標題: [砌版討論] 想幫小兒砌扳. 可否比D意見. 謝謝 !! [打印本頁]

作者: c17105    時間: 2011-4-8 01:00     標題: 想幫小兒砌扳. 可否比D意見. 謝謝 !!

小兒7歲半. 打波1年多.  正手拉波. 反手快攻. 用板較粗. 用緊 Donic Baracuda. 半年已爆邊.
有冇較適合 扳+膠 介紹 ?? (HKD 800 以內).  Butterfly Sriver G3 FX 如何  ???  先謝 !  
作者: abccw    時間: 2011-4-8 01:02

請問現在用緊既係什麼底板 ???
作者: sam1996921    時間: 2011-4-8 01:09

膠黎計:粗用我見意用狂飆同大陸膠
版其實想粗用選用木版比較好

作者: abccw    時間: 2011-4-8 01:11

但佢用BARACUDA 半年先爆都可以接受啦...
轉番大陸膠既話手感又要重新適應BOR
作者: c17105    時間: 2011-4-8 01:13     標題: 回復 2# 的帖子

Thx. abccw.
佢用緊 Komann Ex-Loop 板.  正手Donic Baracuda. 反手 Butterfly Sriver EL.
不過板邊已有少少磞. 所以想幫佢砌塊新扳.
作者: sam1996921    時間: 2011-4-8 01:13

引用:
原帖由 abccw 於 2011-4-8 01:11 AM 發表
但佢用BARACUDA 半年先爆都可以接受啦...
轉番大陸膠既話手感又要重新適應BOR
甘粗用黎計姐...見意
當然換膠重新適應.但有時一個唔好彩可能買番黎第2日爆邊
甘比賽都用唔到啦..
作者: sam1996921    時間: 2011-4-8 01:14

引用:
原帖由 c17105 於 2011-4-8 01:13 AM 發表
Thx. abccw.
佢用緊 Komann Ex-Loop 板.  正手Donic Baracuda. 反手 Butterfly Sriver EL.
其實不是比賽有少少硼.可以唔洗換
除非影響了打波
作者: abccw    時間: 2011-4-8 01:20

引用:
原帖由 sam1996921 於 2011-4-8 01:13 發表

甘粗用黎計姐...見意
當然換膠重新適應.但有時一個唔好彩可能買番黎第2日爆邊
甘比賽都用唔到啦..
我有個FRIEND 就係換左塊新既500
當晚就打爆左
作者: abccw    時間: 2011-4-8 01:21

引用:
原帖由 c17105 於 2011-4-8 01:13 發表
Thx. abccw.
小弟無知, 請問呢塊木係純木定係 ??
作者: sam1996921    時間: 2011-4-8 01:26

引用:
原帖由 abccw 於 2011-4-8 01:20 AM 發表

我有個FRIEND 就係換左塊新既500
當晚就打爆左
甘好玩....
作者: sam1996921    時間: 2011-4-8 01:27

引用:
原帖由 abccw 於 2011-4-8 01:21 AM 發表

小弟無知, 請問呢塊木係純木定係 ??
純木
作者: abccw    時間: 2011-4-8 01:29

如果推介佢打一D 硬DD 既純木  好似奧柴咁.
加埋佢原本既膠配置
800 應該都攪得掂.
唔知SAM 兄點睇呢 ?
作者: sam1996921    時間: 2011-4-8 01:32

引用:
原帖由 abccw 於 2011-4-8 01:29 AM 發表
如果推介佢打一D 硬DD 既純木  好似奧柴咁.
加埋佢原本既膠配置
800 應該都攪得掂.
唔知SAM 兄點睇呢 ?
我小朋友一名黎 唔洗sam兄
比我既見意我就會黑水晶..
作者: c17105    時間: 2011-4-8 01:34     標題: 回復 9# 的帖子

abccw.  應該係 5 夾. 係兒時幫佢買的套裝板. 貪佢較輕. 半年前換咗上兩塊膠

Thx. sam1996921.  都有諗換膠. 不過想幫佢砌多槐扳. 以避不時之須
作者: abccw    時間: 2011-4-8 01:35

黑晶同橙晶邊板貴D ???
作者: sam1996921    時間: 2011-4-8 01:36

我用華星價錢做個比例
計番佢用緊既膠:
黑水晶:450
Baracuda:210
SRIVER G3:340
450+210+340=1000
呢個係好用少少既見意黎..(p.s本人意見)
作者: sam1996921    時間: 2011-4-8 01:37

華星價:橙晶.貴黑水晶十蚊
作者: abccw    時間: 2011-4-8 01:37

引用:
原帖由 c17105 於 2011-4-8 01:34 發表
abccw.  應該係 5 夾. 係兒時幫佢買的套裝板. 貪佢較輕. 半年前換咗上兩塊膠

Thx. sam1996921.  都有諗換膠. 不過想幫佢砌多槐扳. 以避不時之須
如果係以作不時之須的話, 咁副板既手感要盡量差不多了。
建議主板係澀套的話,副板都係貼番澀套啦, 粘套手感差太遠, 發力方式亦不一樣。
作者: sam1996921    時間: 2011-4-8 01:40     標題: 回復 14# 的帖子

他還是小 我見意唔好2塊
因為每一塊版有唔同手感.
作者: sam1996921    時間: 2011-4-8 01:42

引用:
原帖由 abccw 於 2011-4-8 01:37 AM 發表

建議主板係澀套的話,副板都係貼番澀套啦, 粘套手感差太遠, 發力方式亦不一樣。
我識1位朋友
他的主版同副版是一樣的(版和膠都一樣)..唔同的就是一版黎比賽,一塊囉黎打波)
作者: abccw    時間: 2011-4-8 01:43

引用:
原帖由 sam1996921 於 2011-4-8 01:42 發表

我識1位朋友
他的主版同副版是一樣的(版和膠都一樣)..唔同的就是一版黎比賽,一塊囉黎打波)
的確係要咁先可以KEEP 到手感。
作者: sam1996921    時間: 2011-4-8 01:44

引用:
原帖由 abccw 於 2011-4-8 01:43 AM 發表

的確係要咁先可以KEEP 到手感。
係..
但我d手感就亂到=.=
作者: abccw    時間: 2011-4-8 01:46

附加一句, 若資金真的有限, BTY 亦有D平價D既木  不過比較無力
X-STAR , SA 01  等等呢類
另外, 銀河既木亦都夠晒平   性價平亦高  只係QC 一般般
木靚唔靚有D睇運
作者: c17105    時間: 2011-4-8 01:47

引用:
原帖由 abccw 於 8-4-2011 01:37 發表

Thx. Sam. abbcw.
Sorry.  想問吓. 澀套,粘套 係乜嘢  ?? 黑水晶 / 橙晶 屬邊種 ???
作者: abccw    時間: 2011-4-8 01:50

引用:
原帖由 c17105 於 2011-4-8 01:47 發表

Thx. Sam. abbcw.
Sorry.  想問吓. 澀套,粘套 係乜嘢  ?? 黑水晶 / 橙晶 屬邊種 ???
外國套膠 主要係澀為主, 個波食得深D
國產套膠 主要係粘性佳為主 食波冇咁深

至於SAM 兄所言之水晶  
乃STIGA 4水晶之其二  乃有藍紅黑橙之分

是純木 加上微晶面,用以加快出球速度。  藍晶係有碳成份, 其他都係純木。
作者: sam1996921    時間: 2011-4-8 01:53

引用:
原帖由 abccw 於 2011-4-8 01:50 AM 發表

是純木 加上微晶面,用以加快出球速度。  藍晶係有碳成份, 其他 ...
夠詳細...
作者: c17105    時間: 2011-4-8 01:55

引用:
原帖由 abccw 於 8-4-2011 01:50 發表

是純木 加上微晶面,用以加快出球速度。  藍晶係有碳成份, 其他 ...
Thx. Indeed.  學咗好多嘢.
作者: abccw    時間: 2011-4-8 01:59

引用:
原帖由 sam1996921 於 2011-4-8 01:53 發表

夠詳細...
因為我哥陣買藍水晶之前都選左好耐.
後尾都係買左...
但因為打法唔岩放左係屋企收藏 LU
作者: sam1996921    時間: 2011-4-8 02:02

引用:
原帖由 abccw 於 2011-4-8 01:59 AM 發表

因為我哥陣買藍水晶之前都選左好耐.
後尾都係買左...
但因為打法唔岩放左係屋企收藏 LU

作者: abccw    時間: 2011-4-8 02:04

引用:
原帖由 sam1996921 於 2011-4-8 02:02 發表

哈哈.
SAM 兄睇我簽名同頭像哥塊板
就會知藍晶點解唔岩的了。
作者: sam1996921    時間: 2011-4-8 02:05

引用:
原帖由 abccw 於 2011-4-8 02:04 AM 發表

哈哈.
SAM 兄睇我簽名同頭像哥塊板
就會知藍晶點解唔岩的了。
因為你打的係木版
作者: kenli0327    時間: 2011-4-8 05:07

Blade: Butterfly Petr Korbel
FH Rubber: DHS Hurricane III
BH Rubber: Palio Cj8000

this set up is the best for a beginner
It is definitely good enough for a 7 year old
and its not that expensive either
作者: jcclee    時間: 2011-4-8 05:58

(Sorry, 因為睇緊足球直播, 而家咁遲先覆...)
見到 Sam & abccw 都俾左好多有用的意見, 好實際
我可再補充少少, 首先...如果小朋友是有學緊波, 又間中會參加比賽的話,
咁可能真是要砌2塊相同的板了, 一塊只用來打比賽, 另外的用來練波(點樣粗用都唔怕)

講返砌板問題, 你們的情況和我在論壇中的一位朋友相似,
他的小朋友最近還在比賽中得到好成績...(under 8 years old 冠軍)
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=37449&page=1#pid539894
你的小朋友之前是用komann套板, 相信應該可以很容易便適應另一塊更好的新板.

(他的打法是正手弧圈結合快攻) - 我假設佢是橫板 !?
木板揀選偏中/硬的5夾純木對小朋友來講較容易上手, 更加有助他的基礎和發力之進展.
(在無機年代)
stiga optimum sync 是我的至愛, 自己已經打過了3塊, 最近又再買了一塊...小朋友手細可選擇master柄
stiga optimum plus 也好, 比前者速度快些, 手感相似.
當然, 還有其他品牌的5夾木, 貴的上有BTY, Nittaku, 狂飆王(etc), 平的下有銀河, Palio, 紅雙喜(etc)
我不說其他的好與不好, 只推薦給你黑水晶(全面達標), 因為價錢定位適合之餘, 它本身真是實而不華 !
至於套膠, 我不會介紹貴價的給小朋友用, 因為他們很快就需要更換, 我只會推薦好用的, 實際的, 輕身的.
(正手) LKT BLACK POWER 黑金剛
(反手) LKT RED DIAMOND 紅鑽石
http://www.ping-pong.tw/index.php?cPath=27_110
(組合Conclusion) under HK$600
底板大約 HK$400
正手膠大約 HK$80
反手膠大約 HK$80
作者: jcclee    時間: 2011-4-8 10:53

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2011-4-8 10:35 發表
小朋友反手唔夠力,所以反手用Donic 的膠比較好
氣寒兄, 我唔認同, 個人覺得不應該太過倚賴器材去幫小朋友,
咁會影響佢地學習自身發力, 反而, 應該讓他們先打好基本功, 日後佢地鍾意用乜都得
(之前, 小Baldwin都是由用黑水晶+2面大陸膠開始)
作者: 乒乓在線    時間: 2011-4-8 10:56

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-4-8 10:53 發表

氣寒兄, 我唔認同, 個人覺得不應該太過倚賴器材去幫小朋友,
咁會影響佢地學習自身發力, 反而, 應該讓他們先打好基本功, 日後佢地鍾意用乜都得
(之前, 小Baldwin都是由用黑水晶+2面大陸膠開始)
OPTMIUM SYNC SEEMS VERY POP
作者: jcclee    時間: 2011-4-8 10:59

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2011-4-8 10:56 發表

OPTMIUM SYNC SEEMS VERY COMMON
More like popular and users friendly, it's an "Allround Plus" blade,
with good price, good quality, and good looking too !
作者: 乒乓在線    時間: 2011-4-8 11:06

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-4-8 10:59 發表

More like popular and users friendly, it's an "Allround Plus" blade,
with good price, good quality, and good looking too !
OPTIMUM SYNC , EVERY TT PLAYER SHOULD OWN ... ...

作者: 乒乓在線    時間: 2011-4-8 11:09

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2011-4-8 11:02 發表

(Baldwin都是由用黑水晶+2面大陸膠開始)超重,他是例外(大力)
小兒學波時,因手仔唔夠力,反手練幾下就冇力變形
器材去幫是為了改善手形
RIGHT, O. SYNC + BOTH SIDE CHINESE RUBBER (IN) SHOULD ABOUT 195G
作者: jcclee    時間: 2011-4-8 11:11

引用:

(Baldwin都是由用黑水晶+2面大陸膠開始)超重,他是例外(大力)
器材去幫是為了改善手形
小氣寒塊板幾重(總重量) ?
可以揀塊輕的板給他, 而我在上面推薦的LKT不是很重, (151mmx156mm = 47.5g)
夠轉, 夠彈 ! 我試過才介紹俾人

假設重量 :
底板 = 85g
2 x LKT = 95g (Bty 橫板形)
(under 180g 整體板重是小朋友應該可以接受的

作者: jcclee    時間: 2011-4-8 11:34

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2011-4-8 11:28 發表

LKT 唔是中遠台唔夠力嗎
新一代的技術已經不同了, 絕對唔會失禮 !
我介紹的是黑金剛和紅鑽石, 和第一代的 LKT 完全不同, 中/遠台都夠力, 下次借給你試試...
再講, 小朋友都唔會有好多打中/遠台

http://www.ping-pong.tw/index.php?cPath=27_110
作者: jcclee    時間: 2011-4-8 11:37

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2011-4-8 11:33 發表
小兒都要轉板同膠有冇建議
佢現時用緊咩野裝備 ?
我又唔知佢係咩野打法 ?
(李"亨亨"塊板都砌得幾好呀, 可以參考)
作者: feideepking    時間: 2011-4-8 11:38

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-4-8 08:04 發表

新一代的技術已經不同了, 絕對唔會失禮 !
我介紹的是黑金剛和紅鑽石, 和第一代的 LKT 完全不同, 中/遠台都夠力, 下次借給你試試...
再講, 小朋友都唔會有好多打中/遠台

http://www.ping-pong.tw/index.p ...
嘩, 黑金剛 & 黑鑽石巧似係新款嚟

(係鑽石呀...飛哥)

作者: jcclee    時間: 2011-4-8 11:49

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2011-4-8 11:45 發表

馬硬碳,正手donic jo plat 反手barcuada
好快爛 分比賽板同練波板(一樣的板),到比賽時都是唔適應
是打快弧 ?
個組合都幾快吓喎
會難控d...
作者: sam1996921    時間: 2011-4-8 12:06

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2011-4-8 11:56 AM 發表
是打快弧
快+彈
作者: jcclee    時間: 2011-4-8 12:19

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2011-4-8 11:57 發表
轉咩好呢
係舖頭開塊YES俾佢啦, 咁細個就用碳板, 會影響手感成長架
可以用返原有的2塊膠, 不過掉轉來用, (正手 - Baracuda, 反手 - Jo Platin)
等佢試吓先再講...
你之前話準備2塊相同的板給他,
分別平時和打比賽用, 但都係唔掂 ?!
咁可能係因為2塊板的重量不相同...
作者: jcclee    時間: 2011-4-8 12:45

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2011-4-8 12:34 發表
即刻砌
你同個仔而家係舖頭咩 ?!
作者: Godwin    時間: 2011-4-8 12:50     標題: 回復 35# 的帖子

Baldwin 現時都是用緊jcclee你介紹的黑水晶!
兩面都是海夫套膠, 藍鯨2(正手)和白鯊2(反手).
你介紹的Roxon500用在黑水晶上非常好打.  上次比賽前買了一塊俾Baldwin做後備.  但練習時打唔夠10分鐘已爆邊, 重係在握手的位置! 真係唔知佢點樣"整爛"塊膠!

作者: jcclee    時間: 2011-4-8 12:57

引用:
原帖由 Godwin 於 2011-4-8 12:50 發表
你介紹的Roxon500用在黑水晶上非常好打.  上次比賽前買了一塊俾Baldwin做後備.  但練習時打唔夠10分鐘已爆邊 ...
唔緊要...我有好多塊二手新淨的 Roxon 500

(同我恭喜Baldwin...)

作者: Godwin    時間: 2011-4-8 12:59

For your information:

1.  It is very difficult to find a lighter Optimum Zync (say, less than 88g), and mostly are over 90g.  Baldwin is lucky to get one at 84g and I have reserved it for playing matches.  If you want a lighter one then you may have to order it.

2.  Other choices of rubbers (Baldwin already tried) on Optimum Zync:

Forehand:  729 展翅3
Backhand:  Yasaka Mark V Ad.

However, the level of spins is not as good as 海夫's but the control is OK.

作者: Godwin    時間: 2011-4-8 13:03     標題: 回復 58# 的帖子

你的兵器, 多多都要!!

By the way, jcclee, Red Diamond and Black Power both have "金糕海棉" version; do you think they are better than the "normal" version?

作者: jcclee    時間: 2011-4-8 13:04

引用:
原帖由 Godwin 於 2011-4-8 12:59 發表
For your information:

1.  It is very difficult to find a lighter Optimum Zync (say, less than 88g), and mostly are over 90g.  Baldwin is lucky to get one at 84g and I have reserved it for playing m ...
The one you got from me before is 88g
I just bought another 93g Optimum Sync (master)
(I have seen many weights are ranging from 83g - 85g before, but you have to spend more time to search for them)

作者: 太陽之子    時間: 2011-4-8 13:05

引用:

器材去幫是為了改善手形
所以就由打大陸膠開始
由基本做起
作者: 太陽之子    時間: 2011-4-8 13:07

引用:
原帖由 Godwin 於 2011-4-8 12:50 發表
你介紹的Roxon500用在黑水晶上非常好打.  上次比賽前買了一塊俾Baldwin做後備.  但練習時打唔夠10分鐘已爆邊 ...
我都好佩服囝囝
作者: feideepking    時間: 2011-4-8 13:08

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-4-8 09:34 發表

The one you got from me before is 88g
I just bought a 93g Optimum Sync
(I have seen many range from 83g - 85g before, but you have to spend more time to search for them)
謝JL資料, 咁紅鑽石及黑金剛易唔易買到呢?!
作者: 太陽之子    時間: 2011-4-8 13:10

引用:
原帖由 Godwin 於 2011-4-8 13:03 發表

By the way, jcclee, Red Diamond and Black Power both have "金糕海棉" version; do you think they are better than the "normal" version?
紅鑽石同黑金剛既硬度係唔同的呢
金糕海綿係點架?
作者: jcclee    時間: 2011-4-8 13:10

引用:
原帖由 Godwin 於 2011-4-8 13:03 發表

"金糕海棉" 即是蛋糕海綿, 和Baracuda之類相似...應該比普通版海綿更好, (買左但未試)
我只試左普通版的Black Power & Red Diamond, 都已經覺得好滿意

作者: jcclee    時間: 2011-4-8 13:13

引用:
原帖由 feideepking 於 2011-4-8 13:08 發表

謝JL資料, 咁紅鑽石及黑金剛易唔易買到呢?!
觀塘, san po kong, 金x樂都有...但價錢就有所分別
作者: jcclee    時間: 2011-4-8 13:15

引用:
原帖由 太陽之子 於 2011-4-8 13:10 發表

紅鑽石同黑金剛既硬度係唔同的呢
金糕海綿係點架?
紅鑽偏軟(和黑金剛比較), 是反手膠, 2款膠性能都真係唔錯, 價性比甚高 !
咬波, 夠轉, 夠力...

作者: feideepking    時間: 2011-4-8 13:17

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-4-8 09:43 發表

觀塘, san po kong, 金x樂都有...但價錢就有所分別
謝謝 , 如果華*都有, 就巧方便喇!
作者: 太陽之子    時間: 2011-4-8 13:17

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-4-8 13:15 發表

紅鑽偏軟, 是反手膠, 2款膠性能都真係唔錯, 價性比甚高 !
真的嘛?
我打過幾塊紅鑽,好硬呢 要灌膠灌開佢
作者: jcclee    時間: 2011-4-8 13:35

引用:
原帖由 太陽之子 於 2011-4-8 13:17 發表

真的嘛?
我打過幾塊紅鑽,好硬呢 要灌膠灌開佢
會唔會是有硬度分呢 ? (等我再了解吓先)
我用的又唔覺硬喎
因為我的是朋友從台灣帶回來的(都是朋友介紹我試用, 他給我前包裝已經掉了)
作者: 太陽之子    時間: 2011-4-8 13:43

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-4-8 13:35 發表

會唔會是有硬度分呢 ? (等我再了解吓先)
我用的又唔覺硬喎
因為我的是朋友從台灣帶回來的(都是朋友介紹我試用, 他給我前包裝已經掉了)
要再查清楚先
作者: jcclee    時間: 2011-4-8 17:26

剛剛去了觀塘"混動狼"買了2塊(都是沒有分硬度的)
(1) 黑金剛 - 金糕海綿(uncut 67g)似海夫38度
(2) 紅鑽石 - 普通版(uncut 60g)似海夫37度

用無機膠水上了5夾純木板, 紅鑽石的海綿比黑金剛軟
當然不會像Jo Platin般的軟(手感硬度似T25之類)
比起從台灣拿返來的好像真是硬了一度, 但還是算軟的
膠面都幾粘, 今晚試打...
星期一晚更加會貼上黑水晶上試, 請耐心等多幾日 !

作者: c17105    時間: 2011-4-8 18:07

各位師兄.
多謝大家的寶貴意見. 另我這個放低乒乓球多年的球盲. 可以學到甘多乒乓知識. 唔駛盲摸摸.
作者: 乒乓在線    時間: 2011-4-9 07:22

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-4-8 17:26 發表
(1) 黑金剛 - 金糕海綿(uncut 67g)似海夫38度
(2) 紅鑽石 - 普通版(uncut 60g)似海夫37度

當然不會像Jo Pla ...
RIGHT HERE WAITING
作者: 太陽之子    時間: 2011-4-9 13:32

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-4-8 17:26 發表

當然不會像Jo Pla ...
黑金剛有無試過撕出來?
係咪會好易爛?
作者: jcclee    時間: 2011-4-9 14:03

引用:
原帖由 太陽之子 於 2011-4-9 13:32 發表

黑金剛有無試過撕出來?
係咪會好易爛?
第一次初試後 :
板 - Stiga OC
正 - 黑金剛(金糕海綿)
反 - 紅鑽石
膠水 - 紅雙喜無機膠水

感覺是好過一般的中國膠(海綿彈d), 不算"死實", 但未能下評論, 因為是明顯未開膠(面膠),
打幾下之後(要發力), 無乜驚喜.
決定起返出來用Clipper wood 試, 撕出2塊膠皮, 驚奇地發覺海綿上一點膠水積也沒有 ! (像新的一樣)
只有一層薄膜留在板上, 把像似面膜般的膠水膜成塊起了出來, 真是神奇, 又容易 !
塊板都非常乾淨, 冇殘餘物, 這是我第一次對無機膠水感覺咁開心及滿意 !!!

第2次測試 : (要等星期一晚)
板 - Stiga Clipper Wood / 黑水晶
反 - 紅鑽石
膠水 - 海夫有機膠水

作者: feideepking    時間: 2011-4-10 00:51

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-4-9 10:33 發表

第一次初試後 :
板 - Stiga OC
反 - 紅鑽石
膠水 - 紅雙喜無機膠水

感覺是好過一般的中國膠(海綿彈d), 不算"死實", 但未能下評論, 因為是明顯未開膠(面膠),
打幾下之後(要發力), 無 ...
... 驚奇地發覺海綿上一點膠水積也沒有 ! (像新的一樣)
只有一層薄膜留在板上, 把像似面膜般的膠水膜成塊起了出來, 真是神奇, 又容易 ...

沒有無機的煩惱, 弓起!
作者: jcclee    時間: 2011-4-11 23:20

第2次測試 :
板 - Stiga Clipper Wood
反 - 紅鑽石
膠水 - 海夫有機膠水

今晚練波球局終於再試左用呢2塊膠, 配更有力的7夾木板, 2塊膠的性能都是預算之內,
海綿夠力, 打球時的旋轉很強 ! 各樣打法都冇問題, 出台, 對拉, 擺短, 下旋, 發球等等...
唯一的問題是膠面太粘, 一不小心就容易落網, 奇怪是朋友從台灣帶返來的膠面是澀性的,
和我在香港買到的不同, 相信要用幾個星期先可令粘性減少.
在這樣的情況下, 我不建議小朋友用呢2塊膠, 因為會影響打波的手勢/手形.
用返Donic S1/ Jo Platin 之類吧了.

作者: Godwin    時間: 2011-4-12 10:26

Thanks for your kind contribution and recommendation.
作者: c17105    時間: 2011-4-12 19:59

Jcclee. Thx for your advice.
作者: jcclee    時間: 2011-4-14 11:26

測試仍然繼續....已經把 黑金剛-金糕海綿 + 紅鑽石 分別拆開貼在不同的板上

(1) 黑金剛-金糕海綿 貼在普碳(正手)代替慣用的 Xiom Vega Pro
(2) 紅鑽石 貼在Stiga Optimum Sync(反手)代替慣用的 Tibhar Nimbus VIP

(黑水晶, 正手Roxon500/反手紅鑽石)
經過了2小時的多球練習, 相信已經初步"開膠"了, 刻意不清除膠面的波粉,
膠便不再粘而且比之前更彈, 開始像朋友在台灣買回來的一般.(可能根本就是同一樣的貨品)

20cm距離滴波 :
- Roxon500 (15-16吓)
- 紅鑽石 (都有10-11吓) 相信再打多幾次後會進一步改善
仍然任憑波粉留在膠面, 明晚球局可再真正考驗.

我對這2塊平價大陸膠, 仍然抱住正面的期望(及支持)....待續
作者: Godwin    時間: 2011-4-14 12:24

熱切期待!!

By the way, 黑金剛是否一定是正手膠而紅鑽石是否一定放在反手呢?
作者: jcclee    時間: 2011-4-14 12:32

引用:
原帖由 Godwin 於 2011-4-14 12:24 發表
熱切期待!!

By the way, 黑金剛是否一定是正手膠而紅鑽石是否一定放在反手呢?
黑金剛的確是比紅鑽石稍硬, 肯定適合正手, 紅鑽石開膠之後其實唔算太硬(硬度大約像似T25)
正/反手都是適合的, 當然喜愛偏硬膠用在反手的波友, 都可以選擇黑金剛用作反手架,
所謂正/反手膠是沒有絕對的, 只是一個 Recommandation 和個人喜好.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0