標題: 陪太子讀書 [打印本頁]

作者: Bluesky    時間: 2009-5-22 20:56     標題: 陪太子讀書

孩子年紀小, 很多父母都親自帶他們去參加乒乓球訓練班或波局,

然後就在體育館內等候, 待他們打球後一起回家!

人們戲稱這為’ 陪太子讀書’

哈哈哈, 我讀書唔叻, 最叻就是陪太子讀書!

由以前的陪跑到現在的陪練球和陪去參加波局,

所謂陪練球, 就是兒子開下旋過來, 我搓回去, 讓他練拉波!

現在每星期曰晚上開車, 不, 踏單車送他去參加粉嶺乒村的波局,

其實可乘小巴前往, 但踏單車沿單車徑去也只須半小時,

我和兒子都喜歡後者的前往的方法!

兩小時的波局, 小兒打波時, 我便外出吃點東西,

之後回去睇他打波!

雖然他打球不會有甚麼精彩鏡頭,

但我很喜歡觀看!

看他發球搶攻得分、 看他接球出界失分;

看他認真時的表情, 贏波時的笑臉, 打失時的發’ 燜 ‘頓足等等!

打波後, 我們又踏單車回去!

兒子習慣把當天打波的情況告訴我,

身為覌眾的我,

當然有很多地方可回應!

回家路上,

有時笑語滿路 (他有幾埸’ 傑作’)

有時鴉雀無聲 (他打得很爛)

”陪太子讀書” 的日子是快樂的!

我會好好享受及珍惜!

兒子今年九月便升中學,

到時可能不要我陪他去波局,

即使現在, 他也不太喜歡我去看他打球的!

” 陪太子讀書” 的快樂日子將會遠去,

每想及此, 便有點悵然若失!

作者: nixonwin    時間: 2009-5-22 21:28

從你文章看來
你必是一個千禧父親
兒子喜歡跟父親分享他的圈子
待你如朋友, 這種關係真羡煞旁人.
作者: 263    時間: 2009-5-22 21:31

bluesky  you are是好好fatherliness" />liness" />liness" />我都want have just like you 的father

作者: vickyw288    時間: 2009-5-22 21:57

青春期係咁架la
作者: y0y0_pang    時間: 2009-5-22 22:20

你吾使介意佢有咁既行為既其實
仔大仔世界嘛..個仔大個左..就緊系吾想大人管住佢地架啦
正如我咁..有時我老豆都話同我打波架啦
我都say no..其一系因為佢吾系好識打波
其二..系因為同佢打波真系悶-000-
始終同朋友有傾有講比較開心d嘛
對住d屋企人...自己緊系收斂d架啦
但系對住班朋友..個樣就吾同哂啦嘛
作者: raymondsir    時間: 2009-5-22 23:27

仔仔大哂???
作者: Bluesky    時間: 2009-5-22 23:36

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-5-22 21:28 發表
從你文章看來
你必是一個千禧父親
兒子喜歡跟父親分享他的圈子
待你如朋友, 這種關係真羡煞旁人.liness" />
哈.哈, 我正學做一個合格父親
他跟我分享他的圈子, 是因為我隨時樂意分享他的開心與不開心,
哈哈, 我都希望他待我如朋友般, 努力中!
作者: Bluesky    時間: 2009-5-22 23:38

引用:
原帖由 263 於 2009-5-22 21:31 發表
bluesky  you are是好好fatherliness" />liness" />liness" />liness" />我都want have just like you 的father
Thanks for your 讚賞!
作者: Bluesky    時間: 2009-5-22 23:42

引用:
原帖由 vickyw288 於 2009-5-22 21:57 發表
青春期係咁架la
明白, 這是孩子成長的必經階段!
作者: Bluesky    時間: 2009-5-22 23:45

引用:
原帖由 raymondsir 於 2009-5-22 23:27 發表
仔仔大哂???
唔比佢大哂! 但有一定的自由
作者: raymondsir    時間: 2009-5-22 23:47

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-22 23:45 發表

唔比佢大哂! 但有一定的自由
good father...!!
作者: Bluesky    時間: 2009-5-22 23:58

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-5-22 22:20 發表
你吾使介意佢有咁既行為既其實
仔大仔世界嘛..個仔大個左..就緊系吾想大人管住佢地架啦
正如我咁..有時我老豆都話同我打波架啦
我都say no..其一系因為佢吾系好識打波
其二..系因為同佢打波真系悶-000-
始終同朋 ...
其實, 我不介意佢既行為,
我都做過年青入,誰喜歡, 自己去到邊, 父母長跟到邊,
肯定同班 friends 玩開心D,

他升中后,我 預左會少左一D 親子時光,
No problem, this is life!
作者: 野田妹    時間: 2009-5-23 00:25

不如調轉頭諗下,
你都同佢有過一段快樂時光呀!!
作者: Bluesky    時間: 2009-5-23 06:27

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-5-23 00:25 發表
不如調轉頭諗下,
你都同佢有過一段快樂時光呀!!liness" />liness" />
Yes ,所以我會好好珍惜現在的親子時光,
人生不同階段, 有不同的風光, 待我們欣賞!

哈..哈,  可能是 Mao兄或 Smallstar  reply 時, click 錯咗'编輯' , 把下面 reply 加進我 post 中,

我囡囡和仔仔現在要贏我為目標,所以暫時仍可以同佢地一齊打波,但當他們超越的我時候,也不會再一起打了。我亦有一個朋友,他亦是HKTTF 會員,他甚少發言,他的兒子起初也是與他一起打波,之後他兒子成了港隊一份子,所以他只好和我打波了

作者: brian1115    時間: 2009-6-6 09:40

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-23 06:27 發表

Yes ,所以我會好好珍惜現在的親子時光,
人生不同階段, 有不同的風光, 待我們欣賞!

哈..哈,  可能是 Mao兄或 Smallstar  reply 時, click 錯咗'编輯' , 把下面 reply 加進我 post 中, ;s ...
重量級對手?

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0