就沒有好乒乓~!
作者: TAMCA    時間: 2011-5-20 14:36

so confuse
作者: kelvin    時間: 2011-5-20 21:32

ITTF  
作者: heliboy    時間: 2015-10-1 01:08

回覆1#的帖子
從2011年做裁判至今,ITTF Handbook, chapter 2 The Laws of Table Tennis, 2.13 The Order of Serving, Reveiving and Ends, clause 2.13.3 並沒有更換過,不知道版主會這樣說?
作者: tsomlay    時間: 2015-10-1 01:36

去食屎啦∼ ittf
作者: cgwc    時間: 2015-10-1 02:16

以後新一代7 歲以下的比賽會秒局
作者: jeff_whc    時間: 2015-10-1 07:46

不如打超級無敵乒乓球,抽籤講乜野題目先打
作者: egghead1969    時間: 2015-10-1 08:04

引用:
原帖由 heliboy 於 2015-10-1 01:08 發表
回覆1#的帖子
從2011年做裁判至今,ITTF Handbook, chapter 2 The Laws of Table Tennis, 2.13 The Order of Serving, Reveiving and Ends, clause 2.13.3 並沒有更換過,不知道版主會這樣說?
唔關樓主事,我肯定討論過,不過唔通過,就好似舊年話開波唔 let ball 咁
作者: heliboy    時間: 2015-10-1 22:45

你講得比常正確。關於場外指導,ITTF會在明年巴西Rio奧運會後有些更改(ITTF Handbook, chapter 3: Regulations for International Competitions, clause 3.51 Advice)。 詳細文字內容要等到奧運會後,相信會在ITTF Handbook 2016-2017會有更改條文。
作者: bond    時間: 2015-10-1 23:18

愈搞愈亂... ...
作者: joshualee    時間: 2015-10-2 00:06

引用:
原帖由 Ricky~Moon 於 2011-5-15 19:22 發表

咁樣改,應該會拉近左強者和弱者的距離,因為原本發球的比例係一半一半,改為弱者發球的機會較多。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0