標題: 唉!想唔到臨老 至學打乒乓波!(一) [打印本頁]

作者: Bluesky    時間: 2009-1-20 21:05     標題: 唉!想唔到臨老 至學打乒乓波!(一)

唉!想唔到臨老 至學打乒乓波!(June 18,2008)

:

幾年前的一個暑假,你同家姐上左一個乒乓波初班課程。 之後, 就冇玩, 直至最近,你至玩番。每個週末, 都要我和你打波!

我年青時,唔鍾意打乒乓波, 因為佢系室內運動, 冇得曬太陽, 又冇籃球咁刺激, 所以前幾個月,剛開始打番時, 我都系用滴滴 仔”, 唔識扣殺

唉!想唔到臨老 至學打乒乓波!

上星期六和你打波, 你悶悶不樂, 因 為 你 的 殺球唔隱定, 有時殺 到, 有時唔得, 所以,我續 book 多一個鐘 , 只系和你練 殺球。我開波, 你就不斷的用力的殺.. .. .., 開波開到我手軟, 你則殺到握拍的手指也起了水 泡。

可惜,乒乓波我唔得, 你的動作是否正確, 有乜毛病, 我都唔知道, 冇辦法教你!

但見你咁認真專注的的練習, 我都好開心!

! 你好彩 , 有個肯同你顛的 Daddy

作者: alanhbest    時間: 2009-1-20 22:09     標題: 回復 3# 的帖子

像是丟橙跳火車軌那些情節................
作者: (=^x^=)    時間: 2009-1-20 23:17

Pls respect to 作者
作者: 44_66    時間: 2009-1-20 23:35

作者: Bluesky    時間: 2009-1-20 23:45     標題: 近兩三個月,兒子愛上了打乒乓球 (30/06/2008)

近兩三個月,兒子愛上了打乒乓球, 上星期六, 上了一堂, 導師教了一些技巧, 晚上即 book埸練習! 希望掌握到那 feel 及力度! 我瞭解他的想法及感受到他想殺波殺得好的強!

學校考試完了, relax !

星期日, 早上陪他打了2 小時乒乓球, 中午他約了同學再打2 小時, 晚上我再和他打1小時, 真有點誇張!

作者: Bluesky    時間: 2009-1-20 23:47     標題: 同事的盛情難却, 頂硬上! 個 半 鐘, 可易 捱到 的! (16/07/2008)

近來,小兒愛上打乒乓球。有關乒乓球的問題, 我便向一位乒乓球高手的同事請教,他都一一解答!今晚,他在其住客會所book 1.5 小時乒乓球台, 叫我帶兒子去, 佢會指導他一下, 還提醒我帶攝像機去, 拍下指導影片, 以便曰後重溫,他真好人!

我患了感冒,吃了藥,今曰上班都不太清醒,好想下班馬上回家睡覺! 可是, 同事的盛情難, 頂硬上! , 可易捱到!

作者: Bluesky    時間: 2009-1-20 23:49     標題: 兒子的乒乓球教練問我, 你兒子想學好打球, 或只是想和朋友玩吓(16/08/2008)

兒子學了幾堂乒乓球, 其教練問我, 你兒子想學好打球, 或只是想和朋友玩吓.

兒子一星期上一堂, 現在基本動作還未穩定, 但常和他的朋友玩, 他想勝, 所以就用自己的慣性 動作殺球, 而棄用 教練教的正確動作, 下一堂時, 教練又要重新執他的動作!

想學好, 就要減少和他的朋 友仔玩波, 需專心用約3個月時間練好基本工!

教練意思就是玩玩吓, 就無謂找他, 化他心血教啦!

作者: Bluesky    時間: 2009-1-20 23:50     標題: 北區第二十三屆乒乓球比賽 (10/09/2008)

兒子巳報名經參加北區第二十三屆乒乓球比賽, 1012( 星期日)舉行。這是他第一次的乒乓球賽,
他玩得開心。

不知不覺, 巳學了乒乓球3 個月!

學校通知邀請兒子入田徑校隊。
仔巳拒絕不參加, 因他對短跑興趣不大。

昨天,仔拿返回執, 叫我改簽同意, 但備注只會參加每週一次訓練, 他說老師

要他參加!

Ok, 他自己決定吧, 但我其實不想他六年斑玩太多!

作者: 44_66    時間: 2009-1-20 23:52     標題: 回復 5# 的帖子

作者: Bluesky    時間: 2009-1-20 23:54     標題: 兒子等待了3 個月的乒乓波拍終於到手了 (16/09/2008)

中秋節 (星期曰), 兒子等待了3 個月的乒乓波拍終於到手了。教練砌的,銀河板, Donic F1 膠面。教練說,初学者用這塊拍巳足夠。

兒子覺得這塊拍比红雙囍3 星好!
殺球力量和速度都強很多!
但新拍還須時間去習慣!

作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 00:03

引用:
原帖由 44_66 於 2009-1-20 23:35 發表
非常感人 , 搞到不材都有興趣同令郎搓兩板添 , 不材居於大埔 , 有些時候都會去 聯和墟打下波的 liness" />
到時 pm 我, 指教下小兒!  Thanks !
作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 00:05

引用:
原帖由 44_66 於 2009-1-20 23:52 發表
如果想打出好成績 ... 這一點也不誇張 ... 坦白講 .. 可能不足夠添 , 以不材所知 , 一些打得一手好波的小朋友 , 平均 一星期打5-6日 , 每日最小 3小時 , 星期6 及日 有時會北上國內 打 5 - 6 小時訓練 , 大概 2 - 3  ...
嘩.....
好刻若的訓練, 真是一分耕耘, 一分收獲!
作者: jack    時間: 2009-1-21 00:09

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-21 00:05 發表

嘩.....
好刻若的訓練, 真是一分耕耘, 一分收獲!
其實都唔算多喇, 我地細個果陣咪又係朝早返學校就打一粒鐘, LUNCH TIME 又打一粒鐘, 放學後又打二粒鐘
星期六, 日咪又係打四, 五粒鐘
作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 00:14

引用:
原帖由 jack 於 2009-1-21 00:09 發表

其實都唔算多喇, 我地細個果陣咪又係朝早返學校就打一粒鐘, LUNCH TIME 又打一粒鐘, 放學後又打二粒鐘
星期六, 日咪又係打四, 五粒鐘
嘩...又是刻苦鍛鍊的高手!

佩服! 佩服!
作者: jack    時間: 2009-1-21 00:22

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-21 00:14 發表

嘩...又是刻苦鍛鍊的高手! [img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img]

佩服! 佩服!
個個都係咁, 不過我個年代阿爸阿媽只會話成掛住玩 ~~~ 唔會話你勤力練波
無教練教, 做唔成高手
作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 00:26     標題: 昨晚收工到深圳友傳學打乒乓球(26/09/2008)

昨晚收工, 到深圳友傳學打乒乓球

我問肖教練,HK 上來學波的, (初學的) 應冇我這樣年紀?
哈哈哈……他沒有正面回答

我和仔打了3-4 個月, 直拍, 仔話我手勢不對!
好,我就由基本學起, 找教練學打橫拍,
剛開始時, 連波都打吾到

教練評浯:

* 膊頭太硬,緊張,
* 放鬆
* 手肘不要太貼身
* 大臂不要用太大力
* 要用小臂帶動
* 收….”fing” 出去,
* 轉腰

作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 00:29     標題: 兒子第2次单對单學打乒乓球 (07/10/2008)

2008 年 10 月 7 日, 兒子第2次单對单學打乒乓球.

因比賽快到, 要學開球,分別對手發甚麽旋的球, 及接发球!

作者: Joe    時間: 2009-1-21 00:32

呢d野急唔黎
專心學習 努力練球 就有好成績
年紀唔係一個問題
最緊要有心有力....
祝你+你仔成功
作者: jack    時間: 2009-1-21 00:32

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-21 00:26 發表
昨晚收工, 到深圳友傳學打乒乓球
?ib_____DJnWthXDJ
http://f20.yahoofs.com/hkblog/b7RpklWQHAIC5kg ...
友傳我上次去 JOIN Terrence/Myron, 搵左陳波教練
作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 00:41     標題: 星期日, 仔將首次參加乒乓球賽 (18/10/2008)

星期日, 仔將首次參加乒乓球賽,

笫一場对手是乒乓球技術接近銀章水平的龔X軒 , 仔銅章也未考呢!
若赢了, 可入16 強,就應對x謙, 月初剛代表其區青苗出戰08年青苗區際錦標賽。
若進入8強, 对手是譚x聰或黄x祺, 看誰能出線, 兩人也曾代表所屬區的青苗參加08年青苗區際錦標賽。前者是大埔區,  後者則是荃灣區!

仔学了乒乓球約4 個月, 此次比賽, 对手很強 ("青苗" 巳很强, 对手是區級"青苗" 中的精英) 怎敢有甚麽期望呢! 我在網上找到他对手的資料, 但沒有告訴他, 以免增加他的壓力!

明知冇机會得獎, 但我也希望他比賽時能發揮水準, 所以請其教練帮他補課, 可惜 ,教練學生太多, 這一星期授課時間巳排滿了。
我技術差, 又帮不到他, 現有無助之感!

作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 00:46     標題: 今日, 仔參加北區乒乓球分龄賽, MI 組, 16 强止步 (19/10/2008)

今日, 仔參加北區乒乓球分龄賽,  MI 組,  16 强止步 (首次參加乒乓球賽)

笫一場对手是龔X軒, 仔輕易3局連膀!

入16 強,對手x謙, 月初剛代表其區青苗出戰08年青苗區際錦標賽, , 勝兒子3 局, 第3 局打到11:8,

賽后, 仔巳知將來對手大概的實力 及自己的現在水平!
仔學了乒乓球約4 個月, 有此表現, 我巳很滿足!

作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 00:50     標題: 仔乒乓球拍正手的膠 (Donic F1) 巳崩了(19/10/2008)

上個月16号教練才給仔砌好這塊新拍, 想不到現在拍正手的膠 (Donic F1) 巳崩!

作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 00:51     標題: 兒子乒乓之路, 漫漫長長! (28/10/2008)

兒子乒乓之路, 漫漫長長!
投入新興趣,
成为乒乓球方面的"白帶"
08年6月28日上了第一堂乒乓球課
到現在巳4 個月
由基本学起
如何攻球
怎樣推波
开发球(未学)......

到將來考銅章, 銀章.......
到技术相对稳定
入地区青苗,
不知还要努力多久!

P.S : 哈..哈...哈....將來能否選入青苗, 还是一大問號!

作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 00:53     標題: 兒子第4堂學波, 學搓波 (01/11/2008)

今日, 兒子第4堂學波, 學搓波
教練說, 兒子基本功還未得,
但打計分時, 攻擊意識很強, 心理質素不俗,走位好。
我說: 那就請教練多多栽培了!

自從學打乒乓球后, 兒子便愛上了這運動,
投入情度巳遠超過象棋和跆拳,
打乒乓球, 若他要去到他在象棋和跆拳的水平,
還有漫長的路!
我感覺到 他要打好乒乓球的强烈慾望,
但我幫不到他,
那只好拜托教練了!

作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 00:56     標題: 與兒子一都上深圳學打乒乓球 (07/12/2008)

今星期五(Nov 5,2008) 下我班后, 帶兒子上深圳學打乒乓球!
我和以往一栐,跟陳教練 (巳10幾堂了)
兒子笫一次在深圳學 波, 跟刘教練 (四川乒乓球前省隊)
他指出兒子一些打球缺點!

和兒子一起學波, 使我心不在焉, 連陳 教練都察覺到!
陳 教練話, 小兒乒乓球基本功有待磨練,
但反應,走位就幾好!

作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 00:58     標題: 星期日 (Jan 4), 仔將第二次參加乒乓球賽(03/01/2009)

星期日 (Jan 4), 仔將第二次參加乒乓球賽,

2009年全 港公開乒乓球單項錦標賽, 男子戊组, 沒有分齢,
看對賽表, 此组有200人, 兒子对手是郭穎邦,他是06年全港公開乒乓球排名單打錦標賽, 男子單打, 丁組殿軍!

很強的对手, 必输無疑!
又多一次学者習机会, 一次比賽经验!

作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 01:00     標題: 今天(Jan 4), 仔第二次參加乒乓球賽(04/01/2009)

今天(Jan 4), 仔第二次參加乒乓球賽。
2009年全 港公開乒乓球單項錦標賽, 男子戊组, 冇分齡,对手是郭穎邦,
他是06年全港公開乒乓球排名單打錦標賽, 男子單打, 丁組殿軍!

仔連輸三局!

首局: 11:2
笫二局: 11:6
笫三局: 11:7

仔打得很差, 發揮不到平常水準。
我猜可能是對手開球貭量好, 所以难打;

但仔就話:

1.比熱身時間太短,搓幾球就開始,
2. '手緊'

遲 D問下教練怎改善!

作者: (=^x^=)    時間: 2009-1-21 01:02

好精采...我做了你的讀者兼 fans
要向你好好學習做一個好 Daddy
作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 01:22

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-1-21 01:02 發表
好精采...我做了你的讀者兼 fans
要向你好好學習做一個好 Daddy
謝謝!
我也正在学習做一個好 Daddy !
一起努力吧!
作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 01:24     標題: 謝謝網友們, 解答了我一些乒乓球方的問題! (15/01/2009)

謝謝網友們, 解答了我一些乒乓球方的問題!
兒子和我是 乒乓球初哥,
乒乓球方面我有很多疑問!發現 HKTTF, 如獲至寶,

馬上把腦裏的疑問 post 出, 3 日內 問了10 條問題,網友都很快一一回答,
使我學左很多野! Many Thanks!

1. 小兒 11歲, 才學打乒乓球, 起步遲了??

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=10425&extra=page%3D1

2. 仔仔第二次參加乒乓球賽
http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=10420&extra=page%3D1

3 大家的小朋友除了打乒乓球, 還有甚麼興趣呢?
http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=10459&extra=page%3D1

4.乒總怎樣把注冊球員分甲,乙,丙,丁组?

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=10406&extra=page%3D1

5. 全港賽丁組或戊組水平高?

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=10405&extra=page%3D1

6. 由初學到入青苗, 一般要多少時間呢?

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=10462&extra=page%3D1

7. 乒總的金章水準和青苗比較
http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=10452&extra=page%3D1

8. 練基本功或多打計分, 那樣最能加强自己比賽戰勝對手的能力?

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=10404&extra=page%3D1

9. 家長會同小朋友去睇全港公開乒乓球單項錦標賽(男甲) 嗎?

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=10461&extra=page%3D1

10. 比賽進行中,觀眾可拍 video嗎? 不用閃燈拍比赛照, 可以嗎?

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=10474&extra=page%3D1

作者: 快弧    時間: 2009-1-21 01:53

Bluesky:
絕世好爸
對仔仔的細心栽培,鼓勵
令人尊敬;

猫兄:
你都系有心人黎喎
我都見過你好有心機咁教個仔打波丫
好親子吖
作者: feideepking    時間: 2009-1-21 07:29

話唔定呢題係港乒代表爸的日記蒐集!
作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 12:17

引用:
原帖由 Joe 於 2009-1-21 00:32 發表
呢d野急唔黎
專心學習 努力練球 就有好成績
年紀唔係一個問題
最緊要有心有力....
祝你+你仔成功
好同意你所講:

d野急唔黎,專心學習,努力練球,就有好成
多謝你的鼓勵!
作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 12:25

引用:
原帖由 jack 於 2009-1-21 00:32 發表

友傳我上次去 JOIN Terrence/Myron, 搵左陳波教練
陳波教練好有心機教的,
....,他是兒子的半個教練!
雖然兒子冇上去 學波, 但他的一些乒乓球問題, 我也會請教陳教練!
作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 12:28

引用:
原帖由 快弧 於 2009-1-21 01:53 發表
Bluesky:
絕世好爸
對仔仔的細心栽培,鼓勵
令人尊敬;

猫兄:
你都系有心人黎喎
我都見過你好有心機咁教個仔打波丫
好親子吖
謝謝你的贊賞!
其實, 習做 一個合格 的爸爸!
作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 12:32

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-1-21 07:29 發表
話唔定呢題係港乒代表爸的日記蒐集!
....

我睇好難!

Anyway, 多谢你的幽默!
作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 12:39

多謝太陽之子讓我帶小兒參加他們 1 22 (星期四) !

昨晚, 我告訴小兒這安排, 他非常高興, 正期待波
局曰子的來臨!

作者: 輝Sir    時間: 2009-1-21 19:24

睇完好開心,又感動.............

我決定送你一個表揚「慈父、關愛」的勳章一個
作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 20:17

小朋友乒乓高手, 可能在5-6歲巳學打乒乓球, 到小兒的年齡(11), 他們巳有幾年波齡及巳是身經百戰的老將,基本功好, 比賽經驗豐富。打乒乓球是沒有速成, 扎實基本功是由長年累月的刻苦練習而來的!

他們開始打乒乓球的年齡, 兒子則開始他跆拳的學習;他們開始參加乒乓球賽, 兒子也開始參加跆拳搏擊、長跑和象棋的賽事。

兒子參加這三項活動的比賽, 能與其他對手, 爭一日之長短, 有機會爭取奬項!

可是,他現在卻愛上了乒乓球, 一項他休想在比賽中得奬的活動。由握拍開始學起, 他把大都部分時間投入這新興趣, 巳很少練習其他!

朋友問我: ‘ 你兒子現在不玩搏擊比賽, 有點可惜吧!’

但我不是這樣想!  最重要:
孩子享受那活動的樂趣, 比賽也不一定要拎奬!

其實, 我覺得兒子打乒乓球的天份不高, 但既然他熱愛這運動, 也不介意冇奬拎, 我是尊重他的選擇的! 現在他著魔似的練習乒乓球, 好像是想狂追, 努力追回過去用於其它活動的光陰!

只要不影響學業, 我不介意他全情投入這運動!

兒子乒乓之路開始了,

我不知他能走多遠,

但我會陪他一起走!

作者: Bluesky    時間: 2009-1-21 20:26

引用:
原帖由 輝Sir 於 2009-1-21 19:24 發表
睇完好開心,又感動.............

我決定送你一個表揚「慈父、關愛」的勳章一個
多謝輝Sir 的「慈父、關愛」勳章!  

好靚呀 , 謝謝!

作者: 44_66    時間: 2009-1-22 10:59

作者: mrke    時間: 2009-1-22 11:35

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-21 00:29 發表
2008 年 10 月 7 日, 兒子第2次单對单學打乒乓球
因比賽快到, 要學開球,分別對手發甚麽旋的球, 及接发球!

http://f20.yahoofs.com/hkblog/b7RpklWQHAIC5kg__DOT__Zhe_eFwdpMy7OQ--_8/bl ...
華叔很少上私鐘......努力呀
作者: feideepking    時間: 2009-1-22 11:57

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-21 16:56 發表

多謝輝Sir 的「慈父、關愛」勳章!  

好靚呀 , 謝謝!  
嘩, 恭喜閃閃勳章得主!
作者: Bluesky    時間: 2009-1-23 01:10     標題: 就是這麼一點點的小事吧!

近日有些綱友讚我是一個好爸爸, 令我反思。我到底為兒子做過甚麼呢?
, 真冇乜恃別嘢做過! 只是:

就是這麼一點點的小事吧!

自己貪玩, 去学乒乓球
, 本想能與兒子一起打, 但事與願違。

我一星期只打一次球, 就是跟教練學波那一次, 而兒子一有時間就打, 所以技朮好過我。小朋友是不会有耐性就著大人來打的。水平有差距, 跟我打球, 他覺悶, 我亦感沒趣!况且, 現在他巳有一班中學生波友, 所以我巳很少與他打球!

Anyway, 多謝綱友的誇獎
!
作者: 野田妹    時間: 2009-1-23 11:34

睇完你的分享,
我真係有想喊的衝動,
可能我自細就無父愛的關係啦!!
每次見到d小朋友比賽,
爸爸媽媽都會陪伴在則, 照顧有加, 真的很羨慕 .....
一種遺忘了的感覺!

其實禽日你同仔仔黎乒匯打波,
我真係覺得你對佢好好,
你會默默咁睇住佢打波,
但你亦會顧及佢的安全同感受,
其實個一刻我心裡真係又妒嫉又羨慕.....

最後希望你同仔仔的球技都很快會有進步啦!!
作者: 太陽之子    時間: 2009-1-23 11:36

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-1-23 11:34 發表
睇完你的分享,
我真係有想喊的衝動,
可能我自細就無父愛的關係啦!!
每次見到d小朋友比賽,
爸爸媽媽都會陪伴在則, 照顧有加, 真的很羨慕 .....
一種遺忘了的感覺!

其實禽日你同仔仔黎乒匯打波,
我真係 ...
唔好咁羡慕la...你有咁大班朋友支持你..
日本叔叔其實都好有父愛呢...
作者: 野田妹    時間: 2009-1-23 11:39

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-1-23 11:36 發表
唔好咁羡慕la...你有咁大班朋友支持你..
日本叔叔其實都好有父愛呢...
不過我都好好彩,
有你地一班好波友!!
作者: 太陽之子    時間: 2009-1-23 11:41

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-1-23 11:39 發表

不過我都好好彩,
有你地一班好波友!!liness" />
放心la,你去邊我地都會撐住你既
作者: 野田妹    時間: 2009-1-23 11:44

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-1-23 11:41 發表
放心la,你去邊我地都會撐住你既
聽住先啦.....
作者: 太陽之子    時間: 2009-1-23 11:47

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-1-23 11:44 發表

聽住先啦.....
我地咁多人一定撐得起你一個..
作者: feideepking    時間: 2009-1-23 14:27

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-23 10:53 發表

你跟陽光之子一樣, 性格開朗, 健談
臉上常掛著陽光燦爛的笑容,令人喜愛,
所以, 很容易结交朋友!

比賽, 大把朋友現場support 你,
看' 歡迎會員~野田妹'�那帖子的 回覆貼數,
就知你的受歡迎程度!

...
Bluesky先生, 你與兒子打成一片, 佢o既朋友咪即係你o既朋友!
作者: feideepking    時間: 2009-1-23 14:59

Bluesky, 叫在下FDK就得; 在下嘗試估吓你係乜星座爸爸; 估計不是雙子座(主意多, 心態年青)就是巨蟹座(好爸爸典範)

註:估唔中係應該(因只六份一機會中), 唔中係好彩!
作者: kwokwy    時間: 2009-1-23 15:03

唔知大家有無留意,論壇其實都仲有一個(或者更多)好爸爸,成日帶住個仔仔週圍去打波。不如請壇主搞個頒獎典禮。
作者: 野田妹    時間: 2009-1-23 16:36

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-23 14:23 發表

你跟陽光之子一樣, 性格開朗, 健談
臉上常掛著陽光燦爛的笑容,令人喜愛,
所以, 很容易结交朋友!

比賽, 大把朋友現場support 你,
看' 歡迎會員~野田妹'�那帖子的 回覆貼數,
就知你的受歡迎程度!

...
真係好多謝你親切的安慰!
作者: Bluesky    時間: 2009-1-23 18:17     標題: 大笑話, 赴波局, 竟忘記帶拍! (Jan 22,2009)

兒子首次去其它會的波局!

大笑話, 赴波局, 竟忘記帶拍!

今天下班后, 帶兒子去乒匯在順利邨体育馆的波局,

去到見到一位着乒乓球衣的青年,

一人坐在場外椅子等侯,

原來就是乒匯的太陽之子, 真是名如其人,

充滿陽光氣息, 開朗, 健談又好人!

知小兒冇帶拍, 借了一塊比他用,

厲害!反面是長膠, 可惜, 小兒未能駕馭它!

今天三小時波局, 兒子和數位波友砌磋,

各波友打法各有特色,

打球間,有講有笑, 兒子玩得很開心!

哈.哈.哈, 他竟覺3小時波局短了一點! (可是, 回到家巳11:30 pm)

太陽之子不吝賜教, 使我看到兒子一些打波的弱點,

真多謝他!

乒匯的朋友很 nice, 太陽之子,野田妹, Dicky, 狼仔.....,

Many thanks!

有機會, 一定帶兒子再赴波局,

下次他一定記得帶拍 lar  

作者: UC101    時間: 2009-1-23 19:18

好感動
作者: Bluesky    時間: 2009-1-24 09:18     標題: 昨天及今天, book 場練開球! (Jan 18,2008)

昨天及今天, book 場練開球! (Jan 18,2008)
唉, 左右手還是不協調!
昨晚, 兒子找我陪他練波, 因为他所有波友都沒有空。
book 場前,我提醒他打球時不准笑我打得差,
打了45分鈡后, 遇到我一位朋友(乒乓球高手),
就請他指教下兒子, (book 多1个鐘)
離上次砌磋巳3 个月,
兒子比上次巳多了還擊之力!

今晚, 陪兒子到'粉嶺乒村' 波局,

他发揮得很好,
有幾下飛身攻球好正!

乒村 龍叔真好人, 知我也有打乒乓球,
就叫我落場玩下,
哈.哈.哈, 我自知打得太差啦,
所以惋拒了他的好意,
等我跟教練学多一年半載,
技術好一點才落場,
否則, 一定悶死人,
現在,悶死教練算了,
明天又学波啦!

作者: 野田妹    時間: 2009-1-24 23:49

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-24 09:18 發表
昨天及今天, book 場練開球! (Jan 18,2008)
打了45分鈡后, 遇到我一位朋友(乒乓 ...
咁你都要加油呀!
我支持你!!
作者: Bluesky    時間: 2009-1-25 00:33

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-1-24 23:49 發表

咁你都要加油呀!
我支持你!!liness" />
謝謝!

我練好D 后, 到時都希望能和你們抽幾球!
作者: 太陽之子    時間: 2009-1-25 00:37

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-25 00:33 發表

謝謝!

記住就住黎抽...好難擋既呢
作者: 野田妹    時間: 2009-1-25 01:09

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-25 00:33 發表

謝謝!

只要你想,
其實依家都可以!
作者: Bluesky    時間: 2009-1-25 10:08     標題: 今天,仔的波友參加中学学界乒乓波比賽, 仔去捧場! (Jan 18,2009)

今天,仔的波友參加中学学界乒乓波比賽, 他去捧場! (Jan 18,2009)
我早上也走過去看看。

場中遇到我初中的体育老師 楊 Sir,
我上前打招呼,
楊 Sir問我是否帶隊!

哈..哈....哈....
我笑答說: 兒子來为波友打气, 我走過來看看而矣!
我中一時, 楊 Sir是一巨人, 大腿肌肉發達结實, 比我粗4倍有多!
今天近距離看,
他老了很多很多!

作者: Bluesky    時間: 2009-1-25 10:51

昨天,天氣嚴寒!
下午我出去跑下步, 兒子則背個包(內放球拍), 話去體育館!

我問 :  '你 book 左場咩?'
兒答 :  ' 冇呀, 去睇下人打波, 睇下有冇波打'

最后, 他都有免費波打,
原來去到, 見到其教練正在操練一班中學校隊,
這班中學哥哥姐姐他都打過波, 認識的,
波友多都唔錯喎!

作者: Bluesky    時間: 2009-1-26 08:13

引用:
原帖由 shiningblue 於 2009-1-26 03:22 發表

其實網上有很多free blogs可以供人寫blog post,還有其他有趣的functions可以令網誌更個人化。Bluesky先生不妨考慮一下。

謝你的建議

在香港乒乓球論壇'  網友網誌 ' 中嗎寫 blog , 雖然 functions 不多, 但來此論壇的, 基本上都是波友!

我的 post 都是記载小兒或本人有關打乒乓球的事, 能在此與眾多波友分享, 是一樂事!

作者: feideepking    時間: 2009-1-26 22:11

祝乒乓模範爸牛年行大運, 笑口常開!
作者: Bluesky    時間: 2009-1-27 00:56

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-1-26 22:11 發表
祝乒乓模範爸牛年行大運, 笑口常開!

祝FDK 牛年好運, 快樂乒乓!
作者: 太陽之子    時間: 2009-1-27 00:58

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-25 10:08 發表
今天,仔的波友參加中学学界乒乓波比賽, 他去捧場! (Jan 18,2009)
我早上也走過去看看。

...
haha,,,,見到我們的龜仙人呢....
作者: Bluesky    時間: 2009-1-27 01:09

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-1-27 00:58 發表
haha,,,,見到我們的龜仙人呢....
太陽之子,
Happy Ping Pong and Chinese New Year !  

龜仙人是乒匯的嗎? 請問第幾張相呀?
比賽者或是觀眾呀?
作者: 太陽之子    時間: 2009-1-27 01:15

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-27 01:09 發表

太陽之子,
Happy Ping Pong and Chinese New Year !  

龜仙人是乒匯的嗎? 請問第幾張相呀?
比賽者或是觀眾呀?
新年快樂呢...祝你萬事勝意....貴子弟球技猛進,學業進步....
最後果張....觀眾黎既
作者: Bluesky    時間: 2009-1-27 10:43     標題: 兒子將第二次參加其會以外的波局

兒子將第二次參加其會以外的波局,

今次帶他去【狂龍乒聚】 之 今宵球技切磋局 ,

又有新波友對局,

有趣! 有趣!

日期:一月二十九日 (星期四)
時間:7:00 pm - 10:00 pm
地點:深水土步 北河街體育館五字樓壁球室
費用:二十五元
作者: oldchiu2008    時間: 2009-1-27 17:43

活到學到老,佩服! 佩服!
作者: Bluesky    時間: 2009-1-27 17:50

引用:
原帖由 hkchiuhk 於 2009-1-27 17:43 發表
活到學到老,佩服! 佩服!
哈.哈..哈,

男人40 一支花,

我都是' 一支花' plus.

重有好多時間慢慢 學!
作者: 野田妹    時間: 2009-1-29 15:02

個場好似好靚咁喎!
邊度黎架?
作者: feideepking    時間: 2009-1-29 15:18

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-26 21:26 發表

?ib_____Dl_LLUk4b

祝FDK 牛年好運, 快樂乒乓!  
BlueSky, 多謝牛牛; 希望您們父子乒乓齊齊功力大增, 打乒乓打得暢快!
作者: feideepking    時間: 2009-1-29 15:21

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-1-29 11:32 發表
個場好似好靚咁喎!
邊度黎架?
睇嚟似係club house!
作者: 野田妹    時間: 2009-1-29 15:34

其實我都覺!!
作者: 野田妹    時間: 2009-1-29 16:25

係喎,
之前張相都無反得咁勁喎,
依家黎張相睇到張檯好令下喎!
作者: 太陽之子    時間: 2009-1-30 03:07

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-1-29 16:25 發表
係喎,
之前張相都無反得咁勁喎,
依家黎張相睇到張檯好令下喎!
但會所d枱有樣好,就係質素通常都有番咁上下
我去過幾個會所,d枱真係爽到離晒譜....
作者: Bluesky    時間: 2009-1-30 12:09

昨天帶兒子參加在北河街體育館舉行的狂龍乒聚之今宵球技切磋局,
真是高手雲集, bd_fan, 風雲小子, 老乒, John, Bigsam ,輝哥……
龍之聚, 還有2 位女高手(忘了請教其芳名)!,

3 小時內,兒子與不同的波友砌磋球技
食西食到暈左   
又拉不起球, 打到有D’

不知是否他巳到青春期的年齡, 情緒變化大起大落,
以往比賽時的良好心理質素不見了!
回家路上與他談過此問題,
希望他明白及能改進,
他無語, 似乎明白了!
但願如此吧!

狂龍乒聚在星期四晚舉行, 兒子要在學校假期才能前往,
下次再參加, 可能巳到暑假,
到時, 巳學了波一年, 希望有所進步!

作者: bd_fan    時間: 2009-1-30 12:43

所謂功多藝熟,小朋友最重要有鬥志!勝不驕、敗不妥的精神!
相對於 HKTTF 來說,狂龍只是一般過一般的地頭蟲而已.......。
Bluesky 兄,我相信米高只要繼續努力,再加以找教練指導一下,技術當日進千里,到暑假時,就會不可同日而語!
最後,多謝你們昨晚的參與!
作者: 牙龜    時間: 2009-1-30 22:29

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-24 09:18 發表
打了45分鈡后, 遇到我一位朋友(乒乓 ...
你既朋友(乒乓高手)是姓趙的嗎?
作者: 牙龜    時間: 2009-1-30 22:33

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-29 14:29 發表
初三去了朋友家拜年! 我和兒子早一點前去, 因為朋友巳訂場2 小時, 和小兒打乒乓波!

這位 uncle 熱愛  打乒乓球, 巳打了 N 年! 兒子亳無還擊之力, 也計不清輸了多少局。打球后, 朋友指出 兒子打球的弱點, 基本上與 ...
我地球會既人打完波都好鍾意捉象棋..

甚至鋤大D,,鬥地主..真係樣樣都有!
作者: Bluesky    時間: 2009-1-31 08:49

引用:
原帖由 牙龜 於 2009-1-30 22:29 發表

你既朋友(乒乓高手)是姓趙的嗎?
是的!
作者: 牙龜    時間: 2009-2-1 01:36

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-31 09:08 發表

哈..哈.哈, 當日你是否也圍埋捉棋或睇棋的波友?

你地球會既人打得好勁呀[img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img]  

有時, 我會坐系觀眾席欣賞你地精采既波局!

聽講你地球會有些是甲ń ...
我地起浪球會甲乙丙咩組既人都有,, =D

如果我冇估錯既話我應該係當日坐o係旁邊睇棋既波友..

請問Bluesky係咪曾經打過區隊既呢?
作者: Bluesky    時間: 2009-2-1 07:28

引用:
原帖由 牙龜 於 2009-2-1 01:36 發表

我地起浪球會甲乙丙咩組既人都有,, =D

如果我冇估錯既話我應該係當日坐o係旁邊睇棋既波友..

請問Bluesky係咪曾經打過區隊既呢?
哈..哈.哈,
如果我能打過區隊就正啦, 我是乒乓球初哥

昨天, 我帶兒子去乒匯波局,
佢地話你糸粉嶺圍打波, 今天不來!
下次有機會, 請賜教下小兒!
作者: 太陽之子    時間: 2009-2-1 19:58

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-2-1 07:28 發表

哈..哈.哈,
如果我能打過區隊就正啦, 我是乒乓球初哥

昨天, 我帶兒子去乒匯波局,
佢地話你糸粉嶺圍打波, 今天不來!
下次有機會, 請賜教下小兒!
尋晚你仔仔打得幾好呢...
作者: Bluesky    時間: 2009-2-2 12:13

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-2-1 19:58 發表
尋晚你仔仔打得幾好呢...liness" />
謝謝, 都是大家就住來打姐! 他每次都能盡興!
作者: 太陽之子    時間: 2009-2-2 12:32

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-2-2 12:13 發表

謝謝, 都是大家就住來打姐! 他每次都能盡興!  
星期四我要和您兒子對戰呢....希望佢唔好壓住我來打.....
上一次交手,他都打得很放呢....
作者: 牙龜    時間: 2009-2-2 16:42

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-2-2 12:32 發表
星期四我要和您兒子對戰呢....希望佢唔好壓住我來打.....
上一次交手,他都打得很放呢....liness" />
我都要同你個仔對戰呢!

點解你唔一齊打既?
作者: Bluesky    時間: 2009-2-2 23:55

引用:
原帖由 牙龜 於 2009-2-2 16:42 發表

我都要同你個仔對戰呢!

點解你唔一齊打既?
哈..哈..哈, 因為我打得差, 怕悶親對手!
作者: Bluesky    時間: 2009-2-3 00:01

新年, 停了一堂學乒乓波!

今晚再上, 好似冇乜力!

左推, 侧身正手攻, 我回位慢, 常打失。

教練開始同我 練不定點球,時快時慢, 時長時短!

他叫我個留意他接球的手, 預計回球的落點去打球!

我不習慣, 拍撞左幾次波檯!

休息時, 講下兒子參加波局的表現, 教練又比下意見!

又傾下剛結束的甲組賽,
他問頭3名是誰, 我說第一是高x , 第三是趙x
,
第二是 ….

…. 忘了全名, 對面台的劉教練馬上答上,
x 俊吧! 真厲害!

劉教練問我孔小朋友打成點, 我說他打得好但輸了, 他即問輸比誰? 輸幾多?
! 又考起我這個乒乓球初哥了! 麼緊 , 他們是否認識呢?

下次看大賽后, 一定要備課, 才上去學波, 好深港溝通橋樑!     

今日打完波, 波館只得我一客人, 可能還是春節假吧!

作者: mankit    時間: 2009-2-3 00:16

這兒是友傳嗎?
作者: 野田妹    時間: 2009-2-3 00:22

我都覺得應該係!
作者: piccolo    時間: 2009-2-3 00:30

引用:
原帖由 mankit 於 2009-2-3 00:16 發表
這兒是友傳嗎?liness" />
係友傳.
作者: piccolo    時間: 2009-2-3 00:36

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-2-3 00:01 發表

我不習 ...
Mr. Bluesky, 有機會試下同仔仔上去一齊練波, 應該對你仔仔的基本功有莫大幫助.
作者: Bluesky    時間: 2009-2-3 12:18

引用:
原帖由 mankit 於 2009-2-3 00:16 發表
這兒是友傳嗎?liness" />
Yes, 是友傳!
作者: Bluesky    時間: 2009-2-3 12:22

引用:
原帖由 Myron 於 2009-2-3 00:36 發表

Mr. Bluesky, 有機會試下同仔仔上去一齊練波, 應該對你仔仔的基本功有莫大幫助.
多謝建議,我都想過這安排, 可借安排唔到時間!   
兒子放暑假就 ok lar!

Thanks
作者: mankit    時間: 2009-2-3 12:33

好耐冇去友傳la, 不知劉暢,馬正光及韓杏還在嗎?
作者: piccolo    時間: 2009-2-3 12:35

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-2-3 00:01 發表

我不習 ...
如果你星期六/日去, 有好大機會撞到孔氏兄弟綀波, 所以個邊D教練同佢地好熟架.
作者: piccolo    時間: 2009-2-3 12:36

引用:
原帖由 mankit 於 2009-2-3 12:33 發表
好耐冇去友傳la, 不知劉暢,馬正光及韓杏還在嗎?
劉暢仲係度. 其他二人冇乜留意

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0