標題: [是非] 有D野不吐不快 [打印本頁]

作者: BrianDD    時間: 2011-1-22 02:12     標題: 有D野不吐不快

香港過左97之後
冇左市政局
D文康設施.........一個字..........差
似前市政局會每過幾年換過d新波枱
因為他們知到枱是會內傷的
舊了就不能用
97後..........
如九公
d枱又花又唔平地雷又多
+多年冇人理過
只要張枱仲企得就當冇事
d網同網架由90年代冇換過
....................
有d地方會有新枱
我見過好多場
新買的枱全是低端產品
有一些連品牌名也沒見過
連一些戶外用的鋼材枱也買來室內用
好明顯是找一些外行人買回來的
.....................
最令我忍唔到的就是連我們的聖地哥街也有這些事發生
枱很舊了也ok
最近哥街出現了一些平價網同網架
乒總還用這些網同網架來比賽
用來比賽的網同網架也要注冊的
那些是不能用來比賽的
.........................
例子
何文田d枱......寫着西德品牌......西德90年已沒有了.....那些枱已沒彈性了
九公..........有爛枱8張
官冲..........低端產品枱加不能用作比賽
旺角某場......戶外用的鋼材枱
等等....................
那位特首一面話支持運動
一面咩都做唔到
挍運勳不是用投標價低者得可做好的
體育不是找一些外行人來就做到的
他說他會有幾多幾多億來做體育文康設施
如用他的方法來做就如倒錢入海
要用得其所啊.............

作者: BrianDD    時間: 2011-1-22 02:13

網架.............

作者: 太陽之子    時間: 2011-1-22 02:32

那些網及網架也比較誇張了一點
推一推便會移位
或者條白邊粗到您覺得好礙眼
作者: kelvin    時間: 2011-1-22 02:55

九公重有d 台反光..
作者: chowyiumo    時間: 2011-1-22 03:35

哥街有d 台既網及網架好差勁(例如:25號台)
作者: TYYT    時間: 2011-1-22 03:59

AGREE ! All of the stadiums are sub-contracted to private companies for daily operation & maintenance !!!
However, in order to max the profit, those companies may not pay enough attention to the quality of the equipments !!!
Most of the table-tennis tables are not in proper condition for competition, some of them are even quite
unsuitable for basic training purpose !!!
Is there any way to alert the dear HK GOVERNMENT to allocate more resources on these basic sport facilities........
rather than spending some billions of dollars on holding the Asian Game 20XX !!!
I trust all of us are not satisfied with the current standard of sport facilities provided by those XYZ profit making
sub-contractors.
作者: nixonwin    時間: 2011-1-22 09:21

AGREE NO MORE,其實D枱用左幾年舊左,可以捐比D有需要的學校或者青年中心,老人社區機構, 同埋加強德育教育,有D波友同頑童真係不懂珍惜, 故意破壞
作者: feideepking    時間: 2011-1-22 09:54

市場價格, 但俾d福利機構的康樂活動設施
作者: ycfu    時間: 2011-1-22 10:00

最慘想book檯要争餐死。
作者: skyline@@    時間: 2011-1-22 11:00

Agree
作者: alanchan    時間: 2011-1-22 11:14

我最唔滿意就係有d場的木地板, 反手位置的地板已經比人打到黑洒.

你估依家係少林寺練功咩, 打到個地凹左先係勁啊~~~~~
作者: brian1115    時間: 2011-1-22 11:31

我最唔滿意係場地唔夠冷氣,打半個鐘波塊膠就濕晒,拉唔起,開唔轉!
作者: jcclee    時間: 2011-1-22 14:43

絕對支持 !!
但我們又可以做些甚麼 ?

或者叫猫哥發起, 集齊論壇球會/波友聯信+簽名去表達一吓 ?!
作者: feideepking    時間: 2011-1-22 14:56

絕食(少食野)抗議, 自然唔太需要運動, 又多使訂康民場, 等佢地要用方法吸引返人
作者: BrianDD    時間: 2011-1-22 15:22

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-22 14:43 發表
絕對支持 !!
但我們又可以做些甚麼 ?

或者叫猫哥發起, 集齊論壇球會/波友聯信+簽名去表達一吓 ?!
這可以的
作者: Ringocc    時間: 2011-1-22 15:40

九公..........有爛枱8張.. agree! 個地可以用來滑雪
作者: 乒乓之皇    時間: 2011-1-22 15:43

我覺得用搞亞運d錢用泥支助香港嘅運動設備仲好
作者: pingpong    時間: 2011-1-22 16:41     標題: 回復 1# 的帖子

絕對同意!
作者: friendship729    時間: 2011-1-22 17:11

個網架真係令人作嘔!
用呢個渠道去表達你的意見吧!

中華人民共和國香港特別行政區行政長官辦公室
地址 :香港禮賓府
電話 :(852) 2878 3300
傳真 :(852) 2509 0580
電子郵件 :[email protected]
作者: JJJJJ    時間: 2011-1-22 17:22

乒總用真係有d過份
作者: wilson2020    時間: 2012-2-8 14:36

殺局後,真係差左好多
作者: 大偉    時間: 2012-2-8 14:38     標題: 回復 21# 的帖子

場地同球
作者: 大偉    時間: 2012-2-8 14:40

場地和球
作者: 大偉    時間: 2012-2-8 14:41

係康文署問題!!!!!!!
作者: kanlok    時間: 2012-2-8 14:44

九公個地下真係攞命
作者: lycong    時間: 2012-2-8 14:47

九公有d台真係好多窿,達地又滑,好驚熬柴
作者: nwa10    時間: 2012-2-8 14:51

我地將軍澳寶林果d唔係呀,台面打到凹凸不平都唔換,
之後我同場管主管反影,今年終於換曬..........
作者: 乒乓在線    時間: 2012-2-8 15:00

I ALSO WANT TO SPREAD WHEN SEEING SOME COURTS(TABLE, EQUIPMENT...............) . THE ENJOYMENT IS REDUCED BY THE RUBBISH COURT.
作者: 杰仔    時間: 2012-2-8 15:02

咁我地葵青,荃灣好D,半年前全換新抬,用都是CORNILLEAU(可牛)450抬
作者: schlager    時間: 2012-2-8 15:07

香港人做野就系甘,外行人做專門野
你睇個財爺就知。

你地仲想打靚枱?要自己開間波樓先掂。
作者: 青見人    時間: 2012-2-8 15:57

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-1-22 02:12 發表
香港過左97之後
冇左市政局
D文康設施.........一個字..........差
似前市政局會每過幾年換過d新波枱
因為他們知到枱是會內傷的
舊了就不能用
97後..........
如九公
d枱又花又唔平地雷又 ...
其實,訂購器材嘅人不嬲都唔識!主要入貨商也給壟斷!據我所知他們入貨主要根據手上三間提供貨品資料最平一間!而最平嗰間唔使講都好貴!源於多做多錯手則,佢哋唔會再找找有沒有更平或更好供應商!因為錢不是自己的!
第二購買器材後,他們不會因應需要而用甚麼器材,例如:一般訓練班竟然用三星波!上第一堂就冇咗三份一,到第二堂波冇再少但係換咗其它牌子!到今時今日,唔知係唔係樓主講外判,錢照收咁多,但係買平嘢!自己錢嘛!
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2012-2-10 18:10

來南區吧, 剛轉晒用 collineau, 正
作者: kei    時間: 2012-2-24 14:56

我記得上次hkttf 版主及 administrators同乒總開會時, 乒總一味話要專業, 同國際賽事接軌, 所以塊膠有小小唔合要求都要取消資格

但同有版主提出, 既然要有要求, 為何只要求球員, 對於不合格的枱, 網, 地板卻不作出改善, 乒總代表只說, 是康文署的問題, 但場地, 是乒總選擇嗎?  要求球員, 不要求場地, 不是雙重標準嗎?  

所以, 如果乒總還是要用康文署的場地舉辦比賽, 改善場地實是刻不容緩
作者: nwa10    時間: 2012-2-24 15:09     標題: 回復 34# 的帖子

非常同意
要求人,先要做好自已.......
作者: ninthuncle    時間: 2012-2-24 15:15

其實選擇地執行國際標準真的不太好。希望乒總可以同康文署商量下解決嘅辨法,造福香港乒民,0甘就very good 啦。
作者: chowyiumo    時間: 2012-2-24 15:28

好似剛 剛荔枝角乒總比赛,有D木台 真是完唔彈
作者: bensonwl1688    時間: 2012-10-27 12:34

;fire
作者: jackw19970920    時間: 2012-10-27 12:49

好唔鐘意去9公

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0