標題: 新年後轉工 [打印本頁]

作者: 瑋仔    時間: 2008-1-15 14:08     標題: 新年後轉工

唔知有無c兄打算新年後轉工呢?

小弟就一定要轉啦!
因為公司要搬返大陸,我又唔過去,所以要面臨失業:'(
作者: Ceci    時間: 2008-1-15 14:19

甘失業都未必是不好嘅, 第份工比D份仲好呢!!!:)
作者: bing    時間: 2008-1-15 14:44

希望在明天!努力呀!有失才有得。
作者: 瑋仔    時間: 2008-1-15 14:53

我而家呢份工好到無得搵!
返5日工,朝9晚5,唔會強迫你ot!
一年一次外遊,上年11月去完日本!(業職好去遠d)
做夠一年,最少出15個月糧!
加上我人工有1xK,最重要小弟得中五畢業!

所以無可能搵到比呢份仲好的工:'(
作者: 防守王    時間: 2008-1-15 15:01

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-15 14:53 發表

你講到咁好, 你都好難走, 不如死死地氣, 北上啦!
作者: 瑤瑤    時間: 2008-1-15 15:09

北上都不一定係差的....;P
作者: 極道羅殺    時間: 2008-1-15 15:28

引用:
原帖由 瑋仔 於 15-1-2008 14:53 發表

北上分分鐘還會有額外收入呢
作者: 極道羅殺    時間: 2008-1-15 15:29

小弟新年後都要開始搵工了....
又要過回正常o既枯燥生活....................
作者: 瑋仔    時間: 2008-1-15 15:48     標題: 回復 5# 的帖子

一家大細都係香港,加上咁多朋友,叫我點放棄香港呢!:Q
作者: 瑋仔    時間: 2008-1-15 15:48

引用:
原帖由 極道羅殺 於 2008-1-15 03:28 PM 發表

北上分分鐘還會有額外收入呢
我唔賣身:handshake
作者: 瑋仔    時間: 2008-1-15 15:51

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2008-1-15 03:09 PM 發表
北上都不一定係差的....;P
無錯上到去出糧出人仔係幾好,但係I LOVE HK:kiss:
作者: off+    時間: 2008-1-15 16:15

俾我就繼續做啦!人工高福利好處到搵 o牙!..........試 o下做一排,睇睇先再決定啦!:victory:
作者: 防守王    時間: 2008-1-15 16:37

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-15 15:48 發表
一家大細都係香港,加上咁多朋友,叫我點放棄香港呢!:Q
講到好似以後唔返黎咁. 上大陸, 又唔係去美加. 咁好既工, 邊度搵先!
作者: off+    時間: 2008-1-15 16:39

引用:
原帖由 防守王 於 2008-1-15 16:37 發表

講到好似以後唔返黎咁. 上大陸, 又唔係去美加. 咁好既工, 邊度搵先!
咪係!俾著我 o牙吾炒都吾走 o牙!
作者: 瑋仔    時間: 2008-1-15 16:44

引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-15 04:15 PM 發表
俾我就繼續做啦!人工高福利好處到搵 o牙!..........試 o下做一排,睇睇先再決定啦!:victory:
你上到去實唔返來啦!

一定成日去搵平,靚,正啦!:lol
作者: 瑋仔    時間: 2008-1-15 16:48

引用:
原帖由 防守王 於 2008-1-15 04:37 PM 發表

咁平時放工又唔知去得邊!

係香港收左工仲可以搵D朋友出來吹下水,如果上左去得星期六,日先返到來香港

加上我又唔鐘意又上又落:L
作者: off+    時間: 2008-1-15 16:50

咁都比你估到!:L
作者: 輝Sir    時間: 2008-1-15 16:51

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-15 16:48 發表

係香港收左工仲可以搵D朋友出來吹下水,如果上左去得星期六,日先返到來香港

原來新一代係咁怕面對逆境:L

況且北上工作都未必係逆境:lol

話你知,千祈唔好睇少大陸同胞呀,佢地都有長處,重隨時叻過你呀:handshake
作者: off+    時間: 2008-1-15 16:53

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-15 16:48 發表

135係上面,24落返離!
作者: 瑋仔    時間: 2008-1-15 16:54

引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-15 04:39 PM 發表

咪係!俾著我 o牙吾炒都吾走 o牙!
當然啦,你咁鐘意上大陸,就算炒左你,你都係上面再搵過份啦!
作者: 瑋仔    時間: 2008-1-15 16:54

引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-15 04:50 PM 發表
咁都比你估到!:L
你D野我點會唔知
作者: 瑋仔    時間: 2008-1-15 17:04

引用:
原帖由 輝Sir 於 2008-1-15 04:51 PM 發表

原來新一代係咁怕面對逆境:L

況且北上工作都未必係逆境:lol

話你知,千祈唔好睇少大陸同胞呀,佢地都有長處,重隨時叻過你呀:handshake
講真有家庭,係特別難抉擇!

咁我都知國內同胞係唔可以睇少,我地公司請人,一定要識講台灣話,同流暢的國語!
反而英文勁到識飛天就唔請!
作者: 瑋仔    時間: 2008-1-15 17:04

引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-15 04:53 PM 發表

135係上面,24落返離!
我推薦你入我公司
作者: 防守王    時間: 2008-1-15 17:42

其實嚮未搵到新工之前, 做住先得唔得嫁!
作者: 輝Sir    時間: 2008-1-15 17:49

引用:
原帖由 防守王 於 2008-1-15 17:42 發表
新一代唔係好識騎牛搵馬o架;P
作者: //RAY\\    時間: 2008-1-15 23:37

我覺得重點係屋企係咪等你個份黎開飯,如果唔係等住,咁出去搵過份都OK啊,暫時而家個香港個境都OK,但換轉頭諗,如果而家間公司留你,咁都不失為一個機會.
作者: HK-KC    時間: 2008-1-15 23:45

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-15 17:04 發表

講真有家庭,係特別難抉擇!

咁我都知國內同胞係唔可以睇少,我地公司請人,一定要識講台灣話,同流暢的國語!
反而英文勁到識飛天就唔請!
你打算怎樣?:)
作者: 瑋仔    時間: 2008-1-16 08:15

引用:
原帖由 防守王 於 2008-1-15 05:42 PM 發表
我地公司就係怕員工就係咁
所以香港上去的員工都要簽合約!

作者: 瑋仔    時間: 2008-1-16 08:16

引用:
原帖由 輝Sir 於 2008-1-15 05:49 PM 發表

新一代唔係好識騎牛搵馬o架;P
我覺得係"身不由已"
作者: 瑋仔    時間: 2008-1-16 08:20

引用:
原帖由 //RAY\\ 於 2008-1-15 11:37 PM 發表
我覺得重點係屋企係咪等你個份黎開飯,如果唔係等住,咁出去搵過份都OK啊,暫時而家個香港個境都OK,但換轉頭諗,如果而家間公司留你,咁都不失為一個機會.
飯就唔等住開,但係每個月支出好多!
公司係想留我係度,開出的條件都好好,所以都唔知點算好
作者: 防守王    時間: 2008-1-16 09:29

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-16 08:20 發表

飯就唔等住開,但係每個月支出好多!
公司係想留我係度,開出的條件都好好,所以都唔知點算好
我覺得, 人地敬你一尺, 你應該敬佢一丈. 話晒都係好好既offer(你話既). 同埋, 咪以為而家香港好好境, 根本就唔係, 搵份好工唔係咁易, 做開做熟仲難!!
作者: 乒乓人    時間: 2008-1-16 10:04

瑋仔, 聽落都未知你工司要 "北上", 即是有幾"北"呢?
1) 深圳? 東莞? 廣州?  
2) 上海? 北京?
其實, 一來 : 現在公司突然缺少你的幫助, 也可能 出師不利
二來, 若果家庭開支大的話, 更加要在這公司中儲多d錢, 要轉工, 可能要守一兩個月.  有本錢就可以守.
三來, 若是華南地區(1), 交通, 車程都好方便.  來回香港, 有咩困難呢...:loveliness:
年青人~~ 呢個係機會, 係一條更闊更開揚的路, 唔係胡同!!  
提議你可以俾自己幾個月時間, 一邊北上, 增廣見識.  回流更易找工.:victory:
撐你!!!!

補充 : 若是(2)區的話, 而且家庭也不太願意你獨個人 "離鄉別井", 雖然可惜, 但轉工可能是你唯一的選擇.:(

作者: off+    時間: 2008-1-16 10:05

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-15 17:04 發表

我推薦你入我公司
台灣話,同流暢的國語.....................:L
作者: off+    時間: 2008-1-16 10:06

引用:
原帖由 乒乓人 於 2008-1-16 10:04 發表
2) 上海? 北京?
其實, 一來 : 現在公司突然缺少你的幫助, 也可能 出師不利
二來, 若果家庭開支大的話, 更加要在這公司中儲多d錢, 要轉 ...
agree!:victory::victory::victory:
作者: 瑋仔    時間: 2008-1-16 10:59

引用:
原帖由 乒乓人 於 2008-1-16 10:04 AM 發表
2) 上海? 北京?
二來, 若果家庭開支大的話, 更加要在這公司中儲多d錢, 要轉 ...
多謝你先乒乓人
公司係係惠州,其實唔係家人唔肯,主要係唔想離開班朋友同波友
作者: 瑋仔    時間: 2008-1-16 11:01

引用:
原帖由 off+ 於 2008-1-16 10:05 AM 發表

台灣話,同流暢的國語.....................:L
你肯交學費,由名師我主教:handshake ,你一定入到去:victory:
作者: (=^x^=)    時間: 2008-1-16 11:06

樓主 ......敢問你做邊一行... ?
我做 Trading 的......在而家間公司都做左近十年...其間四處走....
過去有七年時間, 經常兩邊走, 所以我明白走來走去並不好玩
作者: 乒乓人    時間: 2008-1-16 11:13

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-16 10:59 發表
多謝你先乒乓人
惠州我(4-5年前都經常去, 以前的工廠工廠在惠州, 一星期都有兩日要早出晚歸)
幾個月前都去過旅遊一次.
你應該都知唔遠, 深圳大巴個半鐘.  惠州市唔算太繁華, 同深圳比.  
我在你的年紀(估你廿歲多D), 因為工作都曾經停絕打波7年.
打波是PASTIME, 不是最重要.    除非你想投身乒乓球啦.
而且, 一星期回港一次, 打一次波也不必覺得太少.  
打波重要, 還是打工重要.  出來工作都要判斷了.:loveliness:
作者: (=^x^=)    時間: 2008-1-16 11:15

如是惠州好近...我是佛山 :Q
作者: 防守王    時間: 2008-1-16 11:36

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-1-16 10:59 發表

多謝你先乒乓人
朋友, 四周圍都識到, 你咁靚仔. 而且好朋友唔會因你走開一排而無既.

波友黎計, 上面既波友仲堅. 隨時你搵到幾個省隊fd, 打返一年半載, 返落黎殺晒!!!
作者: 乒乓人    時間: 2008-1-16 11:48

引用:
原帖由 防守王 於 2008-1-16 11:36 發表

朋友, 四周圍都識到, 你咁靚仔. 而且好朋友唔會因你走開一排而無既.

波友黎計, 上面既波友仲堅. 隨時你搵到幾個省隊fd, 打返一年半載, 返落黎殺晒!!!
按香港的工作時間 朝9晚5, 也不必經常加班.  在惠州的工作時間都差不多.  
其實, 公司若是有宿舍, 放工就可以番去休息.  或找內地高手打波.  
亦可以番香港, 都有惠州直達香港的直巴.  第二日早d起身啦.

講真, 真係唔使咁愁喎.:loveliness:
作者: 防守王    時間: 2008-1-16 11:58

引用:
原帖由 乒乓人 於 2008-1-16 11:48 發表

按香港的工作時間 朝9晚5, 也不必經常加班.  在惠州的工作時間都差不多.  
其實, 公司若是有宿舍, 放工就可以番去休息.  或找內地高手打波.  
亦可以番香港, 都有惠州直達香港的直巴.  第二日早d起身啦.

講真 ...
有份好工, 仲使乜仇丫! 講真, 朋友陪唔到過世, 波友都唔會日日陪住你. 最緊要係乜? 搵食搵食. 就係搵錢開飯.

好人工難求, 好工都難求, 好人工加埋好工更加難求. 瑋仔係醒目仔, 應該知道點揀!
作者: off+    時間: 2008-1-16 12:05

成日掛佳玩,老 o左你就知死!:@
作者: (=^x^=)    時間: 2008-1-16 12:29

其實工作始終是第一....
剛出來社會工作果數年, 晚上要讀書, 週六日又要做兼職...所以不得不放下乒乓波十多年.....直至去年回歸香港工作, 又唔想讀夜校, 所以才出番來打波.

講真而家工作很難不北移......我前兩天早上 7:30am 過羅湖關, 不知幾多人.  有得選當然好, 無得選都無辦法.

1) 工作有沒有前境, 有無進升机會, 有無東西學, 能否發揮自己所長, 我見你年齡不大, 應該未結分生仔, 所以工作應以前途為首, 反而錢多錢少不暫時不應看得太重.

2) 工資補償... 返大陸工作多 HK$3000 是最基本本的.  不過如果有得選, 我會寧願少 hk$3000 留在香港工作, 不過現在行行都北移, 早點上去增加自己的視野未嘗不是一件好事

不過要小心, 若超過 50% 在國內工作, 便要交個人所得稅. 而國內的稅是重很多.  而且你交了稅后你亦不會得到什麼福利, 所以你是小心.

仲有一定要買足夠的保險, 公司應該會幫你買, 但我個人多買了一份.  一年都是 一千幾百.  便是你在國內跌了手机都有得賠 (詳細要看每間保險公司的內容)

當然若香港能找到一份如意的工作, 我也不想回去.   朋友到處都有, 但若你已結婚或打算很快結婚, 我會建議你不要去.  因為與家人一起的時間是很寶貴的.
作者: 輝Sir    時間: 2008-1-17 20:00

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2008-1-16 11:15 發表
如是惠州好近...我是佛山 :Q
下次叫埋我去........我順便番鄉下;P
作者: (=^x^=)    時間: 2008-1-22 00:56

我過兩天又去, 你是否陪我呢 ?:lol

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0