標題: [是非] 琴日西貢區區賽 [打印本頁]

作者: 廠長    時間: 2009-6-29 12:04     標題: 琴日西貢區區賽

呢度有多少人留到最尾先走??
作者: 瑤瑤    時間: 2009-6-29 12:19

ME..............見到紅衫個球會就眼火爆..........
作者: 野田妹    時間: 2009-6-29 12:21

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2009-6-29 12:19 發表
ME..............見到紅衫個球會就眼火爆..........
竟然可以令到瑤瑤眼火爆,
真係好想知咩事喎!
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 12:21

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2009-6-29 12:19 發表
唔知仲有幾多人在場呢????
作者: 瑤瑤    時間: 2009-6-29 12:22

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-6-29 12:21 發表

竟然可以令到瑤瑤眼火爆,
真係好想知咩事喎!
我只可以講..班觀眾極度影响兩個比賽緊既球員...小朋友黎咋....
見一個為自己打氣叫到聲沙力竭....都真係心都痛埋....
要同一大班支持自己對手的球會觀眾對抗...唉...
語言間比我覺得佢地係一班無受過教育既人.......離哂譜.....

作者: 廠長    時間: 2009-6-29 12:26

我想問大家,假設你係一個十歲未夠的小朋友,比賽中對方的打戲團有二三十人,你地底受得住帶來的壓力嗎?
作者: 小馬    時間: 2009-6-29 12:28

引用:
原帖由 廠長 於 2009-6-29 12:26 發表
我想問大家,假設你係一個十歲未夠的小朋友,比賽中對方的打戲團有二三十人,你地底受得住帶來的壓力嗎?
究竟咩事?
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 12:30

引用:
原帖由 小馬 於 2009-6-29 12:28 發表
究竟咩事?
馬仔!! 你遇到會點????
作者: 野田妹    時間: 2009-6-29 12:34

嘩! 好慘喎!
但d觀眾係大人定都係小朋友黎架??
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 12:35

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2009-6-29 12:22 發表

我只可以講..班觀眾極度影响兩個比賽緊既球員...小朋友黎咋....
語言間比我覺得佢地係一班無受過教 ...
一場小朋友的競技,好似變咗審評大會咁!!!!!!!!
作者: 小馬    時間: 2009-6-29 12:35

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2009-6-29 12:22 發表

語言間比我覺得佢地係一班無受過教 ...
其實唔可咁講  支持自己的隊友and朋友是正常的  如果你fd打  你都會支持la   唔通對方又說你......嗎?
作者: 小馬    時間: 2009-6-29 12:36

引用:
原帖由 廠長 於 2009-6-29 12:30 發表

馬仔!! 你遇到會點????
唔理佢地  照打
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 12:37

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-6-29 12:34 發表
嘩! 好慘喎!
但d觀眾係大人定都係小朋友黎架??
大部份係一班上咗年紀的前輩
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 12:39

引用:
原帖由 小馬 於 2009-6-29 12:36 發表
唔理佢地  照打
可能馬仔你見慣大場面,但有幾多個可以呢?? 對方係二三十人的大人打戲團wor...
作者: 野田妹    時間: 2009-6-29 12:42

唔係阿化?
咁都做得出??
真係大唔好就教壞d細......
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 12:45

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-6-29 12:42 發表
唔係阿化?
咁都做得出??
真係大唔好就教壞d細......
頭半部我不太清楚,因為睇緊小以信,現在想知情的人出黎講兩句
作者: eric985281    時間: 2009-6-29 12:45

好少見廠長同瑤瑤發火wor~
作者: 乒乓人    時間: 2009-6-29 12:50

廠長出呢個post, 一定已經有既定立場.
你意見如何?
作者: (=^x^=)    時間: 2009-6-29 12:50

昨日好大件事...
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 12:51

我所知的後半部,小朋友已失控,向天咆哮,哭過不停,之後更將乒乓球擲向對方,觀眾及打戲團大叫"黃牌"...當然球証依理上出示黃牌...之後場面更失控,期間的冷言冷語數之不盡....雙方在哭哭啼啼的情況下打完決勝第七局,有錯請更正

作者: (=^x^=)    時間: 2009-6-29 12:53

我只感覺兩個小朋友都好可憐, 比賽觀眾的壓力太大. 小朋友受不了.
作者: 乒乓人    時間: 2009-6-29 12:56

引用:
原帖由 廠長 於 2009-6-29 12:51 發表
我所知的後半部,小朋友已失控,向天咆哮,哭過不停,之後更將乒乓球擲向對方,觀眾及打戲團大叫"黃牌"...當然球証依理上出示黃牌...之後場面更失控,期間的冷言冷語數之不盡....雙方在哭哭啼啼的情況下打完決勝第七局,有錯 ...
如果係我, 我 "豪"俾你喇.  唔打啦.  你贏晒冠軍算喇....
作者: 天樂    時間: 2009-6-29 12:59

如果係咁ga話..對比賽的小朋友傷害很大
這是我們乒乓球愛好者每一位包括前輩後輩都不願意看到的
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 12:59

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-6-29 12:53 發表
我只感覺兩個小朋友都好可憐, 比賽觀眾的壓力太大. 小朋友受不了.
對方小朋友亦係打戲團中某球會成員,幫他好合情合理,但破壞咗一場好的比賽
作者: 瑤瑤    時間: 2009-6-29 13:02

大人的錯.....無知婦孺..粗俗中坑...討厭死.......
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 13:03

引用:
原帖由 乒乓人 於 2009-6-29 12:56 發表

如果係我, 我 "豪"俾你喇.  唔打啦.  你贏晒冠軍算喇....
問題係雙方小朋友都係好乖!! 只係場上的打戲團實在情緒高漲!!
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 13:04

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2009-6-29 13:02 發表
大人的錯.....無知婦孺..粗俗中坑...討厭死.......
妳所知的!! 可發表一下ga!!!
作者: 瑤瑤    時間: 2009-6-29 13:06

呢間咁既球會。。。。而家比我既印象係負負負分。。。。。。
應該鼓勵雙方球員。。有好球就叫"好"。。。唔係叫倒彩。。。等小朋友可以係開心又緊張既環境打一場好比賽!
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 13:09

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2009-6-29 13:06 發表
呢間咁既球會。。。。而家比我既印象係負負負分。。。。。。
應該鼓勵雙方球員。。有好球就叫"好"。。。唔係叫倒彩。。。等小朋友可以係開心又緊張既環境打一場好比賽!
果度都算對方主場! 為何不可作地主之儀???
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 13:13

最後輸的一方,將自己鎖係toliet ,幸好沒有出事!! 贏了又點? 輸了又點?? 真係要搞到出事先識醒???
作者: mankit    時間: 2009-6-29 13:17

最可憐係D大人,將自已小朋友作耀武揚威的工具.
作者: y0y0_pang    時間: 2009-6-29 13:19

其實比賽戈兩個係小朋友黎既姐
洗吾洗有倒彩等等既野呀..應該比d鼓勵佢地呀嘛
佢地吾係大人..經驗少d...當然會發脾氣啦

其實最吾好就系戈班打氣團
活到幾十歲..仲做埋d咁幼稚既野
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 13:19

引用:
原帖由 mankit 於 2009-6-29 13:17 發表
最可憐係D大人,將自已小朋友作耀武揚威的工具.
雙方小朋友都冇問題,只係在場人仕反應過激
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 13:21

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-6-29 13:19 發表
其實比賽戈兩個係小朋友黎既姐
洗吾洗有倒彩等等既野呀..應該比d鼓勵佢地呀嘛
佢地吾係大人..經驗少d...當然會發脾氣啦

其實最吾好就系戈班打氣團
活到幾十歲..仲做埋d咁幼稚既野
如小朋友真係出咗事,相信佢地會係一班兇手
作者: 紅雙喜    時間: 2009-6-29 13:32

我真係會講句「痴線」既,雖然係一場地區比賽姐,洗唔洗咁大場面丫?
我明比賽緊要,但係D觀眾都唔識理智下既,咁樣比贏左丫,都勝之不武啦!
話哂人地都係小朋友來丫嘛!
唉,雖然我冇打比賽好耐,唔知場面係點,但點解而家乒壇會變成咁既!
作者: kaka061011    時間: 2009-6-29 13:47

次次見到d打氣團,,,,依依嘩嘩, 頭都痕埋. 在場比賽的小朋友, 又點會吾煩
作者: mankit    時間: 2009-6-29 13:59

我以吩咐小朋友下次比賽載眼罩及耳套;
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 14:01

引用:
原帖由 mankit 於 2009-6-29 13:59 發表
我以吩咐小朋友下次比賽載眼罩及耳套;liness" />
哈哈!! 好提議!!!
作者: brian1115    時間: 2009-6-29 14:56

引用:
原帖由 廠長 於 2009-6-29 12:39 發表

可能馬仔你見慣大場面,但有幾多個可以呢?? 對方係二三十人的大人打戲團wor...
係咪好似小學學界拔萃喇沙果D咁?
作者: brian1115    時間: 2009-6-29 14:58

引用:
原帖由 廠長 於 2009-6-29 14:01 發表

哈哈!! 好提議!!!
戴埋打冰曲果附盔甲
作者: 野田妹    時間: 2009-6-29 15:20

引用:
原帖由 廠長 於 2009-6-29 12:51 發表
我所知的後半部,小朋友已失控,向天咆哮,哭過不停,之後更將乒乓球擲向對方,觀眾及打戲團大叫"黃牌"...當然球証依理上出示黃牌...之後場面更失控,期間的冷言冷語數之不盡....雙方在哭哭啼啼的情況下打完決勝第七局,有錯 ...
如果好似你咁講,
個兩個小朋友都好好野,
仲可以喊住打到第七局,
可做之材!!
作者: 廠長    時間: 2009-6-29 15:30

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-6-29 15:20 發表

如果好似你咁講,
個兩個小朋友都好好野,
仲可以喊住打到第七局,
可做之材!!liness" />
但影響咗雙方的比賽意欲la...
作者: 粒仔輝    時間: 2009-6-29 16:15

完全違背"友誼第一,比賽第二"的體育精神
作者: logtincom    時間: 2009-6-29 18:07

睇完d回覆之後真係r晒頭...
究竟咩事呢..
作者: logtincom    時間: 2009-6-29 18:09

引用:
原帖由 mankit 於 2009-6-29 13:59 發表
我以吩咐小朋友下次比賽載眼罩及耳套;liness" />
耳套我都理解到...
但眼罩就...
作者: mankit    時間: 2009-6-29 19:22

耳套及眼罩,是香港最受歡迎的體育競賽裝備,適用於運動員身上,在
乒乓上則適用於運動員,教練或家長身.
作者: pingpong    時間: 2009-6-29 20:30

係唔係以前兩批球會的恩怨情仇,
簡直扭曲了比賽意義,部份大人教育水準如此低落,可悲可悲!
在場的總裁判,应該出黎控制場面,再不控制情緒,便腰斬,
希望大家冷靜!
作者: 亞俊    時間: 2009-6-29 20:37

引用:
原帖由 pingpong 於 2009-6-29 20:30 發表
係唔係以前兩批球會的恩怨情仇,
簡直扭曲了比賽意義,部份大人教育水準如此低落,可悲可悲!
在場的總裁判,应該出黎控制場面,再不控制情緒,便腰斬,
希望大家冷靜!
我不在場,但聽到好唔開心.......

AGREE,總裁判要做地野.....

希望唔好對小朋友做成陰影.
別將自己快樂建在小朋友身上
作者: Luban    時間: 2009-6-29 20:59

嘩,原來會有咁ge事發生架,都系要同阿仔講吓先,做為一個心理質素ge訓練都好,容物易遲d打分齡果時對手搵成村人來呀
作者: yyc324    時間: 2009-6-29 22:57

作者: 廠長    時間: 2009-6-29 23:02

唔知仲有冇網友知道事件經過呢???
作者: james007    時間: 2009-6-30 01:25

Have 二三十人 的打戲團 is not a problem wor....but what exactly did the 打戲團 do sin?  Can someone tell us what exactly happened and who these people are?
作者: james007    時間: 2009-6-30 01:27

I remember when I was playing HKCUP, Captain Gary also called for me 二三十人 的打戲團.  But my 打戲團 have very good sportsmanship....
作者: kelvin    時間: 2009-6-30 02:18

just a game, take it easy
作者: 廠長    時間: 2009-6-30 08:59

引用:
原帖由 james007 於 2009-6-30 01:25 發表
Have 二三十人 的打戲團 is not a problem wor....but what exactly did the 打戲團 do sin?  Can someone tell us what exactly happened and who these people are?
所以好想果日有份在場的網友都出黎講講呢件事!!
作者: (=^x^=)    時間: 2009-6-30 09:12     標題: 星期日將軍澳區賽事件

小弟都在現場, 但不是由頭看到尾.  我只說我看到的, 如有錯誤請指出.

事件發生在兩個8-10歲的小朋友身上, 當時是決賽. 因為我沒有看以前的比賽, 我不知發生過什麼事. 但我估計. 其中一名小朋友應該是 "消防叔叔" 球隊的兒子或朋友兒子. 因為他們是同一件球衣. 只是 size 不同. 而另一位球手是去年新一代冠軍.   其實兩名球手以這個年齡應該在香港是一線球手, 他們的水平準應該也是旗鼓相當.  

當然啦啦隊的陣容也分別好大.  一邊只有父母及教練, 而另一邊是 20-30人的啦啦隊 (我唔知有部份人是否同一幫, 不過我見很多人支持紅衣的小朋友), 聽說年紀較少的小朋友先輸 2:0, 然后開始哭, 我不知是對手給他的壓力, 觀眾的壓力, 還是自己給自己的壓力.  后來打到大分 2:2, 第五塲打到約尾局 8:8  (分數細節可能有錯), 李小朋友好似用力將球拋出 (應該是發脾氣). 此時球証給了一張黃牌. 期后觀眾聲音便此起彼落. 期間更有一些好難聽的說話.

我想說的是. 其實觀眾在正常的情況下打氣本人覺得沒有問題, 不過對於球手的確有壓力, 特別是年齡這麼少的. 當然我亦不排除這些觀眾亦利用這些掌聲給對手壓力, 不過比賽其實便是這樣. 一個比賽要勝出, 除了技術外, 体力, 心理質素亦很牢要.  后來李小朋友可能受不住壓力然后有點失控, 我想他也是唔想的. 及后對方的觀眾因為小朋友的的失控而打落水狗的行為, 本人不太認同. 雖然小朋友有錯, 但畢竟也是小朋友, 而球証也給了他黃牌.

后來有某些觀眾的言行很過份, 其實球証是否也應給觀察黃牌. 不過我也為球証說點話, 有些突發事件的確不容易控制及處理. 我相信小朋友賽后一定要接受輔導, 看見這些事發生, 的確不開心

作者: 廠長    時間: 2009-6-30 09:16

更甚的事,小朋友可能留下不良的陰影

我個人對事件感到非常之振驚同奮怒!!!

作者: (=^x^=)    時間: 2009-6-30 09:24

其實我也怕小朋友因此做一些更傻的事.
從第二局開始, 小朋友便一邊打一邊哭. 其實比賽是否應該放棄呢 ?
打到第五局后, 小朋友更咆哮, 又急澡, 更要在對方的啦啦隊的壓力下打埋余下的比賽
最后輸 4:3. 細分 11:8....其實真的好可憐.

不過有一點值得深究. 小朋友究竟點解會咁 ?
在小朋友未取黃牌前其實我沒有看比賽, 如對方的啦啦隊只是正常的歡呼拍掌其實沒有問題
當然在小朋友取黃牌后觀察的反應是有點那過.

我唸今晚找 mankit 問下他的心得
作者: 廠長    時間: 2009-6-30 09:28

引用:
原帖由 Ray 於 2009-6-30 09:24 發表
從第二局開始, 小朋友便一邊打一邊哭. 其實比賽是否應該放棄呢 ?
打到第五局后, 小朋友更咆哮, 又急澡, 更要在對方的啦啦隊的壓力下打埋余下的比賽
最后輸 4:3. 細分 11:8. ...
所以我希望多D知情的網友可以主動講講事件的經過,始終兩個小朋友只為參予賽事!!
作者: 野田妹    時間: 2009-6-30 10:20

唉!
一場好好的比賽點會攪成咁架??
作者: 氣寒西北.    時間: 2009-6-30 10:45

作者: 野田妹    時間: 2009-6-30 10:53

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-6-30 10:45 發表
以後唔好比的人打氣
咁又唔得喎!
無左team work精神!
作者: ycfu    時間: 2009-6-30 10:59

為人父母更應明白,"幼吾幼以及人之幼"的道理。
作者: artin    時間: 2009-6-30 11:06

個小朋友真係勁..咁都拎到黃牌
香港既才判係依方面已經算係唔系捉得太嚴..
咁佢都食到牌..
作者: mankit    時間: 2009-6-30 11:22

引用:
原帖由 Ray 於 2009-6-30 09:24 發表
最后輸 4:3. 細分 11:8. ...
由於事故關係,小女未能出席今晚的賽事,故未能與ray兄討論比賽心得,見諒.
小小的個人意見是,叮囑小朋友集中比賽,只需留意對手,自己,球,充其量望一望自己教練席,出面死人塌樓,與你無關.
不要將勝負放在第一位,只要小朋友將學的東西,用在球場,於願矣足了.
作者: 氣寒西北.    時間: 2009-6-30 11:33

作者: 天樂    時間: 2009-6-30 12:14

引用:
原帖由 mankit 於 2009-6-30 11:22 發表

由於事故關係,小女未能出席今晚的賽事,故未能與ray兄討論比賽心得,見諒.
小小的個人意見是,叮囑小朋友集中比賽,只需留意對手,自己,球,充其量望一望自己教練席,出面死人塌樓,與你無關.
不要將勝負放在第一位,只要 ...
其實講就容易呢,相信咁細既小朋友一定唔識咁諗的,何況大人以至職業球員比賽都容易受到周圍氣氛影響,何況是未見過大場面既小朋友吧?,而且小朋友畢竟是小朋友,思想沒有這樣成熟
我也很相信如果事件屬實的話,輸的那位小朋友一定會留下不好的陰影,
那個小朋友哭住咁打,也不放棄,其實已經好叻...
作者: logtincom    時間: 2009-6-30 13:00

其實點解要喊呢?
如果我會同裁判(/長)投訴...
因為場外既騷擾對參賽者有好直接既影響
作者: nixonwin    時間: 2009-6-30 18:10

一個裸女在街祼跑, 街邊阿伯在旁打氣高呼"除3, 除3"
一個為情自殺的青年在天台企跳, 樓下師奶大叫 "跳就快d啦, 唔好阻往地球轉"
荷蘭列卡特同德國和拉在足球比賽中鬥放飛劍, 在場球迷高呼打佢打佢, 並觸發雙方球迷打鬥.
一位兒童球員情緒失控, 旁邊的人仕竟然撥火, 你地知唔知做緊乜野呀?

作者: patrick03    時間: 2009-6-30 21:49

其實對於影響比賽球員的現場觀眾,裁判可唔可以求要佢地離場的呢?
作者: yeungsir    時間: 2009-6-30 22:26

哪個球會有咁大班啦啦隊?

第一, 第二 有好大分別嗎?

勝之不武!!
作者: simon0524    時間: 2009-6-30 22:28

作者: simon0524    時間: 2009-6-30 23:07

作者: manholai223    時間: 2009-7-3 19:53

小朋友始終比賽經驗小D~
面對咁大壓力真係好辛苦~
作者: whpwhpwhp    時間: 2009-7-3 22:25

作者: whpwhpwhp    時間: 2009-7-3 22:28

作者: nixonwin    時間: 2009-7-8 01:00

引用:
原帖由 abc123 於 2009-7-8 00:28 發表
雖然係話個小朋友得10years old,,但係咁又點?
參加比賽就係要有體育精神架拉,,
人地同對方打氣同個小朋友有咩關係?
d人話咁樣嚇親個小朋友跟本係個籍口,,
如果係咁5服氣既話你5叫你成班人幫你打氣?
咁5受得呢d氣 ...
我唔同意你所講所謂(人地同對方打氣同個小朋友有咩關係),
這是關乎球品與修養的問題
你支持的那方得分, 你拍掌你歡呼,
但你有冇考慮該分是不是主動得分呢?
如果對方開波開出界或開落網, 你同樣地歡呼,拍手
咁是否體育精神呢, 對方情緒是否比你們牽動呢?
似乎又些勝之不武o咼!
作者: nchan001    時間: 2009-7-8 11:38

ABC兄,言下之意,見到老弱婦兒跌倒,不但不用扶之,更可加以一踏,成因為是他們自己的錯;歪理如此,烏乎哀哉!
作者: 狂沖    時間: 2009-7-8 12:28

果班人(觀眾)跟本冇資格參與乒乓球,如果人人都好似佢地咁香港乒乓球就肯定玩完
作者: 狂沖    時間: 2009-7-8 12:40

e班人一向係將軍澳打波,聽人講佢地球品好似唔太好但想唔到今次發生咁ga事連細路都恰~~~唉....唔好打波la,咁ga人唔識咩係體育,冇資格玩體育,去打交算lA
作者: 廠長    時間: 2009-7-8 17:56

所以開呢個POST為咗更加了解整件事的經過,好讓大家去了解多一點,睇得多一點
作者: manholai223    時間: 2009-7-8 23:09

呢個post真係值得大家去探討~
打波都要打得有球品
作者: 小馬    時間: 2009-7-8 23:16

其實我認為abc123既語氣太重了
作者: 回憶從前~~安    時間: 2009-7-8 23:23

引用:
原帖由 nchan001 於 2009-7-8 11:38 發表
ABC兄,言下之意,見到老弱婦兒跌倒,不但不用扶之,更可加以一踏,成因為是他們自己的錯;歪理如此,烏乎哀哉!
i agree with you!!
作者: 回憶從前~~安    時間: 2009-7-8 23:24

引用:
原帖由 abc123 於 2009-7-8 17:50 發表
你有何資格批評參加當日比賽的選手?
u too?
作者: Ricky~Moon    時間: 2009-7-8 23:51

唔知當時除咗打氣團外仲有冇其他觀眾, 如果有相信佢地都會覺得唔多妥, 點解唔組織吓一隊更強大的打氣團同受害小朋友打氣, 一於以其人之道還予其人之身.
作者: pandabigman    時間: 2009-7-9 00:12

或者容我講一句話,我見到you tube 有呢一個比賽的move.我覺得大家看完先比意見會好o的.

理性討論先係討論區給大家的原意

http://www.youtube.com/watch?v=HIx34B4xxIg&feature=related

右面就有link看其他6場比賽賽事

作者: Ricky~Moon    時間: 2009-7-9 02:06

全看過了, 啲觀眾好似冇乜咁特別出位喎, 只是第五局聽到有幾次近似咆哮的叫聲,但判斷唔到係由邊度發出, 亦不明白藍衫小朋友喊的原因. 但可以推理出藍衫小朋友個性非常性急, 看他發球時真是連自己未企穩已經發了, 相反紅衫小朋友比較鎮定, 須然發球前小動作較多,但他心理質素亦相對較好.
作者: pandabigman    時間: 2009-7-9 03:01

或者我先說明一下自己先~~我是第一次看香港乒乓球論壇而成為新會員,原因都是有朋友說發生了這件事,而我本身都是識這個球會的人.但我當日因好不在球場.本人是中立的.而youtube的move 不是我放上去的.只是有球友說給我知當日有人好像在錄影.我估有可能會放上網而找回來給大家看的.當然,每一場之間的時間有沒有發生其他事就真係唔知啦.其實我覺得兩位小朋友都打得不錯.可做之才.

而本人都有得益,就是發現了這個討論區,本人打回乒乓球都是年多的時間,之前都是在打38mm的小球.希望在這相識各位球友,友誼第一.以球會友.
作者: yeungsir    時間: 2009-7-9 04:49

看片後, 班啦啦隊是坐着打氣都好規矩. 反而對方的教練走出來我覺得他比較令場面緊張, 是否他更令小朋友不安
作者: nixonwin    時間: 2009-7-9 10:55

睇完第1-7局, 原來最錯既唔係雙方球員,係主辦單位,點解決賽都唔安排兩個裁判. 而裁判在第五局發黃牌值得商確, 從力度和方向,都唔係好大偏差者(交波比對手). 而在場維持秩序人員在控制雙方情緒的能力完全唔及格.遺憾
作者: james007    時間: 2009-7-9 12:15

I am glad someone put this match on youtube.  From what I see, the red kid's fans were well behaved wor....however, I do see there were some relatives or friends of the red kid that are not very educated in the game of tt.  They did cheer and clap for the red kid everytime the red kid won a point even on a missed service return or an easy missed shot.  But they did not do anything on purpose to bother the blue kid.
作者: 回憶從前~~安    時間: 2009-7-9 22:50

我點原來又關你事
作者: 小馬    時間: 2009-7-9 22:55

引用:
原帖由 回憶從前~~安 於 2009-7-9 22:50 發表

我點原來又關你事
我贊成
作者: 小馬    時間: 2009-7-9 22:58

大家只想討論一下   請abc不要引起罵戰
作者: simon0524    時間: 2009-7-9 23:08

作者: powerlongyin    時間: 2009-7-10 15:40

段片睇唔到...
作者: (=^x^=)    時間: 2009-7-10 17:54

其實我唸事件應該告一段落,
如果可以平心靜氣, 其實可以討論
討論是好的, 但若討論變成罵戰便不太好. 其實很多事情,
很多旁觀者只看到事件的一面, 我同意上面人兄的說話
凡事都有兩面. 看你怎樣看.
那天我也有在場, 只是事件的經過我亦只看了一部份, 另哭泣小朋友的
家長與我是唸熟的. 所以我不便說太多. 而對方紅衫的球會, 雖然我不認識
但在雙打時我亦與他們交過手, 我感覺他們也是謙謙君子

整件事, 其實沒有誰做得錯或對. 當然其中一位小朋友在比賽時受的壓力可能太大
而他亦不懂怎樣處理, 在想贏怕輸的情況下自我控制比較差
但大家又有沒有想過, 他可能只有 8 歲, 9 歲 . 唔好講小朋友, 我們大人也不見得好好
如果有看片的人, 你們注意下最后一塲波, 輸了后.
輸了的小朋友相方都很有禮貌的握手, 反為我見到有另一場比賽四強. 輸了的朋友仔 (20以上組別)
輸了不想握手, 只是大力與對方拍一下
作者: simon0524    時間: 2009-7-12 09:28

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0