標題: 【分享】深圳練波分享 ~ 終於踏出09深圳練波第一步 [打印本頁]

作者: kwokwy    時間: 2009-1-29 11:38     標題: 【分享】深圳練波分享 ~ 終於踏出09深圳練波第一步

昨日係Myron爸安排下,我哋一行幾人終於都上咗深圳友傳練波。首先當然係多謝Myron爸幫手約教練啦。

我同old-cake兩人share一位教練,我哋無特別要求教練幫我哋執過啲手勢,主要都係請教練幫我哋練返下啲基本功同手感啦。教練手波都幾穩定,可以練到嘢;但最開心嘅就係,我同old-cake兩個加埋成百歲有多,竟然都頂到兩個鐘頭,之後食完飯仲有力行路去火車站,真係有啲喜出望外。我諗各位網友上去練波可以多考慮用「兩人一教練」呢招,一來減低成本(我哋埋單好似每人130人仔),二來就無咁辛苦,會練到長啲時間。

美中不足嘅係,今次老婆又上去睇我哋練波,以佢一個完全唔打波嘅人,都睇得出我打波嘅動作同教練差好遠:我係靠死力,教練就可以用最小嘅力(動作),打出最高質量嘅波。唉,以後無得喺老波面前認好波,呢樣真係有啲無癮。

所以奉勸各位年青波友,真係要趁後生執好啲手勢,練好基本功,唔係第日老咗就改唔到啦。其實我以前都開過一次練波球局,但係效果就好似唔係咁好,大家都係喜歡實戰球局多啲。或者呢個就係論壇嘅特色啦,不過我就始終堅持我嘅信念囉:

唔練基本功 到老一場空
作者: (=^x^=)    時間: 2009-1-29 11:53

good sharing
作者: yatwai    時間: 2009-1-29 11:56

收到! kw0kwy兄我也想好似你們一起去打波,不過太太都係唔比多,係呢你們有否和教練打分架?
作者: bd_fan    時間: 2009-1-29 12:00

老kwok, 空即是識,識即是空!
作者: kwokwy    時間: 2009-1-29 12:03

引用:
原帖由 yatwai 於 2009-1-29 11:56 發表
收到! kw0kwy兄我也想好似你們一起去打波,不過太太都係唔比多,係呢你們有否和教練打分架?
帶埋老婆去啦,我老婆就話睇我哋打波都好有趣囉。最後我仲捉咗老婆打咗一籃波(滴滴仔 ),你話俾佢聽可以減到腰佢就會樂意打啦。而且之後大家一齊去晚飯吹下水都幾好架。

我哋就無同教練打分,因為練波都練到差唔多斷氣啦,打唔到分。不過左右隔離就好多人都會同教練打下分咁囉,無問題架,睇下你目標如何啦。據我同old-cake觀察,我哋教練應該係香港甲組中間高哋咁上下水平啦

作者: kwokwy    時間: 2009-1-29 12:07

引用:
原帖由 bd_fan 於 2009-1-29 12:00 發表
老kwok, 空即是識,識即是空!
係呀,我都好想好似丁組八強嗰位超級old cake咁,打到72都仲咁龍精虎猛。好羨慕
作者: jack    時間: 2009-1-29 12:20

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-1-29 11:38 發表
昨日係Myron爸安排下,我哋一行幾人終於都上咗深圳友傳練波。首先當然係多謝Myron爸幫手約教練啦。

我同old-cake兩人share一位教練,我哋無特別要求教練幫我哋執過啲手勢,主要都係 ...
你搵埋我練喇, 我要練返正/反手弧圈先, 對你唔駛再輸咁多
淨係打球局真係練唔到
作者: bd_fan    時間: 2009-1-29 12:23

波界  72  古來稀,
人生至此蒙太奇!
努力啦!
作者: kwokwy    時間: 2009-1-29 12:24

引用:
原帖由 shiningblue 於 2009-1-29 12:21 發表
kwok兄,聽完你講話條腰可以瘦啲喎...搞到我都好想寓打波於減肥! 你哋幾時再上去練波? 等我都去搵教練學打波先!
你方唔方便話我知條腰有幾多吋?等我搵個教練幫你set一個療程啦
作者: kwokwy    時間: 2009-1-29 12:25

引用:
原帖由 jack 於 2009-1-29 12:20 發表

你搵埋我練喇, 我要練返正/反手弧圈先, 對你唔駛再輸咁多
淨係打球局真係練唔到
你同我打過波?唔好意思,我認人同個名非常差,有怪莫怪!
其實Myron爸都出過post呀,下次有機會就一齊啦。

作者: kwokwy    時間: 2009-1-29 12:26

引用:
原帖由 bd_fan 於 2009-1-29 12:23 發表
波界  72  古來稀,
人生至此蒙太奇!
努力啦!
其實而家論壇嘅壇友當中最大年紀係邊位?幾多歲?貓兄會唔會知?
作者: 乒乓小風    時間: 2009-1-29 12:31

我都係打波減肥的,七八年前我成七十公斤,之後打波打到五十八公斤,現在大約六十三公斤
作者: kwokwy    時間: 2009-1-29 12:35

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2009-1-29 12:31 發表
我都係打波減肥的,七八年前我成七十公斤,之後打波打到五十八公斤,現在大約六十三公斤
可以減到12公斤(25磅)咁多!你有無影低減肥前佪樣呀,唔介意嘅話post出嚟睇下啦。

小風不如我哋搵多幾個人夾份開減肥班啦,我諗連唐安琪都要靠邊站呀。
作者: jack    時間: 2009-1-29 12:36

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-1-29 12:25 發表

你同我打過波?唔好意思,我認人同個名非常差,有怪莫怪!
好似係 1/19 何文田球局, 果日有 Myron, 小過童, 球痴, Bartender, etc
作者: kwokwy    時間: 2009-1-29 12:37

引用:
原帖由 shiningblue 於 2009-1-29 12:33 發表

嘩...話你知呀...好鬼尷尬喎...下次我同你上去啦,等我自己同教練傾掂佢算啦...哈哈~
不過話時話,下次練完波之後個飯局食咩先?
你唔可以嗰頭打完嗰頭又大吃一頓呀,你睇住我哋食得架啦,咁先可以減到十幾公斤
作者: kwokwy    時間: 2009-1-29 12:41

引用:
原帖由 jack 於 2009-1-29 12:36 發表

好似係 1/19 何文田球局, 果日有 Myron, 小過童, 球痴, Bartender, etc
嗯,失覺失覺。其實之前Myron爸都有出過post話上深圳練波,下次有機會就一齊啦。抑或其實你想喺香港搵人練基本功?
作者: jack    時間: 2009-1-29 12:44

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-1-29 12:41 發表

嗯,失覺失覺。其實之前Myron爸都有出過post話上深圳練波,下次有機會就一齊啦。抑或其實你想喺香港搵人練基本功?
兩樣都想, 深圳遠 D, 時間又多 D, 成本又高 D, 唔可以成日去, 香港隨時平日夜晚打兩三個鐘
作者: kwokwy    時間: 2009-1-29 12:46

引用:
原帖由 jack 於 2009-1-29 12:44 發表

兩樣都想, 深圳遠 D, 時間又多 D, 成本又高 D, 唔可以成日去, 香港隨時平日夜晚打兩三個鐘
既然有志同道合嘅人,就可以考慮下再開練波球局囉
不過無教練就無人幫到我哋改好啲手勢
作者: jack    時間: 2009-1-29 12:52

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-1-29 12:46 發表

我諗大約二個 WEEK 上去一次, 其餘係香港練下
其實有時自己都知邊 D 地方有問題, 只係動作做得唔係咁好, 亦都要感覺下試下不同的發力, 角度
作者: piccolo    時間: 2009-1-29 13:47

昨日亦係myron仔練波練得最專心的一次, 雖然被教練放左飛機, 本來練四個鐘, 最後只綀兩個鐘, 但呢兩個鐘佢超認真去綀, 睇得出佢都散哂. 同埋要多謝kwok太既支持, myron仔至支持到一籮又一蘿多球訓練. 今次由於教練短缺, 可選擇既唔多, 安排比亞kwok 同OC既技術只是中等, 收成Rmb 80又有點哪個 , 下次再去會去實利和, 始終個邊D教練高D, 地方又大D, 同埋深圳波友多D, 港深可以切磋一番.
最後要多謝kwok生提議, 去食左個超正, 超安全, 又超飽既自助餐, 大家都滿載而歸(D脂肪)
希望有機會再大伙兒北上, 下次都叫埋myron媽上先.
新年快樂! 恭喜發財!
作者: piccolo    時間: 2009-1-29 13:50

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-1-29 12:46 發表

下次有練波局, 要預埋myron仔. 不過要搵個好既教練真係難
作者: kwokwy    時間: 2009-1-29 13:56

引用:
原帖由 Myron 於 2009-1-29 13:50 發表

下次有練波局, 要預埋myron仔. 不過要搵個好既教練真係難
唔緊要啦,我哋喺香港可以各取所需,例如我可以不停高吊俾Myron正手頂(講真,我噚日開始發覺Myron俾教練特訓之後拉反手拉唔死佢,所以唯有改拉佢正手),Myron就可以頂去不同落點俾我練走動中拉之類。最緊要自己知道自己需要啲乜嘢,咁其實亦都係一種思考嘅訓練。
作者: kwokwy    時間: 2009-1-29 14:03

引用:
原帖由 jack 於 2009-1-29 12:52 發表

我諗大約二個 WEEK 上去一次, 其餘係香港練下
其實有時自己都知邊 D 地方有問題, 只係動作做得唔係咁好, 亦都要感覺下試下不同的發力, 角度
我都無乜信心話幾耐可以去到一次深圳,始終我哋成年人有好多雜務纏身,唔到自己話得哂事。所以我諗更加實際嘅喺安排响香港有系統咁練基本功。返深圳就好似返學上堂,喺香港練就好似返屋企要溫習咁囉。

作者: piccolo    時間: 2009-1-29 14:09

咁可以考慮下, 日後球局以三個鐘計, 頭個半鐘以訓練為主, 後個半鐘實習. 只要keep住去練, 進步可期
作者: kwokwy    時間: 2009-1-29 14:18

引用:
原帖由 sleeper 於 2009-1-29 14:12 發表
  我都好想去, 不過我個教練返左老家, 2月中至回來
其實你都可以考慮下趁呢個空檔時間試下第二啲教練呀。我總覺得跟死一個教練未必有最大得著。
作者: kwokwy    時間: 2009-1-29 14:23

引用:
原帖由 Myron 於 2009-1-29 14:09 發表
咁可以考慮下, 日後球局以三個鐘計, 頭個半鐘以訓練為主, 後個半鐘實習. 只要keep住去練, 進步可期
你可以叫Myron仔自己多啲動下腦筋,諗下自己需要啲乜嘢,點練先至可以有改善;咁樣我估對球技同思考都好有幫助。我學佢咁大個嘅時候就係咁樣開始練波架啦,佢而家有埋教練幫助,咁就會更加事半功倍。若果佢自己無idea,叫佢睇下荻村伊智朗啲書啦,雖然啲技術已過時,但好有啟發性。

不過你話keep住練三個鐘一次,我恐怕咁樣我捱唔到72歲
作者: 乒乓小風    時間: 2009-1-29 18:21

我找不到肥胖時的相片,因為結識我老婆之後舊相已掉晒
之前俾人打到四圍走,所以瘦得快少少,之後水平好了少少,
唔洗四圍走,便肥返少少了,即現在咁樣
作者: kwokwy    時間: 2009-1-29 22:20

你話搵唔到搞到我仲更加想睇
作者: 乒乓小風    時間: 2009-1-30 00:45

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-1-29 22:20 發表
你話搵唔到搞到我仲更加想睇
不是瘟唔到而是丢晒, 因为旧相有以前的女朋友呀

都结婚了 , 所以....
作者: kwokwy    時間: 2009-1-30 00:46

引用:
原帖由 HungeLcH 於 2009-1-30 00:27 發表
樓主講得好......
我講咗咁多句嘢,請問你話邊句講得好呢? 抑或你個鐘係覺得我講得好長氣
講笑,唔好介意,多謝讚賞。
作者: kwokwy    時間: 2009-1-30 00:47

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2009-1-30 00:45 發表

不是瘟唔到而是丢晒, 因为旧相有以前的女朋友呀
都结婚了 , 所以....
小風果然細心,我要向你學習下先得,免得第日出事。
作者: (=^x^=)    時間: 2009-1-30 02:11

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-1-29 12:26 發表

其實而家論壇嘅壇友當中最大年紀係邊位?幾多歲?貓兄會唔會知?
maybe SIU PING ( mr Wong C fo )
作者: (=^x^=)    時間: 2009-1-30 02:13

應該是狂龍十八的隊員, 要問 bd_fan
作者: bd_fan    時間: 2009-1-30 09:30

狂龍十八老中青,
大路元帥是耆英;
棄疾能飯擋千兵,
名留乒壇有共鳴。

作者: kwokwy    時間: 2009-1-30 09:56

那麼請問最年長的會員是什麼年紀呢?我要見賢思齊,加倍努力呀!
作者: mrke    時間: 2009-1-30 10:46

郭大俠,有波打 ...又有好嘢食 ~~~下次帶埋我去
作者: kwokwy    時間: 2009-1-30 10:51

你得個講字,拉極你都唔去,下次唔好啦
不過真係有啲用呀。
作者: 威利多    時間: 2009-1-30 11:01

其實我都無咩羞本功
作者: kwokwy    時間: 2009-1-30 11:07

練就有啦。除非你覺得唔重要,否則而家咁多輔助設備,有教練,有視頻參考,一定練得成呀。
作者: piccolo    時間: 2009-1-30 11:08

引用:
原帖由 威利多 於 2009-1-30 11:01 發表
其實我都無咩羞本功

作者: kwokwy    時間: 2009-1-30 11:10

引用:
原帖由 威利多 於 2009-1-30 11:01 發表
其實我都無咩羞本功
係喎,乜叫「本功」?
作者: piccolo    時間: 2009-1-30 11:32

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-1-30 11:10 發表

係喎,乜叫「羞本功」?
係因為呢位小朋友係位業餘教綀 , 如果佢唔識基本功, 咁香港既未來味.....
作者: vr1717    時間: 2009-1-30 11:33

正呀~ 攪到我都想上去玩下
作者: jack    時間: 2009-1-30 12:33

引用:
原帖由 vr1717 於 2009-1-30 11:33 發表
正呀~ 攪到我都想上去玩下
下次上去叫埋你, 最好 SHARE 教練打三, 四個鐘, 因為我打二個鐘都無乜氣, 依家體能好差, 拉幾十板就無氣了
作者: kwokwy    時間: 2009-1-30 13:30

引用:
原帖由 jack 於 2009-1-30 12:33 發表

下次上去叫埋你, 最好 SHARE 教練打三, 四個鐘, 因為我打二個鐘都無乜氣, 依家體能好差, 拉幾十板就無氣了
連續拉十幾板 我諗我會斷氣。
作者: jack    時間: 2009-1-30 13:45

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-1-30 13:30 發表

連續拉十幾板 我諗我會斷氣。
點會呀, 你打一局 3 盤 2 勝 都拉幾十板喇, 我比你連環拉爆
我係因為連續拉, 動作唔岩, 唔識得放鬆, 所以會好累, 逐板逐板拉就會放鬆到, 要練
作者: (=^x^=)    時間: 2010-7-2 18:03

我都好耐無上大陸打波

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0