標題: 急, 有事請指教!! 7歲小朋友學左兩年, 都未可以對打.... [打印本頁]

作者: Octopusma    時間: 2010-7-2 12:45     標題: 急, 有事請指教!! 7歲小朋友學左兩年, 都未可以對打....

作者: TT729    時間: 2010-7-2 12:50

小朋友 每星期 跟

1. 教練 打多少個鐘  ?  
2. 有沒有打小組 ?
作者: Octopusma    時間: 2010-7-2 12:55     標題: 回復 2# 的帖子

作者: Octopusma    時間: 2010-7-2 13:02

作者: 羊咩.....    時間: 2010-7-2 13:16

有時小朋友學野就真係好難講,有D學得好快,有D可以學得慢到你都唔信...
當然兩年黎講真係有小小慢,不過你都係每個星期打半個鍾,
其實如果小朋友學得快個教練好難會唔教佢多D野,因為佢自己都想學多D,
既然都只係當一種有益身心既活動,咪比佢自己決定,佢自己都想放棄既時候學得好極都有限。
如果你想佢KEEP住有玩既話咪報下D恆生班
作者: smallstar    時間: 2010-7-2 13:23

引用:
原帖由 Octopusma 於 2010-7-2 13:02 發表
因為係小朋友太細個時要求學, 所以冇強求佢要學到咩水平, 但聽到夾份打既媽咪有呢個懷疑, 我都想知進度係咪正常啦... 如果以一星期一小時, 進度係去到呢個水平, 咁我會放心俾佢自己決定繼唔繼續跟呢個教練學喇...

...
我仔仔剛剛八歲,學波學左三年平均一星期打兩個鐘,可以說是恆生四級及格,可以發球命中率80%-90%,基本正反手搓攻球得二十至三十下到,我覺得小朋友要到九歲至十歲到,個頭要高過球網才練其他打法,因七至八歲高度都係同球網高度差唔多,而家最好練好基本功。
作者: Octopusma    時間: 2010-7-2 13:28     標題: 回復 6# 的帖子

作者: TT729    時間: 2010-7-2 13:33

時間太少了 !!
( 1 星期只半小時,教練 能 教的真有限 ! 還有 乒乓球 是要多練習 才可固定動作 和 進步 )

很多小朋友 1 星期已打 8-10 小時 ( 有些更多,因有高目標 )

如閣下只視為興趣 : 多少時間都可以 !
如有高目標,時間、金錢 和 高水平的教練 少不了 !!
作者: Octopusma    時間: 2010-7-2 13:43

作者: Octopusma    時間: 2010-7-2 13:49

作者: TT729    時間: 2010-7-2 13:52

暑假有 很多 地區 分齡賽 ( Age 8 以下 )
可以去參加 或 參觀 一下,看看小朋友的 興趣 / 進度 。
作者: Bear    時間: 2010-7-2 13:56

有冇考章?
作者: Octopusma    時間: 2010-7-2 14:15

作者: TT729    時間: 2010-7-2 14:18

引用:
原帖由 Octopusma 於 2010-7-2 14:15 發表
有咩途徑可以知道相關資料呢?

Please refer to below link : -

http://www.lcsd.gov.hk/b5/ls_act_comp.php?act=060&dist=all
作者: 氣寒西北.    時間: 2010-7-2 14:19

作者: Octopusma    時間: 2010-7-2 14:30

作者: Bear    時間: 2010-7-2 14:53

引用:
原帖由 Octopusma 於 2010-7-2 14:30 發表
冇呀, 佢依家仲打緊低枱, 冇可能考章吧....

我係咪應該問問教練佢地可以轉番標準高枱打未呢...

可以,我個女都係7歲考,同埋7歲都唔使用低枱啦,反過來打8歲以下比賽前才比低枱佢適應下。
練發球係幾悶,同埋得咁少練習時間,教練可能怕你覺得佢呃鐘。
有冇覺得而家D小朋友好似對自己冇乜要求...
作者: yip22kwai    時間: 2010-7-2 14:55

是否大人想他做多D運動.
小朋友根本無心學.
練習後家長有否同小朋友打乒乓球.

作者: wills    時間: 2010-7-2 15:05

其實, 7歲可以考章, 我小兒5歲去考章, 我相信他可以及格, 只是他們較吃力, 因為他們個子小, 人家又不是以客為尊, 不一定會為你安排低枱 **(其實主辦方面, 應該可以安排一下, 考章是試技術)**, 博一安排較好, 7歲以下用低枱比賽...
作者: dkpkf003    時間: 2010-7-2 15:08

我囝囝啱啱7歲半,考左銅章同銀章,佢好鐘意打波,乜波都鐘意打,我差不多日日都要同佢打地波, 佢每個星期日上午打2個鐘網球,下午再打2個鐘網球,跟住再打2個幾鐘乒乓球..都唔累..
作者: wills    時間: 2010-7-2 15:17

應該培養小朋友對乒乓球的興趣, 以及小朋友的學習態度, 再抽點時間作親子乒乓球時間, 孩子有父母的投入, 他們更有興趣, 便會較主動學習.
作者: 乒乓小王子    時間: 2010-7-2 15:23

每星期半個鐘太少,就算教練在堂上教完你小朋友一d乒乓球技術,平時無咩點練,小朋友好快會忘記,而且半個鐘學的時間不多,
作者: Octopusma    時間: 2010-7-2 15:26

作者: yip22kwai    時間: 2010-7-2 15:42

銅章是非常簡單的.
得唔得考過至知.

作者: Bear    時間: 2010-7-2 15:51

引用:
原帖由 Octopusma 於 2010-7-2 15:26 發表
其實係佢4歲時不停咁lur我俾佢學乒乓波, lur到5歲, 我見佢咁有恆心lur我, 見到恆乒有得學咪幫佢報名囉, 但我又唔俾佢隨便stop, 呢d習慣唔可以養成, 結果就咁樣學左兩年幾, 佢又不至於好冇興趣, 但整體佢係唔願郁既人 ...
會5會誤會咋,未得咪練到得,最多咪肥,有個目標嘛...下次應該12月。13板正手,反手,搓波,10球開波,夠時間練吖。
作者: 氣寒西北.    時間: 2010-7-2 15:58

作者: smallstar    時間: 2010-7-2 20:35

引用:
原帖由 Octopusma 於 2010-7-2 15:26 發表
其實係佢4歲時不停咁lur我俾佢學乒乓波, lur到5歲, 我見佢咁有恆心lur我, 見到恆乒有得學咪幫佢報名囉, 但我又唔俾佢隨便stop, 呢d習慣唔可以養成, 結果就咁樣學左兩年幾, 佢又不至於好冇興趣, 但整體佢係唔願郁既人 ...
考銅章要考正手發球, 10球為一組, 有兩次機會, 命中要七球以上才合格, 所以要練下發球先。
作者: mankit    時間: 2010-7-2 21:15

實情是小朋友是否真心喜歡乒乓?
論壇嘅'貓貓'及'4466'兄定可給你寶貴意見,或者睇吓佢地作品吧
作者: Bluesky    時間: 2010-7-2 22:01

引用:
原帖由 Octopusma 於 2010-7-2 12:45 發表
小兒同朋友仔一齊跟私人教練學左兩年, 依家7歲仍然停留練習正反手同3點跳位接波, 連開波都少練, 亦試過俾佢地對打, 小朋友已經學到好悶想放棄, 因為全無目標可言, 真係幾悶下.. 但佢基本功真係練得幾唔錯(以我唔專業 ...
小兒打了波剛兩年了,他乒乓路上的點滴, 我都在這裡記下,現與閣下分享!

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=14725&extra=page%3D1

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=15810&extra=page%3D1

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=22265&extra=page%3D1

作者: 青見人    時間: 2010-7-3 03:05

引用:
原帖由 wills 於 2010-7-2 15:05 發表
其實, 7歲可以考章, 我小兒5歲去考章, 我相信他可以及格, 只是他們較吃力, 因為他們個子小, 人家又不是以客為尊, 不一定會為你安排低枱 **(其實主辦方面, 應該可以安排一下, 考章是試技術)**, 博一安排較好, 7 ...
考章當然唔同比賽, 乒總比賽7歲下都係低檯..
作者: kaka061011    時間: 2010-7-3 11:40

小女7歲才學乒乓球, 因無教練, 初初只識"豆" 波和發球, 佢一樣膽粗粗參加恆生新一代比賽, 18區分齡比賽....打打下越來越有興趣. 我囡囡都系上年開始參加論壇的兒童球局及比賽, 當她打多了, 是有進步 及 有興趣學球.
作者: brian1115    時間: 2010-7-5 23:57

引用:
原帖由 Octopusma 於 2010-7-2 12:45 發表
小兒同朋友仔一齊跟私人教練學左兩年, 依家7歲仍然停留練習正反手同3點跳位接波, 連開波都少練, 亦試過俾佢地對打, 小朋友已經學到好悶想放棄, 因為全無目標可言, 真係幾悶下.. 但佢基本功真係練得幾唔錯(以我唔專業 ...
應該真的太少..小弟真正練波(among 8歲) 已經4 hr/wk..未計街場石台
作者: jack    時間: 2010-7-6 00:15

引用:
原帖由 brian1115 於 2010-7-5 23:57 發表

應該真的太少..小弟真正練波(among 8歲) 已經4 hr/wk..未計街場石台
原來 brian 兄 8 歲就開始練波, 唔怪得知依家咁勁喇, Octopus 可以叫仔仔得閑約下 brian 打波, 應該會有進步既
PS, 每個教練教法都唔同既, 佢可能覺得你仔仔基本功未得, 唔安排你打同人對打, 不過你仔仔都應該可以約下人打波, 打多D,熟D, 應該有幫助既
作者: 太陽之子    時間: 2010-7-6 00:25

試下俾佢參加一下訓練班,可讓他和其他小朋友一起練習.....
這樣可讓他透過運動結識和他年紀相若的朋友....便不會這麼悶.....
也可給他一個和其他朋友互相切磋、互相競技的機會,提高他積極進步的動力
作者: 成仔仔    時間: 2010-7-6 08:15

其實如果教練覺得佢的基本功都ok的話可以學下拉波同開波果d 其實我個人覺得年齡唔影響技術,比如說mao仔都係7歲啦,佢都好勁,仲識拉波同開d轉波!
作者: brian1115    時間: 2010-7-7 15:21

引用:
原帖由 jack 於 2010-7-6 00:15 發表

原來 brian 兄 8 歲就開始練波, 唔怪得知依家咁勁喇, Octopus 可以叫仔仔得閑約下 brian 打波, 應該會有進步既
PS, 每個教練教法都唔同既, 佢可能覺得你仔仔基本功未得, 唔安排你打同人對打, 不過你仔仔都應該可 ...
我8歲開始打波姐...正式學波去到11歲
作者: 笨小霧    時間: 2010-7-22 21:58

小朋友一個人每星期一個鐘都算OK
但兩人SHARE一個鐘真係唔掂

同埋可能係個教練教佢地同同佢地練的方法有少少問題
講真初學既頭幾堂(因學生既進度) 都係俾佢地掌握點樣去打番個波過對面
之後就教小朋友開波    學識開波之後
應該之後每堂都要俾佢地練開波  
仲有對打方面    教練應因佢地既進度以同佢地進行對打方式黎練習

我本身係一名教練   以上係我既少少愚見可以俾到你参考
作者: cgwc    時間: 2011-7-16 00:57

只可說練得太少!

應該最少兩個小時(一個人)!

慢慢打多啲唔同類型的班!

考到金章以上的時候,可以參加下比賽!

慢慢提升訓練量及時數,如一星期最少十小時…
作者: 一燈大師    時間: 2011-7-16 01:33     標題: 回復 40# 的帖子

完全同意樓主所講,一星期只練得一個鐘實在很難在短時間內有大進步。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0