標題: [球例] ITTF 新例- 球拍不合格罰停賽 [打印本頁]

作者: biside    時間: 2011-5-14 18:38     標題: ITTF 新例- 球拍不合格罰停賽

http://www.ittf.com/world_events ... Results_updated.pdf

clause 3.2.4.3
Should a player be disqualified for the fourth time in
a period of four years due to failing a racket control
test, the player may complete the event, but
subsequently the Executive Committee will suspend
the offending player for 12 months.

球員4年內累計4次球拍不合格, 將被罸停賽12個月
作者: jcclee    時間: 2011-5-14 20:21

覺得有點過嚴喎, 成日都會有更改新例和限制,
一個不小心, 隨時1年4次不合格都有可能,
何況仲要罰到咁重
作者: 葉師傅    時間: 2011-5-14 20:54

係唔係真架 ? 幾時實行 ? 好似太嚴 ! 分明玩嘢 !
作者: poon    時間: 2011-5-15 00:11

搞咁多野做咩丫....索性唔比中國隊參加任何國際賽咪一了百了!!
因為搞咁多野都係唔想中國隊雄霸乒壇之麻...
作者: JJJJJ    時間: 2011-5-15 00:13

引用:
原帖由 poon 於 2011-5-15 00:11 發表
搞咁多野做咩丫....索性唔比中國隊參加任何國際賽咪一了百了!!
因為搞咁多野都係唔想中國隊雄霸乒壇之麻...
咁代表佢地實力不如中國
要用到呢d手段先得
作者: kenschans    時間: 2011-5-15 00:31

開波要拋波、唔比遮擋發球等
全部都因為佢地技不如人,想中國贏唔到
e d算咩體育精神
作者: 太陽之子    時間: 2011-5-15 00:41

其實咁對中國乒乓球隊既成績唔會有太大影響
因為中國有質素既球員實在太多.....下面仲有好多人等住上位....
反而停賽十二個月,就有可能毀掉球員既運動員生涯,並就此退役....
作者: borkee    時間: 2011-5-15 00:42

不如叫ITTF,如果犯規就終身停賽吖!笨!
作者: biside    時間: 2011-5-15 00:58

中國隊有祖國支援
球拍全部預先自我檢測

可憐沒有經費購買儀器的小國乒體
作者: HCLAI    時間: 2011-5-15 01:32

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0