標題: [球板討論] stiga ROSEWOOD 7 [打印本頁]

作者: john110    時間: 2011-3-2 22:30     標題: stiga ROSEWOOD 7

ROSEWOOD 7點砌好呢??(唔要butterfky既膠)

作者: stephen1019    時間: 2011-3-2 22:39

Donic acade S1 or baracada.
作者: DAIMONZERO    時間: 2011-3-3 00:29

我都有一塊rosewood 7 ~之前研究配膠都研究左好耐~試左好多唔同種類既膠~ 終於搵到真係"公認"好好打既配合^^ 無論控制定係速度旋轉都配合得好好~ 可惜你既最後一句.....唔要butterfly既膠.........咁無計囉><
假如有一日你能夠打破呢個宗旨的話....你不仿試下rosewood 7 正手配 T64(你可以拆你塊YE2反手果塊T64黎試)~你一定會有一個驚喜^^ 師兄加油^^
作者: dennislee1986    時間: 2011-3-3 00:44

兩面 tibhar sinus, 如果你能處理好小球.
作者: Darkz#2000    時間: 2011-6-6 14:55

作者: jcclee    時間: 2011-6-8 00:52     標題: 回復 5# 的帖子

T05(快弧) / T64(弧快) 用在正手都可
作者: papa    時間: 2011-6-8 01:51

作者: jcclee    時間: 2011-6-8 01:56

引用:
原帖由 papa 於 2011-6-8 01:51 發表

好明顯t05係弧快 t64係快弧啦

t05打快攻 開玩笑
係呀 ?
咁請你指教吓大家, 可以嗎 ?
作者: 是神    時間: 2011-6-8 04:48

個人覺得, t64 在比較軟而有彈性(如檜, 部份純木上) 有很好的效果,
而很多人用在反手上 是因為反手拉球為主, (如果反手是擊打多, 一早打生膠),
接觸球都以柔力而帶連綿性居多,

以以上兩點來便用 t64 會有較理想結果.
作者: jcclee    時間: 2011-6-8 07:35

好像是有點離開了樓主的題目...不過既然Darkz#2000 問到有關 Butterfly 的套膠,
我便在這裡輕輕一提...
(T64)
Tenergy 系列都是用上了同一個海綿, T05/T64/T25 的分別只是膠皮上的不同, T64是3 款之中比較最軟的, 咬球感非常好, 他跟T05 的分別是在顆粒上的排列跟間隙有不同, T64 的間隔比較疏, 這可以讓球在膠皮上的停留時間更長, 從而更充分利用海綿的彈力將球打出去, T64 的弧線比T05 的低一點, 旋轉就差不多, 適合拉波. (弧圈打法)

(T05)
T05有一樣缺點 - 就是重!重量跟狂飆差不多, 有可能還會重一點, T05 好多人放在正手用, 因為T05 的面膠皮比較硬(以3 種Tenergy 來作比較)使用者可利用正手的力量來擊球, 讓球的威力更大, (適合快攻)而旋轉也可以得到保證, 如果放到反手的話, 除非你喜歡比較硬的球感, 否則你會覺得咬球感不及T64 好.
作者: papa    時間: 2011-6-9 16:44

作者: jcclee    時間: 2011-6-9 17:28

引用:
原帖由 papa 於 2011-6-9 16:44 發表

以我所知,快攻就係少摩擦多撞擊
打出的球旋轉不強, 所以打正膠既人大部分都係近枱快攻
而弧圈就是多摩擦少推擊

t05 屬於弧圈型類,因為呢塊膠皮係以旋轉為主,所以膠面也特別硬,目的係為左拉出更轉的弧圈 ...
T05 / T64 (7pcs / 3pcs)我已經打過10塊, 雖然我唔認同你的見解, 但也沒有打算在別人的主題內跟你討論,
如果真是有興趣繼續鑽研有關T05 和 T64 的話, 請開新thread.
(今晚去完Ball 返來, 夜d 先向你請教)
作者: papa    時間: 2011-6-9 18:33

作者: eddieho    時間: 2011-6-9 19:01

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-6-9 17:28 發表

T05 / T64 (7pcs / 3pcs)我已經打過10塊, 雖然我唔認同你的見解, 但也沒有打算在別人的主題內跟你討論,
如果真是有興趣繼續鑽研有關T05 和 T64 的話, 請開新thread.
(今晚去完Ball 返來, 夜d 先向你 ...
我都讚成板主的講法,T05正手,T64反手,我都已經打了三套.現在仲有一套未開.
作者: eddieho    時間: 2011-6-9 19:04

引用:
原帖由 john110 於 2011-3-2 22:30 發表
ROSEWOOD 7點砌好呢??(唔要butterfky既膠)
不如試吓Nittaku的RENANOS HOLD,打正手不錯架!我好多打開05的朋友都改打E隻野!
作者: jcclee    時間: 2011-6-10 00:27

引用:
原帖由 eddieho 於 2011-6-9 19:04 發表

不如試吓Nittaku的RENANOS HOLD,打正手不錯架!我好多打開05的朋友都改打E隻野!
好的, 有機會我都會試吓 Renanos Hold...

如果要開個 Topic 講 Tenergy 05 / 64, 一定要搵 sam1996921 出來主持大局
作者: 是神    時間: 2011-6-14 00:24

我信eddie 兄, 因為對nittaku 的皮有信心,
我都會試下 renanos hold,,
作者: 是神    時間: 2011-6-14 00:25

eddie 兄 你有無試過 moristo rs hard,  同
renanos hold 有乜分別..
作者: 是神    時間: 2011-6-14 00:35

引用:
原帖由 papa 於 2011-6-9 16:44 發表

以我所知,快攻就係少摩擦多撞擊
打出的球旋轉不強, 所以打正膠既人大部分都係近枱快攻
而弧圈就是多摩擦少推擊

t05 屬於弧圈型類,因為呢塊膠皮係以旋轉為主,所以膠面也特別硬,目的係為左拉出更轉的弧圈 ...
小弟無知一問, 國家隊有邊位用 t05...
作者: jcclee    時間: 2011-6-14 02:33

引用:
原帖由 是神 於 2011-6-14 00:35 發表

小弟無知一問, 國家隊有邊位用 t05...
國家一隊應該好似唔覺有人用T05(正手)

我同意樓上講的部分, 但不是全都認同,
快攻不是一定要用正貼, 反貼也可以打快攻...
T05 比 T64 更適合打快弧, 正正就是因為面膠較硬, (但不代表 T05 就不能打弧快) !
T64 比 T05 更適合打弧快, 理由就是剛剛和上面相反...

所以我堅持自己的累積經驗, 覺得 T05 是更適合(快弧), 而 T64 是更適合(弧快)

作者: (=^x^=)    時間: 2019-4-21 01:23

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0